Portaal:San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal San Francisco.png

bewerk 

Introductie

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San Jose de vierde stad van Californië. De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

bewerk 

Wist je dat

  • ... San Francisco op 43 heuvels gebouwd is?
  • ... er kabeltrams (cable cars) rijden, omdat het te steil is voor normale trams?
  • ... er officieel geen gevangenen uit Alcatraz ontsnapt zijn, maar dat er wel geruchten de ronde doen dat drie gevangenen met een boot van regenjassen het wel lukte?
  • ... de spijkerbroek hier werd geboren?
overzicht bewerk 

San Franciscaan van de dag

Whoopi Goldberg (geboren als Caryn Elaine Johnson) New York, 13 november 1955) is een Afro-Amerikaanse actrice.

Haar eerste filmrol was in Citizen (1982) maar haar carrière begon pas echt met haar rol als Celie in de film The Color Purple van Steven Spielberg (1985), een film die gebaseerd was op het boek van Alice Walker. Ze kreeg een Oscar nominatie voor haar optreden.
Voor haar rol in Ghost (1990) won ze een Oscar. Ze specialiseert zich in comedies en heeft ook gewerkt als producer.

Ze heeft een terugkerende rol in Star Trek, als Guinan.

Eind 2003 begon er een televisiecomedyserie "Whoopi" met haar in de hoofdrol.

Lees verder >>>

Meer San Franciscanen

bewerk 

Meehelpen aan dit portaal

Gewenst:

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Gary Snyder - Whoopi Goldberg

Nieuwe goede artikels:
Castro (San Francisco) - Union Square (San Francisco)

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Straat met Chinese gebouwen

Chinatown San Francisco is na Chinatown New York de grootste Chinatown in Noord-Amerika. Er wonen ongeveer 100.000 mensen.

De ingang van dit stadsdeel (of beter "stad in de stad") wordt duidelijk gemarkeerd door een Chinese toegangspoort. Overigens staan er twee leeuwen geposteerd aan weerskanten van de poort die je verwelkomen in deze (zeer groot uitgevallen) Chinese wijk. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door Chinese straatverlichting, vlaggen en gebouwen die versierd zijn met pagodedaken. Zover het oog reikt kan men Chinese karakters zien die uitgestald zijn op affiches, uithangborden, vlaggen en neonverlichting. Het kan op iemand overkomen alsof men zich in een van de drukste steden in China bevindt.

Honderden Chinese restaurantjes (het zou in deze restaurants zijn dat de traditie van de typische gelukskoekjes is uitgevonden en dus niet in China!), antiekwinkels en dergelijke vind je terug in deze wijk. Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn onder meer een boeddhistische tempel en de "Bank of Canton", een gebouw dat volledig in Aziatische stijl is gebouwd.

Lees verder >>>

bewerk 

San Franciscanen

Meer >>>