Naar inhoud springen

Edward Dmytryk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edward Dmytryk
Edward Dmytryk (1951)
Volledige naam Edward Dmytryk
Geboren 4 september 1908
Overleden 1 juli 1999
Geboorteland Vlag van Canada 1868-1921 Canada
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Edward Dmytryk (Grand Forks, 4 september 1908Encino, 1 juli 1999) was een Canadees-Amerikaans regisseur van Oekraïense komaf.

Edward Dmytryk groeide op in San Francisco als kind van Oekraïense immigranten.

Hoewel hij een beurs kreeg, gaf hij na één jaar zijn studie op. Hij trok naar Hollywood, waar hij vanaf 1930 als scenarist en vanaf 1935 als filmregisseur werkzaam was. In 1941 werd hij Amerikaans staatsburger en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de Amerikaanse communistische partij.

Eind de jaren 40 werd hij door het HUAC verdacht van communistische sympathieën. Samen met negen andere scenaristen en regisseurs werd hij wegens on-Amerikaanse activiteiten tot een korte gevangenisstraf veroordeeld. Na enkele maanden in de gevangenis verwierp hij het communisme en verklikte hij andere mensen in de filmindustrie met communistische sympathieën. Veel van zijn collega's hebben hem dat verraad nooit vergeven.

Tot de jaren 60 had hij een succesvolle carrière als filmregisseur. Nadien begon hij een academische loopbaan. Van 1976 tot 1981 was hij hoogleraar filmtheorie aan de universiteit van Austin.