Budd Boetticher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Oscar (Budd) Boetticher jr. (Chicago, 29 juli 1916 - Ramona, 29 november 2001) was een Amerikaans filmregisseur die vooral bekend is geworden met zijn westerns aan het eind van de jaren '50, waarin de acteur Randolph Scott vaak de hoofdrol speelde.

De films van Boetticher spelen zich af in rotsachtige gebieden rondom het Californische Lone Pine, waar de filmheld vergelding zoekt voor onrecht hem of anderen aangedaan, met een woest en onherbergzaam landschap als achtergrond. Door de sobere regie, dramatische inhoud en prachtige natuuropnames worden de films van Boetticher gerekend tot de beste Westerns in het genre. Zijn bekendste films zijn Decision at Sundown (1957), The Tall T (1957), Buchanan Rides Alone (1958), Ride Lonesome (1959) en Comanche Station (1960).

De grote passie in het leven van Boetticher was het stierengevecht. Hij volgde zelfs een opleiding tot stierenvechter in Mexico in de jaren '30. Dit trok de belangstelling van filmers in Hollywood, waar hij als expert werd ingehuurd bij de filmproductie Blood and Sand (1940) van Rouben Mamoulian. Later schreef en regisseerde hij ook een eigen film The Bullfighter and the Lady met Robert Stack in een hoofdrol, die was geïnspireerd door Boettichers eigen ervaringen in Mexico. Daarnaast was hij in de jaren '50 betrokken bij de regie van meerdere goedkope misdaadfims en thrillers.

Externe links[bewerken]