Portaal:Steden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portaal Steden

Welkom op het stedenportaal. Het portaal steden is een subportaal van het portaal landen en volken.

Hoofdpagina's

Hoofdcategorieën

Skyline van New York
Skyline van New York


Uitgelicht internationaal

Parlement
Parlement

Wenen (Duits: Wien) is de hoofdstad van Oostenrijk, gelegen aan de Donau. Het heeft 1.631.082 inwoners (2005), en is daarmee veruit de grootste stad en het cultureel en politiek centrum van Oostenrijk. Internationale organisaties die hun hoofdkwartier in Wenen hebben zijn UNIDO, OPEC en het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Deze organisaties zijn gevestigd in "UNO-City", een kantorenstad op de Donauinsel, het eiland tussen het Donaukanaal en de Donau.

In 15 v.Chr. stichtten de Romeinen op de plaats van de huidige binnenstad een militaire post tegen de Germanen met de naam Vindobona. Rond deze post groeide een stad. In 1221 kreeg Wenen stadsrechten en werd een stadmuur opgetrokken. Daarna groeide het snel uit tot een belangrijk handelsknooppunt. In 1278 kwamen Wenen en Oostenrijk onder het huis Habsburg. In 1438 werd hertog Albrecht V tot koning Albrecht II van het Heilige Roomse Rijk gekozen, en werd Wenen rijkshoofdstad. In 1469 werd Wenen bisschopszetel, en in 1526, toen Hongarije en Bohemen onder de heerschappij van de Habsburgers gekomen waren, werd Wenen keizersstad.

Wenen is lange tijd een centrum van klassieke muziek en opera geweest. De stad telt vele bouwwerken uit de barok, maar ook uit andere stijlperioden. Het zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers, Schönbrunn, had de intentie Versailles naar de kroon te steken. Hoewel het kleiner is dan de Franse tegenhanger blijft het groot en indrukwekkend. De Stephansdom, gebouwd in de 12e eeuw, kardinaalszetel, is ook vermeldenswaard. De binnenstad van Wenen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Buiten de vele monumentale paleizen en kerken biedt Wenen nog meer toeristische attracties. bewerk - overzicht


Uitgelicht Benelux

De Domtoren
De Domtoren

Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de vierde stad van Nederland. De agglomeratie Utrecht is een stedelijk, vrijwel aaneengesloten gebied in Midden-Nederland. Het gebied ligt in zijn geheel in de gelijknamige provincie Utrecht en de agglomeratie is onderdeel van de Randstad. Samen met het Gooi en de omgeving van Amersfoort behoort het tot de oostflank van de Randstad. De agglomeratie kent een totaal aantal inwoners van 566.500 (2001-2003), waarvan er 275.000 in de gemeente Utrecht wonen.

Utrecht ligt centraal in Nederland en in de provincie Utrecht. De stad is ontstaan aan de Rijn, toen de hoofdarm van die rivier de loop van de huidige Kromme Rijn en Oude Rijn volgde. Op de plek van het huidige Domplein lag een Romeins castellum. Tegenwoordig stroomt een bescheiden Kromme Rijn in het oosten Utrecht binnen om de stadsgrachten als Vecht (noordelijk) en Leidse Rijn (westelijk) te verlaten.

Utrecht is bijna 2000 jaar oud en is ontstaan als Romeinse legerplaats aanvankelijk Traiectum geheten, na 870 soms Ultra Traiectum. Toen was het een grenspost bij een doorwaadbare plaats (Trecht), benedenstrooms (Uut) gelegen. Daarmee kon de handelsweg tussen Keulen en Engeland beschermd worden.

De stad is zeer centraal gelegen op een knooppunt van weg-, spoor- en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is. De stad huisvest de grootste universiteit van Nederland en het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen. Utrecht is de zetel van een oud-katholieke en van een rooms-katholieke aartsbisschop (zie aartsbisdom Utrecht). Het is een van de oudste steden van Nederland met een belangrijk historisch centrum. Vanwege de Domtoren, beeldmerk van de stad en met 112,30 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel de Domstad genoemd. bewerk - overzicht

bewerk - overzicht


Havensteden

Bremerhaven
Bremerhaven

Amsterdam - Antwerpen - Bakoe - Basra - Bremen - Bremerhaven - Brugge - Busan - Calais - Chittagong (stad) - Cork - Cox's Bazar - Dalian - Delfzijl - Dover - Duinkerke - Gdańsk - Gent - Genua - Guangzhou - Gwadar - Halifax - Hamburg - Harlingen - Helsinki - Hiroshima - IJmuiden - Igoumenitsa - Incheon - Jakarta - Kiel - Kingston upon Hull - Kochi - La Rochelle - La Spezia - Le Havre - Liverpool - Livorno - Londen - Marseille - Mogadishu - Monrovia - Mumbai - Nagoya - New Orleans - New York - Ningbo - Oostende - Piraeus - Port Arthur - Port Fouad - Portland - Porto - Porto Alegre - Portsmouth - Qingdao - Recife - Rotterdam - Salamaua - Sebastopol - Shenzhen - Singapore - Sint-Petersburg - Sittwe - Shanghai - Surabaya - Surat - Terneuzen - Tianjin - Tokio - Vancouver - Venetië - Vlissingen - Walvisbaai - Wilhelmshaven

bewerk

De Notre Dame in Parijs
De Notre Dame in Parijs

Gewenste artikelen m.b.t. steden

Footscray (Melbourne) - Bleijenhoek (cat.: wijk in Dordrecht) - Centrum (Dordrecht) (cat.: wijk in Dordrecht) - Haus des Meeres (Wenen) - Hongqiao (Sjanghai) - landstad - Mann's Chinese Theatre (Hollywood) - netwerkstad - Pascoe Vale (Melbourne) - Het rode Wenen - Sjanghai Metrolijn 6 - Sjanghai Metrolijn 8 - Spaccanapoli (Napels)


Gewenste artikelen over steden

Tokyo by night
Tokyo by night


Dit kan beter

Amsterdamse grachten
Amsterdamse grachten


- Genève (stad) (2 feb 2007) - Haagse Bos (Den Haag) (22 juni 2009) - Kerk en Zanen (Alphen aan den Rijn) (8 sep 2011) - City of London (6 juni 2013) - Dijon (3 september 2013) - Mosoel (28 september 2016)


Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht
Subportalen van de portalen Landen & Volken en Steden
Portaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:Azië

Afrika · Amerika · Azië · Europa · Oceanië · Steden