Katy Jurado

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Katy Jurado
Katy Jurado
Algemene informatie
Geboortenaam María Cristina Estela Marcela Jurado García
Geboren 16 januari 1924
Geboorteplaats Guadalajara (Jalisco)
Overleden 5 juli 2002
Overlijdensplaats Cuernavaca
Land Vlag van Mexico Mexico
Werk
Jaren actief 1943-2002
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Katy Jurado, geboren als María Cristina Estela Marcela Jurado García, (Guadalajara (Jalisco), 16 januari 1924Cuernavaca, 5 juli 2002) was een Mexicaanse actrice.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jurado maakte haar Mexicaans filmdebuut in 1943 in No matarás. Ze werd ontdekt door westerncineast Budd Boetticher. Zijn drama Bullfighter and the Lady (1951) werd haar Hollywooddebuut. Vanaf dan was haar Amerikaanse carrière gelanceerd. In 1952 speelde ze naast Grace Kelly en Gary Cooper in High Noon. Een jaar later speelde ze de hoofdrol in El bruto naast Pedro Armendáriz. Ook in de jaren 60, 70 en 80 had ze nog enkele grote rollen, onder meer naast Elvis Presley in de komische western Stay Away, Joe en in films van Sam Peckinpah en John Huston. Haar laatste rol speelde ze in 2002 in de Mexicaanse film Un secreto de Esperanza.

Ze was tweemaal gehuwd. Haar eerste man was de Mexicaanse acteur Victor Velázquez met wie ze twee kinderen kreeg, Sandra en Victor. In 1959 hertrouwde ze met acteur Ernest Borgnine met wie ze in verscheidene films samenspeelde. Jurado had ook verhoudingen met onder meer John Wayne, Budd Boetticher en Tyrone Power.

Jurado overleed in 2002 op 78-jarige leeftijd aan nierfalen en een ademhalingsziekte.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]