Portaal:San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

bewerk 

Introductie

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San Jose de vierde stad van Californië. De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

bewerk 

Wist je dat

  • ... San Francisco op 43 heuvels gebouwd is?
  • ... er kabeltrams (cable cars) rijden, omdat een aantal straten te steil is voor normale trams?
  • ... er officieel geen gevangenen uit Alcatraz ontsnapt zijn, maar dat er wel geruchten de ronde doen dat drie gevangenen met een boot van regenjassen het wel lukte?
  • ... de spijkerbroek hier werd geboren?
overzicht bewerk 

San Franciscaan van de dag

Caspar Weinberger (1983)
Caspar Willard Weinberger (San Francisco, 18 augustus 1917 - Bangor (Maine), 28 maart 2006) was een Amerikaans politicus.

Van 1981 tot 1987 was hij minister van defensie in de regering van de Republikeinse president Ronald Reagan.

Weinberger was afkomstig uit een gemengd gezin: zijn vader was een Joods-Tsjechische immigrant, zijn moeder een christelijke Amerikaanse. Hijzelf rekende zich tot laatstgenoemde godsdienst.
Nadat hij aan de bekende Harvard-universiteit was opgeleid als jurist was hij jarenlang - net zoals zijn vader - als advocaat werkzaam. Tegelijkertijd was hij ook politiek actief voor de Republikeinse Partij. Zo was hij tijdens de regering van de - eveneens Republikeinse - president Richard Nixon van 1970 tot 1973 (vice)directeur van begrotingszaken waarbij hij zich ontpopte als een harde bezuiniger en om die reden veel weerzin opriep. Vervolgens was hij van 1973 tot 1975 minister van gezondheid, onderwijs en welzijn.

Hierna stapte hij over naar het bedrijfsleven. In de periode 1975-1980 bekleedde hij een hoge functie bij Bechtel, de grootste bouwonderneming van de Verenigde Staten.

Lees verder >>>

Meer San Franciscanen

bewerk 

Meehelpen aan dit portaal

Gewenst:

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Gary Snyder - Whoopi Goldberg

Nieuwe goede artikels:
Castro (San Francisco) - Union Square (San Francisco)

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Aardbeving van 1906

Schade na de aardbeving van 1906 in San Francisco.

San Francisco ligt op de San Andreasbreuk, oorzaak van regelmatige (kleine en grote) aardbevingen. Op 18 april 1906 richtte een zware aardbeving (geschatte magnitude 7,8) grote schade aan in San Francisco. Deze had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er waren 3000 doden. De meeste schade werd echter aangericht door de grote brand die na de beving ontstond. Honderd jaar later, op 18 april 2006, werd dit feit herdacht.

In 1989 werd de stad opnieuw door een grote aardbeving getroffen (circa 60 slachtoffers). De kans dat een dergelijke ramp de stad opnieuw treft blijft groot. Het kan nog vele jaren duren, maar een verwoestende aardbeving kan iedere dag toeslaan. Veel gebouwen zijn 'bevingsproof' gemaakt, maar desondanks kan een aardbeving nog steeds grote gevolgen hebben. Sinds de 'Katrina-Ramp' in New Orleans in 2005 is Amerika nog eens geconfronteerd met de gevolgen van een natuurramp voor een grote 21e eeuwse stad.

Lees verder >>>

bewerk 

San Franciscanen

Meer >>>