Sint-Vituscollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vituscollege
Locatie Bussum: hoofdgebouw ('oudbouw')
Algemeen
Locatie Bussum
Naarden
Opgericht 1955
Type vmbo (TL), havo, atheneum, gymnasium
Denominatie interconfessioneel
Bevoegd gezag Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi
Personen
Studenten ca. 1.550 (waarvan ca. 1.200 op de locatie Bussum en ca. 350 op de locatie Naarden)[1]
Overig
Afkorting Vitus
Website http://www.vituscollege.nl/
Locatie Bussum: bèta-gebouw
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Vituscollege, tot 2016: Sint-Vituscollege, is een interconfessionele scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs met locaties in Bussum en Naarden. Er wordt onderwijs aangeboden van vmbo-t tot en met gymnasium. De school is vernoemd naar Sint-Vitus, schutspatroon van Het Gooi. Het motto van de school luidde: Dum disco spero (Zolang ik leer, heb ik hoop).

Het Vituscollege ligt aan de Beerensteinerlaan 69 in de Bussumse wijk Het Spiegel. Deze locatie biedt een havo/vwo-brugklas, een atheneum-brugklas en een gymnasium-brugklas. Na de tweejarige brugperiode splitsen de atheneum-/havoklassen zich in een havo- en een vwo-afdeling (atheneum en gymnasium). Het aantal leerlingen van het Vituscollege Bussum ligt al sinds begin jaren zeventig op ca. 1.200 leerlingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Vituscollege werd in 1955 door paters van de Orde van het Heilig Kruis uit Amersfoort opgericht als katholieke school voor middelbaar onderwijs in Bussum. Het bestuur van de school wordt sinds mei 2009 gevormd door de Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG), die ook het Bussumse Willem de Zwijger College bestuurt.

Verbouwing[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige hoofdgebouw werd in 1965 (in de zogenaamde functionalistische stijl) gebouwd op het terrein van de nog steeds bestaande villa 'Berkenheuvel' aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 57 van de uitgever Ten Hagen. Deze villa werd in 1958 door het Vituscollege aangekocht en maakte tot begin jaren tachtig deel uit van de school. Op 6 oktober 2005 werd een nieuw bèta-gebouw geopend, dat als vervanging moest dienen voor de diverse noodlokalen, die gedurende tientallen jaren rond het hoofdgebouw op het terrein stonden. Het is ontworpen door Snelder Architecten.[2] Het nieuwe bèta-gebouw staat aan de zuidzijde van het oude sportveld, op de plaats van de vroegere fietsenstalling. Op het oostelijke deel van het oude sportveld staat reeds sinds de jaren tachtig de tennishal van de naastgelegen Tennisclub Bosheim. Met de bouw van de tennishal werd de fietsersingang verplaatst van de Plaggenweg naar de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Het huidige sportveld ligt op de plaats van de vroegere 'Zandzee', tussen 1939 (uitgraving) en midden jaren zeventig (demping) het enige stuifzandven in Het Gooi. In het hoofdgebouw werd de lerarenkamer gerenoveerd, en een trappenhuis toegevoegd. Deze verbouwing heeft een prijs gewonnen van de gemeente Bussum en is nog een aantal malen genomineerd.

Vitusmavo[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2001 werd de in de jaren zeventig opgerichte Ministerparkschool voor Christelijke Mavo aan de Cort van der Lindenlaan 5 te Naarden onderdeel van het Vituscollege. Deze school heet thans Vitusmavo en heeft een mavo- en een mavo/havo-afdeling. De Vitusmavo heeft circa 350 leerlingen. Bij positief advies kunnen leerlingen uit de mavo/havo-klas na twee jaar doorstromen naar het havo op het Vituscollege te Bussum.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het Vituscollege had jarenlang een koor met combo, bestaande uit leerlingen en enkele docenten, onder leiding van de in 2005 overleden Pia ten Hagen (conrectrix, lerares Duits en dochter van de voormalige eigenaar van villa Berkenheuvel). Dit Vitus jongerenkoor zong spirituele liederen en gospels, maakte tournees (met name in Duitsland) en begeleidde regelmatig kerkdiensten. Het werd in 1986 opgeheven.

De vijver in de 'docententuin' aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg heeft een zandbodem en wordt naar verluidt gevoed door natuurlijke kwel. De vijver is waarschijnlijk al bij de bouw en tuinaanleg van villa Berkenheuvel in 1906 gegraven. In mei 2012 is de zeldzame gevlekte witsnuitlibel in de vijver gesignaleerd.[3]

In en onder de kunstmatige heuvel rechts van de huidige fietsersingang aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg bevindt zich mogelijk een oude ijskelder van villa Berkenheuvel.

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van het Vituscollege vond in 2015 een reünie plaats. Leerlingen en oud-leerlingen van het Vitus noemen zichzelf ook wel 'Vitanen'.

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vituscollege[bewerken | brontekst bewerken]

Vitusmavo (v/h Ministerparkmavo)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint Vituscollege van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.