Portaal:Jalisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portaal Jalisco

Coat of arms of Jalisco.svg
Pvlosmuertossunset.jpg Mariachii.jpg Catedral de Guadalajara.jpg
Jalisco is een van de 31 staten van Mexico. Jalisco grenst aan de staten Nayarit, Zacatecas, Aguascalientes, San Luis Potosí, Guanajuato, Michoacán en Colima en ligt in het westen aan de Grote Oceaan. Jalisco heeft een oppervlakte van 80.386 km² en 6.487.000 inwoners. De hoofdstad en eveneens de grootste stad van Jalisco is Guadalajara. Andere grote steden in Jalisco zijn Zapopan, Chapala, Ciudad Guzmán en Puerto Vallarta. Jalisco dankt haar naam aan een prehistorisch koninkrijk. Het is de economische motor van het westen van Mexico en internationaal bekend vanwege onder andere tequila, sombrero's en mariachi's.
Mapajalisco.PNG
Jalisciense van de maand

Ignacio L. Vallarta was een liberaal politicus en jurist. Vallarta was een van de politici die meeschreef aan de Mexicaanse grondwet van 1857. Tijdens de Franse Interventie in Mexico bleef hij getrouw aan de liberalen en van 1870 tot 1871 diende hij als minister van binnenlandse zaken onder de regering van Benito Juárez. In 1871 werd hij gekozen tot gouverneur van Jalisco. Na vier jaar te hebben uitgediend besloot hij zich niet herkiesbaar te stellen. In 1876 werd hij minister van buitenlandse zaken onder de nieuwe president Porfirio Díaz, een positie die hij bekleedde tot 1878, toen hij voorzitter van het Hooggerechtshof werd. Hij zorgde ervoor dat de voorzitter van het Hooggerechtshof niet meer automatisch de president zou opvolgen wanneer deze kwam te overlijden of aftrad, aangezien dat bij de machtsovername van Díaz tot een conflict met José María Iglesias had geleid. In 1880 nam Vallarta deel aan de presidentsverkiezingen, maar werd verslagen door Manuel González.

Lees verder >>>
De geschiedenis van Jalisco in oktober
Bekende personen uit Jalisco
Afbeelding van de dag
Onderwerpen
Gewenste artikelen
Atotonilco - ¡Ay Jalisco, no te rajes! - Barranca de los Oblatos - Eva Contreras Sandoval - Encarnación de Díaz - Enrique Dau - Feria Internacional del Libro de Guadalajara - Guachimontones - Guadalajara (lied) - Ramiro Hernández García - Ixtlahuacán de los Membrillos - Ixtlahuacán del Río - Huentitán - Jericalla - Kaap Corrientes - Kathedraal van Guadalajara - Cristóbal Magallanes Jara - Pablo Montero - Los Altos (Jalisco) - Metro van Guadalajara - Oblatos - Cristóbal de Oñate - Onze-Lieve-Vrouwe van San Juan de los Lagos - Onze-Lieve-Vrouwe van Zapopan - Héctor Pérez Plazola - Plaza Tapatío - Primaveravulkaan - Reforma (sector) - Río Bolaños - Rock tapatío - Román Adame Rosales - San Juan de Dios - Sierra de Manantlan - Son Jalisciense - Tapatío - Teatro Degollado - Tenamaxtli - Tetlán - Vargas de Tecalitlán - Xalixco
Portaaloverzicht