Portaal:Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal Den Haag



bewerk 

Introductie

Satellietfoto van Den Haag

Den Haag is een stad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en telt ruim 526.000 inwoners. (2017) Daarmee is het de derde grootste gemeente van Nederland. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is de zetel van de Nederlandse nationale overheid en de residentie van het koninklijk huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Het is ook de vestigingsplaats van de Hoge Raad en de Raad van State. Daarnaast is de stad een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek, er zijn vele tribunalen en onderzoeksinstituten gevestigd in de stad. Ook de meeste ambassades zijn in Den Haag gevestigd.

Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de (verkorte) naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, ook al vanwege de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof), en tevens om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels), La Haye (Frans), Den Haag (Duits), Haag (Deens), La Haya (Spaans), L'Aia (Italiaans) Haia (Portugees), Gaaga (Russisch) en Haga (Roemeens).

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Parkpop 1990, tijdens het optreden van Faith No More

Parkpop is een gratis muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het Zuiderpark in Den Haag op de laatste zondag van juni. De eerste editie was in 1981 en trok 35.000 bezoekers.

Parkpop is het grootste gratis toegankelijke popfestival van Europa en werd opgezet door John van Vueren, manager van de bands Gruppo Sportivo, Tiq Maya, Bintangs en The Scene en oprichter van theaterbureau Rock in Waterland. Na zijn dood in 1996 nam zijn broer Ben van Vueren de programmering van Parkpop over.

bewerk 

Stadsdelen

De Haagse wijkindeling

Den Haag telt acht stadsdelen.

Centrum ± 100.000 inwoners
Escamp ± 118.000 inwoners
Haagse Hout ± 42.000 inwoners
Laak ± 38.200 inwoners
Leidschenveen-Ypenburg ± 40.000 inwoners
Loosduinen ± 47.500 inwoners
Scheveningen ± 56.000 inwoners
Segbroek ± 59.000 inwoners

Elk van deze stadsdelen is in 1988 onderverdeeld in wijken en buurten. Deze indeling wijkt af van de bekende wijk- en buurtindeling die sinds 1953 werd gebruikt.

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Den Haag in het nieuws

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Uit de geschiedenis

Op de ochtend van zaterdag 29 april 1944 'kraakten' Gerhard Badrian, Gerrit van der Veen, Verbiest, Hans van Gogh en Frans Meijers zeer succesvol de Landsdrukkerij in Den Haag. Zij reden per auto naar Den Haag toe en ontmoetten daar een aantal andere helpers die per trein gekomen waren en die de omgeving van de Landsdrukkerij in het oog zouden houden.

Ze deden alsof zij een controle kwamen uitvoeren, overmeesterden enkele personeelsleden en namen vellen met in totaal 10.000 persoonsbewijzen mee. Deze waren voor de vervalsers zeer bruikbaar en een aanmerkelijke verlichting voor de overbelaste PBC. Badrian speelde een in SS-uniform geklede Duitser.


Lees meer over de geschiedenis van Den Haag

bewerk 

Bezienswaardigheden

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht