Portaal:Jalisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portaal Jalisco

Coat of arms of Jalisco.svg
Pvlosmuertossunset.jpg Mariachii.jpg Catedral de Guadalajara.jpg
Jalisco is een van de 31 staten van Mexico. Jalisco grenst aan de staten Nayarit, Zacatecas, Aguascalientes, San Luis Potosí, Guanajuato, Michoacán en Colima en ligt in het westen aan de Grote Oceaan. Jalisco heeft een oppervlakte van 80.386 km² en 6.487.000 inwoners. De hoofdstad en eveneens de grootste stad van Jalisco is Guadalajara. Andere grote steden in Jalisco zijn Zapopan, Chapala, Ciudad Guzmán en Puerto Vallarta. Jalisco dankt haar naam aan een prehistorisch koninkrijk. Het is de economische motor van het westen van Mexico en internationaal bekend vanwege onder andere tequila, sombrero's en mariachi's.
Mapajalisco.PNG
Jalisciense van de maand

José Clemente Orozco was een realistisch kunstschilder. Met bijtend sarcasme hekelde hij sociale en politieke wantoestanden. Inhoudelijk tonen zijn schilderijen de harde alledaagse realiteit, de revolutie maar ook prostitutie. Om een zekere dramatiek te bekomen in zijn werk schilderde hij met veel licht/donker effecten. Zijn werk ademt pessimisme uit. Omdat hij eigenlijk geen erkenning vond, maar vooral omdat hij het werk van Diego Rivera overroepen vond, vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij in acht individuele en vier groepstentoonstellignen zijn kunnen mocht tonen. In New York ontmoette ook hij Jackson Pollock in wiens vroegere werk duidelijk de invloed van Orozco aanwezig is. Na een kort verblijf in Europa ging hij terug naar Mexico waar hij in het museum van het Paleis voor Schone Kunsten de muurschildering Catharsis schilderde. Het is de eerste in een reeks van vijftien waarin de tragiek van de Christusfiguur centraal staat.

Lees verder >>>
De geschiedenis van Jalisco in april
Bekende personen uit Jalisco
Afbeelding van de dag
Onderwerpen
Gewenste artikelen
Atotonilco - ¡Ay Jalisco, no te rajes! - Barranca de los Oblatos - Eva Contreras Sandoval - Encarnación de Díaz - Enrique Dau - Feria Internacional del Libro de Guadalajara - Guachimontones - Guadalajara (lied) - Ramiro Hernández García - Ixtlahuacán de los Membrillos - Ixtlahuacán del Río - Huentitán - Jericalla - Kaap Corrientes - Kathedraal van Guadalajara - Cristóbal Magallanes Jara - Pablo Montero - Los Altos (Jalisco) - Metro van Guadalajara - Oblatos - Cristóbal de Oñate - Onze-Lieve-Vrouwe van San Juan de los Lagos - Onze-Lieve-Vrouwe van Zapopan - Héctor Pérez Plazola - Plaza Tapatío - Primaveravulkaan - Reforma (sector) - Río Bolaños - Rock tapatío - Román Adame Rosales - San Juan de Dios - Sierra de Manantlan - Son Jalisciense - Tapatío - Teatro Degollado - Tenamaxtli - Tetlán - Vargas de Tecalitlán - Xalixco
Portaaloverzicht