Portaal:Eten en drinken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Gradient overlay groot.jpg

P Food.png
Portaal Eten & drinken
Op dit portaal vind je een overzichtelijke toegang tot allerlei artikelen die met eten en drinken te maken hebben.
P Food.png
Dropshadow lang.jpg
bewerk 

Meest recente artikelen

bewerk 

Uitgelicht

Glas melk

Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren die net een nakomeling hebben gebaard. De melk die mensen produceren heet moedermelk. Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt. Het woord melk is afkomstig uit het middennederlands (ca. 1253 gesignaleerd). In het oudhollands komt het woord 'mlechan' voor – andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec. Eén liter koemelk weegt 1030 gram. Op veel kleinere schaal worden geitenmelk en schapenmelk gebruikt. In o.a. Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd.

Voor het beter bewaren van melk ondergaat de rauwe melk in de melkfabriek een aantal bewerkingen. Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Gekookte melk heeft echter een sterk veranderde smaak. De kunst is nu een compromis te vinden tussen houdbaarheid en smaak.

bewerk 

Categorieën eten

bewerk 

Categorieën drinken

bewerk 

Portalen mens & maatschappij

P social sciences.png


bewerk 

Portalen

Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Europa