Portaal:Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Portaal Den Haag

HTM nieuw 3025 Den Haag Rijswijkseplein 210106.JPG
Ridderzaal Den Haag juni 2003.JPG
Den Haag Oude Stadhuis.jpg
Den Haag HS voorzijde.jpg
LocatieDenHaag.pngbewerk 

Introductie

Satellietfoto van Den Haag

Den Haag is een stad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en telt ruim 526.000 inwoners. (2017) Daarmee is het de derde grootste gemeente van Nederland. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is de zetel van de Nederlandse nationale overheid en de residentie van het koninklijk huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Het is ook de vestigingsplaats van de Hoge Raad en de Raad van State. Daarnaast is de stad een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek, er zijn vele tribunalen en onderzoeksinstituten gevestigd in de stad. Ook de meeste ambassades zijn in Den Haag gevestigd.

Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de (verkorte) naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, ook al vanwege de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof), en tevens om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels), La Haye (Frans), Den Haag (Duits), Haag (Deens), La Haya (Spaans), L'Aia (Italiaans) Haia (Portugees), Gaaga (Russisch) en Haga (Roemeens).

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Het Spui in Den Haag is een gedempte gracht en tegenwoordig een straat waar verschillende Haagse tramlijnen doorheen rijden. Onder de kruising met de Grote Marktstraat en de Kalvermarkt ligt het gelijknamige tramstation Spui.

De waterloop, aangelegd in de 14e eeuw, was tot de 19e eeuw een belangrijke waterweg voor Den Haag. De gracht liep van de Hofvijver naar de Vliet. Verschillende grachten kwamen uit op het Spui (bv. de Amsterdamse Veerkade en de Bierkade). Tussen 1900 en 1905 werden het Spui en de meeste dwarsgrachten gedempt.

Er staan verschillende gebouwen aan het Spui, zoals de zeventiende-eeuwse Nieuwe Kerk, de Dr. Anton Philipszaal en het Theater aan het Spui, een VVT, Vlakke-vloertheater. In hetzelfde gebouw is het Filmhuis Den Haag gevestigd, waar over het algemeen arthouse-films gedraaid worden.

Het Spui is de bekendste plek voor skateboarders uit de omgeving. Veel skatefilms zijn hier en in de directe omgeving van het Spui opgenomen.

Het Spui is een straat in de Nederlandse Monopoly.

bewerk 

Stadsdelen

De Haagse wijkindeling

Den Haag telt acht stadsdelen.

Centrum ± 100.000 inwoners
Escamp ± 118.000 inwoners
Haagse Hout ± 042.000 inwoners
Laak ± 038.200 inwoners
Leidschenveen-Ypenburg ± 040.000 inwoners
Loosduinen ± 047.500 inwoners
Scheveningen ± 056.000 inwoners
Segbroek ± 059.000 inwoners

Elk van deze stadsdelen is in 1988 onderverdeeld in wijken en buurten. Deze indeling wijkt af van de bekende wijk- en buurtindeling die sinds 1953 werd gebruikt.

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Den Haag in het nieuws

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Uit de geschiedenis

Het Verdrag van Den Haag is een op 12 april 1433 gesloten verdrag, waarbij Jacoba van Beieren het Nederlandse deel van het hertogdom Straubing-Holland afstond aan Filips de Goede, die door de oom van Jacoba, Jan van Beieren tegen haar wil als erfgenaam was aangeduid. Filips de Goede had haar echtgenoot Frank van Borssele gevangengenomen en vroeg voor zijn vrijlating de bezittingen waarop Jacoba aanspraak maakte. Jacoba had al sinds de dood van haar vader, Willem II, in 1417 eerst met haar oom Jan en vervolgens met Filips, die zij in 1428 bij Zoen van Delft als erfgenaam had dienen erkennen, gestreden om de graafschappen Holland, Zeeland, Henegouwen en Friesland. Zij stierf drie jaar later. Haar Nederlandse bezittingen kwamen uiteindelijk bij de Habsburgers terecht.


Lees meer over de geschiedenis van Den Haag

bewerk 

Bezienswaardigheden

Subportalen van Nederland
Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Friesland · Gouda · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht
Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht