Naar inhoud springen

Portaal:San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

bewerk 

Introductie

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San Jose de vierde stad van Californië. De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

bewerk 

Wist je dat

  • ... San Francisco op 43 heuvels gebouwd is?
  • ... er kabeltrams (cable cars) rijden, omdat een aantal straten te steil is voor normale trams?
  • ... er officieel geen gevangenen uit Alcatraz ontsnapt zijn, maar dat er wel geruchten de ronde doen dat drie gevangenen met een boot van regenjassen het wel lukte?
  • ... de spijkerbroek hier werd geboren?
overzicht bewerk 

San Franciscaan van de dag

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola (Detroit, 7 april 1939) is een Amerikaans regisseur.

Coppola werd geboren in Detroit maar groeide op in New York. Hij studeerde theaterwetenschappen aan Hofstra University. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan UCLA in Los Angeles. Vanaf begin jaren 60 werkte Coppola als producent en gaandeweg ook als regisseur en scenarioschrijver. Eind jaren 60 richtte hij samen met George Lucas een productiemaatschappij op. Hij is vooral bekend als regisseur van The Godfather trilogie en Apocalypse Now. Voor beide films ontving hij verscheidene oscars.

Lees verder >>>

Meer San Franciscanen

bewerk 

Meehelpen aan dit portaal

Gewenst:

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Gary Snyder - Whoopi Goldberg

Nieuwe goede artikels:
Castro (San Francisco) - Union Square (San Francisco)

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Fisherman's Wharf

Fisherman's Wharf is een oude zeeliedenbuurt in San Francisco, Californië die veranderd is in een bezienswaardigheid. Er zijn veel authentieke visrestaurants en hedendaagse trendy cafés. Fisherman's Wharf kijkt uit op Alcatraz, ook wel the Rock genoemd.

Op Pier 39 van Fisherman's Wharf is een grote groep van Californische zeeleeuwen te vinden. Fisherman's Wharf is toeristisch; de authentieke restaurants zijn vervangen door snelle eettenten die verwijzen naar het verleden, maar die qua kwaliteit te wensen over laten.

Lees verder >>>

bewerk 

San Franciscanen

Meer >>>