Naar inhoud springen

X-Men: First Class

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
X-Men: First Class
Titellogo
Regie Matthew Vaughn
Producent Gregory Goodman
Simon Kinberg
Lauren Shuler Donner
Bryan Singer
Scenario Jane Goldman
Ashley Edward Miller
Zack Stentz
Jamie Moss
Gebaseerd op X-Men
Hoofdrollen James McAvoy
Michael Fassbender
Kevin Bacon
January Jones
Muziek Henry Jackman
Montage Eddie Hamilton
Lee Smith
Cinematografie John Mathieson
Distributie 20th Century Fox
Première 3 juni 2011
Genre Sciencefiction, superhelden
Speelduur 132 minuten
Taal Engels, Duits, Frans, Russisch
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget US$ 160 miljoen
Opbrengst US$ 353 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 20
Overige nominaties 35
Voorloper X-Men Origins: Wolverine (2009) (prequel)
Vervolg The Wolverine (2013)
X-Men: Days of Future Past (2014)
X-Men (chronologisch)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Algemene logo van X-Men.

X-Men: First Class is een superheldenfilm, gebaseerd op de stripreeks X-Men van Marvel Comics. Het is de vijfde film gebaseerd op deze stripreeks. De film is een prequel op X-Men en mogelijk het eerste deel in een nieuwe trilogie. Het verhaal speelt zich af tijdens de Cubacrisis van 1962.[2]

De regie van de film is in handen van Matthew Vaughn. Hoofdrollen worden gespeeld door James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon en January Jones. De film ging op 3 juni 2011 in première en werd positief ontvangen.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint in een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nazi-wetenschapper Dr. Schmidt onderzoekt de jongen Erik Lensherr, die lijkt te beschikken over de bovenmenselijke gave om metaal te manipuleren. Dit wordt bewezen wanneer Erik, kwaad over het feit dat zijn moeder voor zijn ogen gedood wordt, de kamer waar hij zich bevindt vernietigt en twee bewakers doodt.

In een landhuis in Westchester County ontmoet de jonge telepaat Charles Xavier de dakloze gedaanteveranderaar Raven. Hij is blij eindelijk iemand te ontmoeten die ook “anders” is, net als hij, en nodigt haar uit bij hem te komen wonen.

In 1962 is de nu volwassen Erik Lensherr nog altijd op jacht naar Schmidt voor wraak. Ondertussen werkt in Engeland Charles Xavier aan zijn proefschrift over genmutatie. Raven is nu officieel zijn stiefzus. In Las Vegas maakt CIA-agente Moira MacTaggert kennis met Sebastian Shaw, Emma Frost en Azazel: leden van de Hellfire Club. Shaw is in werkelijkheid Schmidt; hij is ook een mutant met de gave zichzelf jong te houden via energieabsorptie. MacTaggert zoekt Xavier op en overtuigt hem en Raven om bij de CIA te komen. Tevens overtuigt ze directeur McCone van het bestaan van mutanten en de bedreiging die Shaw vormt. Xavier, Raven en andere mutanten kunnen volgens haar echter helpen Shaw te verslaan. Hierop wordt de "Division X"-faciliteit opgericht.

Al snel komen meer mutanten bij Division X, die allemaal codenamen krijgen. Onder hen bevinden zich Lensherr (die door Xavier werd gered van verdrinking en zich nadien Magneto gaat noemen), Hank McCoy (Beast), Angel Salvadore(Tempest), Armando Muñoz (Darwin), Alex Summers (Havok), en Sean Cassidy (Banshee). Raven neemt de naam Mystique aan, en Xavier de naam Professor X.

Xavier en Lensherr vangen Frost wanneer deze een Sovjet-generaal wil ontmoeten. Ondertussen vallen Azazel, Riptide en Shaw Division X aan, waar ze iedereen doden behalve de jonge mutanten. Angel sluit zich bij Shaw aan. Darwin wordt ook gedood. Wanneer Xavier terugkeert, brengt hij de overlevenden naar zijn landhuis voor verdere training. McCoy ontwerpt voor het team tevens uniformen en een speciale jet.

Dan barst de Cubacrisis los, mede in gang gezet door Shaw die zo hoopt de Derde Wereldoorlog te ontketenen en de weg vrij te maken voor mutanten om de mensheid te verdringen. Lensherr blijkt het ondertussen goed te kunnen vinden met Mystique; hij overtuigt haar om haar mutatie te accepteren. McCoy probeert een geneesmiddel te vinden tegen de fysieke mutaties van sommige mutanten, maar dit heeft een averechts effect daar het hem verandert in een beest met een blauwe vacht.

In de climax van de film trekken de mutanten ten strijde tegen Shaw en de Sovjets. Magneto doodt Shaw, ondanks protesten van Xavier, en wreekt zo zijn moeder. In het gevecht wordt Xavier getroffen door een kogel en raakt verlamd. Na het gevecht vertrekt Magneto met Mystique, Angel, Riptide en Azazel om naar eigen inzicht nieuwe mutanten te helpen daar de wereld nu van hun bestaan weet. Xavier en de andere mutanten keren terug naar het landhuis, dat door Xavier omgebouwd wordt tot een school.

Acteur Personage Opmerkingen
McAvoy, James James McAvoy Professor Charles Xavier
Fassbender, Michael Michael Fassbender Erik Lehnsherr / Magneto
Bacon, Kevin Kevin Bacon Sebastian Shaw
Byrne, Rose Rose Byrne Moira MacTaggert
Hoult, Nicholas Nicholas Hoult Dr. Henry "Hank" McCoy / Beast
Lawrence, Jennifer Jennifer Lawrence Raven / Mystique
Jones, January January Jones Emma Frost / White Queen
Platt, Oliver Oliver Platt Man in het zwart
Kravitz, Zoë Zoë Kravitz Angel Salvadore
Jones, Caleb Landry Caleb Landry Jones Sean Cassidy / Banshee
Till, Lucas Lucas Till Alex Summers / Havok
Gathegi, Edi Edi Gathegi Armando Muñoz / Darwin
Belcher, Laurence Laurence Belcher Jonge Charles Xavier
Milner, Bill Bill Milner Jonge Erik Lehnsherr
Flemyng, Jason Jason Flemyng Azazel
González, Álex Álex González Janos Quested / Riptide
Lily, Morgan Morgan Lily Jonge Raven
Wallis, Annabelle Annabelle Wallis Studente
Johnson, Corey Corey Johnson Chef Warden
Goritsas, Demetri Demetri Goritsas Levene
Creech, Don Don Creech William Stryker
Craven, Matt Matt Craven CIA-hoofd McCone
Morshower, Glenn Glenn Morshower Kolonel Hendry
Remar, James James Remar Amerikaanse generaal
Serbedzija, Rade Rade Serbedzija Russische generaal
Wise, Ray Ray Wise Staatssecretaris VS
Ironside, Michael Michael Ironside Amerikaanse marine kapitein
Magyar, Éva Éva Magyar Edie Lensherr, Eriks moeder
Pieterse, Sasha Sasha Pieterse Tienermeisje
Jackman, Hugh Hugh Jackman Wolverine cameo, onvermeld
Romijn, Rebecca Rebecca Romijn Volwassen Mystique/Raven cameo, onvermeld

De Britse groep Take That heeft de song Love Love toegediend aan de film.

In april 2006, een maand voor de première van X-Men: The Last Stand, onthulde schrijver Zak Penn dat hij was benaderd voor het schrijven van een spin-offfilm.[3] In 2007 maakte hij bekend dat de spin-off zou draaien om de jongere X-Men. Het idee voor de film kwam volgnes Penn van Mike Chamoy.[4] Penn liet zich tevens inspireren door de stripreeks X-Men: First Class[5] In mei 2008 was een andere schrijver, Josh Schwartz, reeds begonnen een scenario uit te werken rondom dit idee.[6] Hij werd ook gezien als potentiële regisseur[7] maar Fox benaderde hiervoor Bryan Singer, regisseur van X-Men en X2.[8]

Fox en Marvel Studios besloten het door laten gaan van de film af te laten hangen van het succes van een andere geplande X-Men film; X-Men Origins: Magneto[9] Deze film werd echter nooit geproduceerd, en stukken van het verhaal werden verwerkt in het scenario voor First Class.[8] Ashley Edward Miller en Zack Stentz werden ingehuurd het scenario verder te herschrijven.[10] Singer verliet in maart 2010 het project om te gaan werken aan een verfilming van Jack the Giant Killer.[11][12] Matthew Vaughn nam in mei 2010 zijn plaats in. Tevens maakte Fox bekend de film in juni 2011 uit te zullen brengen.[13]

Vaughn wilde van X-Men: First Class een film maken vergelijkbaar met Star Trek; een bekende franchise nemen en deze een heel nieuwe weg in laten slaan.[14]

De eerste opnamen vonden plaats op 31 augustus 2010 in Oxford, Engeland, waaronder aan de University of Oxford.[15] Daarna vertrok de crew naar Pinewood Studios in Iver,[16] en vervolgens naar Georgia. In Georgia werd gefilmd op Jekyll Island, Thunderbolt en Savannah.[17] Verder vonden enkele opnamen plaats in Rusland.

Uitgave en ontvangst

[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste trailer van de film werd op 10 februari 2011 uitgebracht.[18] Een Russische trailer volgde op 15 maart 2011.[19]

X-Men: First Class ging in première in 3641 bioscopen, en bracht in het eerste weekend $55.1 miljoen op.[20][21] Dit was lager dan de vorige X-Men films, X-Men: The Last Stand ($102.7 miljoen), X2: X-Men United ($85.5 miljoen), en X-Men Origins: Wolverine ($85.0 miljoen), maar iets hoger dan dat van de originele film ($54.5 miljoen).

Reacties van critici op de film waren doorgaans positief. Op Rotten Tomatoes scoort de film 86% aan goede beoordelingen.

[bewerken | brontekst bewerken]