Naar inhoud springen

Portaal:Onderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het woord school komt van het Griekse σχολή, dat aanvankelijk "vrije tijd" betekende, en vervolgens duidde op de plaats waar je, als je vrij was van ander werk, onderwijs volgde. Leren en vrije tijd zijn niet met elkaar in tegenspraak: in feite leert de mens altijd, vanaf zijn vroegste jeugd, in de praktijk, door voorbeelden, met vallen en opstaan.

Van onderwijs is echter pas sprake indien dat leerproces "geïnstitutionaliseerd" is. Er wordt dan een formele leeromgeving gecreëerd, met leerdoelen die doorgaans onderworpen zijn aan het onderwijsbeleid van de overheid. Sinds 1901 (Nederland) en 1914 (België) bestaat er leerplicht, die enerzijds wel wordt ontdoken, maar waarna anderzijds velen hun opleiding nog voortzetten.

In de loop der eeuwen is het onderwijs een institutie geworden, en er is een groot aantal beroepen, flankerende organisaties, vernieuwende denkbeelden en hervormingen ontstaan, met een complexe wetgeving.


Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga