Portaal:San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal San Francisco.png

bewerk 

Introductie

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San Jose de vierde stad van Californië. De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

bewerk 

Wist je dat

  • ... San Francisco op 43 heuvels gebouwd is?
  • ... er kabeltrams (cable cars) rijden, omdat het te steil is voor normale trams?
  • ... er officieel geen gevangenen uit Alcatraz ontsnapt zijn, maar dat er wel geruchten de ronde doen dat drie gevangenen met een boot van regenjassen het wel lukte?
  • ... de spijkerbroek hier werd geboren?
overzicht bewerk 

San Franciscaan van de dag

Jack London

Jack London, pseudoniem van John Griffith Chaney (12 januari 1876, San Francisco, Californië, V.S.22 november 1916, Glen Ellen, Californië; † ureumvergiftiging), was een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen. Londons leven en werk speelden een belangrijke rol in de hervorming van de ideeën met betrekking tot het schrijverschap en literaire expressie in Amerika in het begin van de twintigste eeuw.

Jack London woonde als kind in San Francisco, waar hij en zijn familie in extreme armoede leefden. Als tiener werkte hij onder meer als arbeider in een conservenfabriek, oesterduiker en zeeman. London begon met schrijven rond de eeuwwisseling. Hij bracht een jaar door in Klondike tijdens de goudkoorts van Alaska van 1897-98 en schreef daar zijn eerste en misschien beste werken, zowel korte verhalen als novellen. Hij beschrijft de vuurdoop die mensen en dieren moeten ondergaan en hoe zij vechten tegen de aardse elementen. De beste fictie uit die periode werd verzameld in zijn eerste boek, The Son of the Wolf (De Zoon van de Wolf; 1900). Zijn bekendste novelle, Call of the Wild (Roep van de Wildernis) volgde in 1903; White Fang (Witte Hoektand) verscheen in 1906. Deze werken maakten hem tot de meest gelezen schrijver uit zijn tijd.

Lees verder >>>

Meer San Franciscanen

bewerk 

Meehelpen aan dit portaal

Gewenst:

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Gary Snyder - Whoopi Goldberg

Nieuwe goede artikels:
Castro (San Francisco) - Union Square (San Francisco)

overzicht bewerk 

Uitgelicht

California Palace of the Legion of Honor

Het California Palace of the Legion of Honor is een van de mooiste musea van San Francisco, gelegen in het Lincoln Park. Met het uitzicht op de Golden Gate Bridge en een collectie van 80 werken van Rodin is het museum populair bij toeristen. Het gebouw is een replica van het Palais de la Legion d'Honneur in Parijs, waar Napoleon zijn eerste militaire macht oprichtte. Het gebouw werd door Mr. en Mrs. Adolph B. Spreckels gegeven aan de bewoners van San Francisco op Armistice Day in 1924, om de Californiërs die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog te eren.

De collectie is gevarieerd (beelden, voorwerpen en schilderijen) van alle werelddelen vanaf de Middeleeuwen. Enkele grote namen die in het museum hangen: El Greco, Le Brun, Rubens, Rembrandt, David, Courbet, Monet, Degas, Renoir, Manet, Pissarro, Cézanne, Gaugin, Van Gogh, Picasso, Dali, Matisse enzovoorts. In het museum worden ook regelmatig tijdelijke exposities gehouden.

Lees verder >>>

bewerk 

San Franciscanen

Meer >>>