Portaal:Jalisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portaal Jalisco

Coat of arms of Jalisco.svg
Pvlosmuertossunset.jpg Mariachii.jpg Catedral de Guadalajara.jpg
Jalisco is een van de 31 staten van Mexico. Jalisco grenst aan de staten Nayarit, Zacatecas, Aguascalientes, San Luis Potosí, Guanajuato, Michoacán en Colima en ligt in het westen aan de Grote Oceaan. Jalisco heeft een oppervlakte van 80.386 km² en 6.487.000 inwoners. De hoofdstad en eveneens de grootste stad van Jalisco is Guadalajara. Andere grote steden in Jalisco zijn Zapopan, Chapala, Ciudad Guzmán en Puerto Vallarta. Jalisco dankt haar naam aan een prehistorisch koninkrijk. Het is de economische motor van het westen van Mexico en internationaal bekend vanwege onder andere tequila, sombrero's en mariachi's.
Mapajalisco.PNG
Jalisciense van de maand

Gerardo Murillo, beter bekend als Dr. Atl, was een kunstschilder. Op zijn 21e ging hij naar de Nationale School voor Schone kunsten in Mexico-stad. Nadat zijn talenten bekend werden, kreeg hij van president Porfirio Díaz een beurs om in Europa bij te leren. Hij studeerde filosofie en rechten in Rome en reisde regelmatig naar Parijs om naar lezingen van Henri Bergson te luisteren. Hij raakte geïnteresseerd in politiek. Hij werd lid van de Socialistische Partij van Italië en ging werken bij de socialistische krant Avanti!. Terug in Mexico sponsorde hij tentoonstellingen voor andere schilders, waaronder Diego Rivera. Dr. Atl hield erg van de natuur en de buitenlucht, wat in zijn schilderijen terug is te vinden. Hij was ook erg geïnteresseerd in vulkanen. Hij beklom de Popocatépetl en de Ixtaccíhuatl en het ontstaan van de Paricutín mee, waarbij hij een been verloor. Dr. Atl ontving talloze prijzen voor zijn kunst en boeken. Hij overleed in Mexico-stad in 1964.

Lees verder >>>
De geschiedenis van Jalisco in februari
Bekende personen uit Jalisco
Afbeelding van de dag
Onderwerpen
Gewenste artikelen
Atotonilco - ¡Ay Jalisco, no te rajes! - Barranca de los Oblatos - Eva Contreras Sandoval - Encarnación de Díaz - Enrique Dau - Feria Internacional del Libro de Guadalajara - Guachimontones - Guadalajara (lied) - Ramiro Hernández García - Ixtlahuacán de los Membrillos - Ixtlahuacán del Río - Huentitán - Jericalla - Kaap Corrientes - Kathedraal van Guadalajara - Cristóbal Magallanes Jara - Pablo Montero - Los Altos (Jalisco) - Metro van Guadalajara - Oblatos - Cristóbal de Oñate - Onze-Lieve-Vrouwe van San Juan de los Lagos - Onze-Lieve-Vrouwe van Zapopan - Héctor Pérez Plazola - Plaza Tapatío - Primaveravulkaan - Reforma (sector) - Río Bolaños - Rock tapatío - Román Adame Rosales - San Juan de Dios - Sierra de Manantlan - Son Jalisciense - Tapatío - Teatro Degollado - Tenamaxtli - Tetlán - Vargas de Tecalitlán - Xalixco
Portaaloverzicht