Prequel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een prequel is een aan het Engels ontleende term die vrij vertaald kan worden als 'voorgaande geschiedenis'. De term wordt gebruikt voor een werk waarvan de actie zich afspeelt vóór die van een eerder uitgebracht werk. Meestal wordt hiermee een film bedoeld, maar het kan ook een ander medium zoal een opera of boek betreffen. Als bijvoorbeeld twee films die over hetzelfde verhalen na elkaar uitkomen en de laatste film beschrijft de gebeurtenissen van vóór de eerste, dan spreekt men over een prequel. Het tegenovergestelde is een sequel: een "vervolg".

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Prequel is een samentrekking of porte-manteauwoord van het Latijnse prae of pre, wat voor/vooraf betekent, en het Engelse sequel, van het Latijnse sequella (vervolg).

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de meeste films die na elkaar uitkomen een chronologisch verhaal vertellen (The Lord of the Rings, 2001, 2002, 2003), of een aantal avonturen is (Die Hard, Indiana Jones), komt een sequel meer voor.

Een heel oude prequel is bijvoorbeeld het boek Ruth in de Hebreeuwse Bijbel. Volgens de meeste geleerden is het geschreven om de voorgeschiedenis te brengen van de toen reeds bekende koning David in het boek Samuel.

De term werd eigenlijk nauwelijks gebruikt, ook niet in het Engels. Dat veranderde toen de prequel-trilogie Star Wars werd aangekondigd in 1995. Deze drie films beschreven de voorgeschiedenis van de eerdere drie films. Dat was niets nieuws, maar omdat alle drie de films enorme kaskrakers bleken en veel merchandising produceren, is er veelvuldig over bericht in de media.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van bekende prequels zijn onder andere:

Films/series[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt een prequel gemaakt om nog verder te kunnen gaan met een succesvolle reeks als de sequels uitgeput raken.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]