Portaal:San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal San Francisco.png

bewerk 

Introductie

San Francisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego, en San Jose de vierde stad van Californië. De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar heuvels. De stad is gebouwd op niet minder dan 43 heuvels. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

bewerk 

Wist je dat

  • ... San Francisco op 43 heuvels gebouwd is?
  • ... er kabeltrams (cable cars) rijden, omdat het te steil is voor normale trams?
  • ... er officieel geen gevangenen uit Alcatraz ontsnapt zijn, maar dat er wel geruchten de ronde doen dat drie gevangenen met een boot van regenjassen het wel lukte?
  • ... de spijkerbroek hier werd geboren?
overzicht bewerk 

San Franciscaan van de dag

Orenthal James Simpson (San Francisco, 9 juli 1947), meestal O.J. Simpson genoemd, is een Amerikaanse voormalig American Football speler en acteur. Hij is waarschijnlijk het meest bekend van de beschuldiging dat hij zijn vrouw en haar minnaar had vermoord. Voor deze dubbele moord werd hij in 1994 na een lange strafzaak vrijgesproken, maar in een civielrechtelijke zaak schuldig bevonden.

De afkorting O.J. wordt in de Verenigde Staten veel gebruikt voor Orange Juice (sinaasappelsap). De bijnaam van O.J. Simpson is dan ook The Juice.

Lees verder >>>

Meer San Franciscanen

bewerk 

Meehelpen aan dit portaal

Gewenst:

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Gary Snyder - Whoopi Goldberg

Nieuwe goede artikels:
Castro (San Francisco) - Union Square (San Francisco)

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Alcatraz

Alcatraz is een eiland in de haven van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Maar liefst 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beroemdste gevangene was Alphonse "Al" Capone. De gevangenis had een zeer streng regime. In de beginjaren van Alcatraz was het zelfs niet toegestaan om onderling te praten. Nadat er door middel van het toilet doorspoelen een primitieve communicatie op gang kwam, is het spreekverbod opgeheven. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. In 2004 zond Discovery Channel echter de serie "MythBusters" uit, waarin in een van de afleveringen een ontsnappingspoging werd gedaan. Het lukte hen om de wal te bereiken, waarmee was aangetoond dat het wel degelijk mogelijk was om te ontsnappen uit Alcatraz.

Lees verder >>>

bewerk 

San Franciscanen

Meer >>>