Universiteit van Texas in Austin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Texas - Austin
Universiteit van Texas in Austin
Motto Disciplina praesidium civitatis
Locatie Austin, Texas, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Opgericht 1883
Type Publiek
Voorzitter William C. Powers, Jr
Studenten 50.000
Personeel 2700
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Texas in Austin, ook wel UT of Texas, is het vlaggenschip van het Universiteit van Texas systeem. De hoofdcampus bevindt zich dicht bij het capitool van de staat Texas in Austin.

De universiteit is opgericht in 1883 en wordt weleens een Public Ivy, een publieke Ivy Leaguer, genoemd. Het was in 2017/18 de op zes na grootste universiteit van de Verenigde Staten op het gebied van aantal studenten. De Universiteit biedt ook onderdak aan het Center for Space Research, dat onder meer meewerkte aan het GRACE-satellietprogramma.

De Universiteit van Texas in Austin heeft een netwerk van meer dan 450.000 alumni, een van de grootste van welke Amerikaanse universiteit dan ook.

Bekende alumni en docenten[bewerken | brontekst bewerken]

Universiteitssporten[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit van Texas beschikt over een uitgebreid aanbod aan NCAA-sporten. Sinds 2008 staat de universiteit vijfde op de ranglijst van Divisie-I scholen wat sportprogramma's betreft. In 2002 werd ze uitgeroepen tot America's Best Sports College door het toonaangevende sportmagazine Sports Illustrated.

De sportploegen van de universiteit van Texas worden Texas Longhorns, Longhorns, of kortweg Horns genoemd.

UT staat vooral bekend om haar sterke American footballploeg, maar ook de zwem- en schoonspringploeg die sinds 1978 onder leiding staat van Eddie Reese behoort tot de beste ploegen van het land.

Het huidige programma van Texas bestaat uit de volgende sporten. Tussen haakjes staat vermeld in welke jaren de ploeg NCAA-kampioen werd.

Mannen
Vrouwen

Bekende UT-sporters[bewerken | brontekst bewerken]

Het sportprogramma van Texas heeft een groot aantal sporters voortgebracht die ook op wereldniveau tot de top behoren. Zo werden sinds 1976 op elke Olympische Zomerspelen medailles gewonnen door Longhorns.

Voormalige UT-sporters, ook wel Texas-exes zijn onder anderen: Ian Crocker, Nate Dusing, Brendan Hansen,Trey Hardee, Damion Jones, Justin Leonard, Marcus Myers, Aaron Peirsol, Dexter Pittman, Sanya Richards, Greg Snow en Neil Walker.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]