Portaal:Antropologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

[bewerk

Inleiding

Antropologie (van het Griekse ἄνθρωπος / ánthrôpos (« mens ») en λόγος / lógos (« leer, kennis ») is de academische discipline die zich als studie van menselijk gedrag bezighoudt met zowel de biologische evolutie van de homo sapiens als alle aspecten van de menselijke cultuur. Haar onderzoeksveld is dus zeer breed, temeer omdat ze over elk onderwerp een geografisch en historisch overzicht wil bieden. Het stereotype van de antropoloog die naar alle uithoeken van de wereld trekt om daar exotische volkeren te gaan bestuderen, of diep in de aarde wroet op zoek naar sporen van verdwenen gemeenschappen illustreert duidelijk dat antropologie breder van opzet is dan gelijkaardige menswetenschappen. We zouden met enig recht kunnen spreken van een 'holistische aanpak.'

Antropologie wordt door de American Anthropological Association (AAA) in vier deelgebieden onderverdeeld. Terwijl al deze disciplines in Noord-Amerika als geheel worden onderwezen, bestaan er in Europa voor alle deelgebieden aparte opleidingen. Deze deelgebieden zijn: biologische antropologie of antropobiologie, linguïstische antropologie, archeologie en culturele antropologie.

Daarnaast worden ook wel andere deelgebieden onderscheiden: wijsgerige, forensische en religieuze antropologie.

[overzicht

[bewerk

Uitgelicht

Georg Forster

Johann Georg Adam Forster (Nassenhuben, 27 november 1754 – Parijs, 10 januari 1794), beter bekend als Georg Forster, was een Duitse antropoloog, auteur van reisverhalen, botanicus, essayist, democraat, geograaf, natuurvorser, revolutionair en wereldreiziger.

Georg Forster werd geboren in Nassenhuben bij Gdańsk, het huidige Mokry Dwór in Polen en was de enige zoon en de oudste van zeven kinderen van Justina Elisabeth en Johann Reinhold Forster, evangelisch dominee en natuurvorser. Hij werd thuis door zijn vader onderwezen. Al vroeg leerde zijn vader hem de basisbeginselen van het lezen en schrijven van Latijnse en Griekse teksten. Ook onderwees zijn vader hem in natuurlijke historie en biologie. Zijn vader was echter vaak humeurig en gebruikte geweld. Hij leidde Georg op een intensieve manier op zodat hij de beschikking kreeg over een betrouwbare en goedkope assistent. Uiteindelijk voldeed Georg aan de eisen van zijn vader.

[bewerk

Nieuwe artikels

Toegevoegd 3/10/2010 The Witch-Cult in Western Europe
Toegevoegd 3/10/2010 Margaret Murray
Toegevoegd 26/07/2010 Opvattingen over heksen en hekserij in Europa (herschrijving)
Toegevoegd 19/07/2010 Heksencultus-hypothese

Portalen
Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Australië