Guillermo del Toro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guillermo del Toro
Del Toro op het Comic-Con-festival (2010)
Del Toro op het Comic-Con-festival (2010)
Volledige naam Guillermo del Toro
Geboren 9 oktober 1964, Guadalajara
Geboorteland Vlag van Mexico Mexico
Jaren actief 1984 - heden
Beroep Regisseur, filmproducent, scenarist
Genre Horror, fantasy
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Guillermo del Toro (Guadalajara, 9 oktober 1964) is een Mexicaans filmregisseur. Hij is gespecialiseerd in het maken van fantasy- en horrorfilms. In 2018 won hij een Oscar als beste regisseur voor de film The Shape of Water. Hij mocht toen ook de Oscar voor beste film in ontvangst nemen.

Veel van zijn films groeiden uit tot cultklassiekers. De film El Laberinto del Fauno werd onderscheiden met zes Oscarnominaties, waarvan er drie werden verzilverd. The Shape of Water ontving in 2018 dertien Oscarnominaties, waarvan er vier in de prijzen vielen.

Biografie[bewerken]

Guillermo del Toro werd in 1964 in Guadalajara in Jalisco geboren. Zijn ouders stierven op jonge leeftijd[bron?] en de jonge Guillermo werd door zijn oma opgevoed, die hem een katholieke opvoeding gaf.

Vanaf zijn 21e ging Del Toro werken als make-upspecialist en hij richtte zijn eigen special effects- en grimagebedrijf op.

In 1993 maakte Del Toro zijn speelfilmdebuut met de onafhankelijke low-budget horrorilm Cronos. Deze film werd een onverwachte hit en vormde het begin van Del Toro's carrière als cultregisseur.

Sindsdien wisselt Del Toro verschillende soorten films met elkaar af: soms maakt hij big-budget Hollywood-blockbusters, veelal gebaseerd op stripverhalen (zoals Blade II en Hellboy 1 en 2), dan weer maakt hij kleine zeer persoonlijke fantasyfilms zoals The Devils Backbone en El Laberinto del Fauno. En soms maakt hij zeer gewelddadige horrorfilms zoals Mimic.

In 1998 vluchtte Del Toro uit Mexico vanwege de verslechterde politieke omstandigheden. Momenteel woont hij in een buitenwijk van Los Angeles. Veel van zijn films worden vanuit Spanje geproduceerd.

The Hobbit[bewerken]

In april 2008 maakte New Line Cinema bekend dat Del Toro twee films gaat regisseren die gebaseerd zijn op het boek De Hobbit van Tolkien. Deze twee Hobbit-films zijn een prequel op de drie The Lord of the Rings-films van regisseur Peter Jackson, die aan deze films meewerkt als uitvoerend producent. In 2010 trok Del Toro zich vanwege aanhoudende onduidelijkheid terug uit het filmproject rond The Hobbit. Peter Jackson ging de films regisseren. Del Toro bleef wel betrokken bij het project als scriptschrijver.

Filmografie[bewerken]

Regie[bewerken]

Scenario[bewerken]

Guillermo del Toro schreef ook het scenario van de films die hij regisseerde, behalve van Blade II.

Externe link[bewerken]

(en) Icoontje film Guillermo del Toro in de Internet Movie Database