Portaal:Leiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Leiden
Portaal Leiden Welkom.jpg
Wapen van Leiden
Vlag van Leiden
Vlag van Leiden
bewerk 

Leiden - Introductie

Leiden is een centraal in de Randstad gelegen stad. De Sleutelstad, zoals de bijnaam van de stad luidt, verwijzend naar het stadswapen, heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes. Leiden ligt in het noorden van de provincie Zuid-Holland, ongeveer 45 km zuidwestelijk van Amsterdam en ongeveer 18 km noordoostelijk van Den Haag. Door Leiden stroomt de Oude Rijn. Aan de rand van de stad splitst de Nieuwe Rijn zich af, om in de binnenstad weer samen te komen met de Oude Rijn.

Leiden heeft een lange en rijke geschiedenis en in de Gouden Eeuw was Leiden na Amsterdam zelfs de grootste stad van Holland. De bevolkingsgroei maakte een aanleg van nieuwe grachten en singels noodzakelijk. Het huidige centrum van Leiden, herkenbaar aan het singelpatroon, werd in 1659 voltooid.

Leiden kende vroeger een belangrijke textielnijverheid. Na 1400 groeide de lakenindustrie van Leiden uit tot de belangrijkste in Europa. In Leiden werd de productie voor het eerst geïndustrialiseerd.

Tegenwoordig staat Leiden zich voor op andere zaken. De stad profileert zich als Stad van Ontdekkingen, vanwege zijn concentratie van kennis: de Universiteit Leiden, het LUMC en de onderzoeksinstituten op het Leiden Bio Science Park hebben een internationale toppositie in het academisch onderwijs en onderzoek in de life sciences. Leiden huisvest ook verschillende belangrijke musea, zoals het Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave en Naturalis.


Jan van Goyen: Zicht op Leiden (1650)
Gebouw Achmea
overzicht bewerk 

Leiden - Uitgelicht

Hoofdkantoor Brill in Leiden

Brill (Officieel Koninklijke Brill NV) is een Nederlandse uitgeverij in Leiden. Het is een van de oudste uitgeverijen van Nederland, naast bijvoorbeeld Elzevier (1583-1593) en Koninklijke Joh. Enschedé (1703) en is sinds de oprichting door Jordaan Luchtmans in 1683, gevestigd in Leiden. Gestart aan het Rapenburg kwam Brill via de Oude Rijn uiteindelijk terecht aan de Plantijnstraat. Doordat Brill haar wortels heeft liggen in de Gouden Eeuw, die ook op wetenschappelijk gebied een bloeiperiode was, waren van oudsher geschiedenis, religie, judaïca en islamstudies belangrijke fondsen. Brill heeft haar faam mede te danken aan de drukkerij die ze tot in de 20e eeuw voerde en waar Chinese karakters net zo gemakkelijk werden gezet als Hebreeuwse letters.Lees verder… >>

bewerk 

Leiden - Bezienswaardigheden

bewerk 

Leiden - Musea

bewerk 

Leiden - Categorieboom


bewerk 

Leiden - Nieuwe artikelen

overzicht bewerk 

Leiden - Uit de geschiedenis

Zulke weefgetouwen stonden in de Leidse wevershuisjes

Leiden stond vanaf de 14e eeuw honderden jaren bekend als lakenstad vanwege de goede kwaliteit laken die hier werd geproduceerd. Het Leidse laken werd in heel Europa verkocht. De herinnering aan deze periode leeft voort in de Lakenhal, maar is jaarlijks ook de naamgever voor de Lakenfeesten. Lees verder… >>

bewerk 

Leiden - Belangrijke jaartallen


bewerk 

Leiden - Evenementen

Kermis tijdens Leidens ontzet
Zie ook de categorie Evenement in Leiden
bewerk 

Leiden - Gewenste artikelen

Op het terrein van kunst, cultuur, wetenschap, techniek, geschiedenis en economie zijn nog veel mogelijkheden tot aanvulling van de artikelen met een relatie tot Leiden. Ook zijn er op deze pagina nog allerlei 'rode' links (zie ook hieronder bij 'Navigatie'), oftewel artikelen die nog ontbreken. Artikelen opgenomen in Gewenste artikelen/Leiden zijn artikelen die nog geschreven moeten worden. Vermeld artikelen die opvallend mager zijn of dringend redactie nodig hebben op Portaal:Leiden/Dit kan beter.

bewerk 

Leiden - Dit kan beter

Dit kan beter:


overzicht bewerk 

Leiden - Panorama van de dag

Panorama van Leiden
Zicht op het historische hart van Leiden: de samenloop van Oude en Nieuwe Rijn bij de Burcht (verstopt achter de bomen rechts)


bewerk 

Leiden - Navigatie

Zie de categorie Leiden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht