Portaal:Jalisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portaal Jalisco

Coat of arms of Jalisco.svg
Pvlosmuertossunset.jpg Mariachii.jpg Catedral de Guadalajara.jpg
Jalisco is een van de 31 staten van Mexico. Jalisco grenst aan de staten Nayarit, Zacatecas, Aguascalientes, San Luis Potosí, Guanajuato, Michoacán en Colima en ligt in het westen aan de Grote Oceaan. Jalisco heeft een oppervlakte van 80.386 km² en 6.487.000 inwoners. De hoofdstad en eveneens de grootste stad van Jalisco is Guadalajara. Andere grote steden in Jalisco zijn Zapopan, Chapala, Ciudad Guzmán en Puerto Vallarta. Jalisco dankt haar naam aan een prehistorisch koninkrijk. Het is de economische motor van het westen van Mexico en internationaal bekend vanwege onder andere tequila, sombrero's en mariachi's.
Mapajalisco.PNG
Jalisciense van de maand

Marcelino García Barragán was een militair en politicus. Tijdens de Mexicaanse Revolutie was hij kolonel bij de cavalerie, en in de jaren '20 bevocht hij de cristero's. In 1943 werd hij gekozen tot gouverneur van Jalisco. In 1947 werd hij uit die post ontheven nadat hij bij de presidentsverkiezingen de 'verkeerde kandidaat' had ondersteund. Hij stapte uit het leger en sloot hij zich aan bij de oppositionele Federatie van Partijen van het Volk (FPP), en steunde in 1952 de presidentscampagne van generaal Enríquez, de FPP-kandidaat Later verzoende hij zich met de regering, en in 1964 werd hij benoemd tot minister van defensie onder president Gustavo Díaz Ordaz. Zijn rol bij het Bloedbad van Tlatelolco waarbij op 2 oktober 1968 250 demonstranten werden vermoord is niet geheeld duidelijk. Aanvankelijk gaf hij er niets te maken hebben gehad hoewel hij het bloedbad wel rechtvaardigde. Later gaf hij echter toe dat de Mexicaanse regering overspannen had gereageerd. Een jaar voor zijn dood erkende hij dat hij, samen met Díaz Ordaz en minister Luis Echeverría, verantwoordelijk was geweest voor de planning.

Lees verder >>>
De geschiedenis van Jalisco in juni
Bekende personen uit Jalisco
Afbeelding van de dag
Onderwerpen
Gewenste artikelen
Atotonilco - ¡Ay Jalisco, no te rajes! - Barranca de los Oblatos - Eva Contreras Sandoval - Encarnación de Díaz - Enrique Dau - Feria Internacional del Libro de Guadalajara - Guachimontones - Guadalajara (lied) - Ramiro Hernández García - Ixtlahuacán de los Membrillos - Ixtlahuacán del Río - Huentitán - Jericalla - Kaap Corrientes - Kathedraal van Guadalajara - Cristóbal Magallanes Jara - Pablo Montero - Los Altos (Jalisco) - Metro van Guadalajara - Oblatos - Cristóbal de Oñate - Onze-Lieve-Vrouwe van San Juan de los Lagos - Onze-Lieve-Vrouwe van Zapopan - Héctor Pérez Plazola - Plaza Tapatío - Primaveravulkaan - Reforma (sector) - Río Bolaños - Rock tapatío - Román Adame Rosales - San Juan de Dios - Sierra de Manantlan - Son Jalisciense - Tapatío - Teatro Degollado - Tenamaxtli - Tetlán - Vargas de Tecalitlán - Xalixco
Portaaloverzicht