Snatch (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Snatch
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Stealin' Stones and Breakin' Bones
Regie Guy Ritchie
Producent Matthew Vaughn
Scenario Guy Ritchie
Hoofdrollen Jason Statham
Brad Pitt
Vinnie Jones
Benicio Del Toro
Dennis Farina
Muziek John Murphy
Montage Jon Harris
Cinematografie Tim Maurice-Jones
Distributie Sony Pictures Entertainment
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 23 augustus 2000 (wereldpremière)
Vlag van Nederland 16 november 2000
Vlag van Verenigde Staten 19 januari 2001
Genre Misdaad
Komedie
Speelduur 104 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget £ 6.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 83.557.872 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 4
Overige nominaties 5
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Snatch is een komische gangsterfilm uit 2000 geregisseerd door Guy Ritchie. De film speelt zich af in Londen en draait zowel om een enorme gestolen diamant als om perikelen in het plaatselijke illegale bokscircuit.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film begint met Turkish (Jason Statham) en Tommy (Stephen Graham) die in een kamer zitten met een onbekende man terwijl Turkish vertelt wat er allemaal is gebeurd vóór dit moment. De film springt een week terug met een overval op een diamanthandelaar in Antwerpen. De overvallers doen zich voor als een groepje van vier joden die interesse hebben in de diamant, om zo het beveiligde kantoor binnen te komen. Eenmaal binnen ontdoet één van de overvallers zich van zijn kostuum, waaronder zich een vest met vier holsters met vier revolvers bevindt. De overval blijkt een succes, en de 'joodse' bandieten gaan met de buit aan de haal. Één van deze overvallers is de gokverslaafde Franky Four Fingers, wiens achternaam te danken is aan het gevolg van het niet nakomen van beloftes aan de maffia. De 86-karaatse steen komt in zijn handen en hij moet hem meenemen naar Londen, alwaar hij de steen kan verkopen aan Doug "The Head", een diamantenhandelaar die zich voor doet als een jood (dit zou volgens de film in deze handel een voordeel zijn). Deze deal is opgezet door de zakenpartner en neef van Doug, Abraham "Cousin Avi" Denovitz.

Aangezien Franky Four Fingers een 86 karaats diamant over straat mee moet nemen, lijkt het hem wenselijk om zich te bewapen met een revolver. Eerder in Antwerpen heeft hij een adres gekregen van een Russische wapenhandelaar, Boris "The Blade". Dit is de broer van de overvaller die Franky Boris' adres gaf. De twee broers smeden een plannetje om op listige wijze de diamant van Franky te beroven. Franky moet als wederdienst voor de revolver die hij van Boris krijgt een weddenschap plaatsen bij een wedkantoor. Boris huurt dan een paar mannetjes in om Franky te overvallen.

In de tussentijd houden Turkish en zijn partner in crime Tommy hun illegale zaakjes draaiende. Tommy gaat over de gokkasten die hun dekmantel en inkomsten vormen, zodat de ondergrondse bokser 'Gorgeous George' wedstrijden kan blijven vechten. Turkish bezoekt een belangrijk kopstuk in de ondergrondse bokswereld, Brick Top Polford. Hij spreekt met hem af dat Gorgeous George in één van zijn wedstrijden gaat vechten.

Turkish wil tevens een nieuwe caravan kopen om van daaruit de zaken beter te kunnen regelen. Dit laat hij over aan Tommy, die samen met Gorgeous George afreist naar een woonwagenkamp om een nieuwe caravan te kopen. Daar onderhandelt hij met de zigeuner Mickey O'Neill over een nieuwe caravan. Het probleem is echter dat deze zigeuners lastig te verstaan zijn en dit dus het onderhandelen voor Tommy benadeelt. Tommy komt tot overeenstemming met Mickey, maar door de onverstaanbare taal van de zigeuner wist Tommy niet dat hij een kapotte caravan kocht. De caravan begeeft het zodra zij het kamp uitrijden, waarna Tommy en Gorgeous George terugkeren om verhaal te halen bij Mickey. Mickey is hier niet van gediend en raadt de twee aan onmiddellijk te vertrekken. Wanneer dit niet gebeurt ontstaat er onenigheid, en Mickey daagt Gorgeous George uit voor een 'blote vuisten gevecht'. De veel kleiner en lichter ogende Mickey schakelt Gorgeous met één rake dreun uit, terwijl hij nog een wedstrijd moet vechten voor Brick Top.

Turkish en Tommy zien zichzelf genoodzaakt een andere bokser te selecteren, tot groot ongenoegen van Brick Top. Zij willen Mickey gebruiken om te vechten tegen Bomber Harris. Brick Top stemt hier uiteindelijk mee in, onder de voorwaarde de dat zigeuner in de vierde ronde neergaat. De eigenwijze kampbewoner komt deze afspraak niet na, en schakelt Bomber Harris op vrijwel dezelfde wijze als Gorgeous George uit. Brick Top is alles behalve blij met dit resultaat, maar is desondanks erg onder de indruk van Mickey. Hij spreekt nogmaals hetzelfde af met Turkish...

In de verstreken tijd is Cousin Avi gearriveerd in Londen, en zijn drie klunzige gangsters inclusief hun hond (die een kleine 'onbewuste' hoofdrol speelt) door Boris The Blade ingeschakeld om Franky Four Fingers te overvallen, terwijl de plaatselijke legende "Bullet Tooth" Tony wordt ingezet om ook, zij het met minder kwade intenties, achter Franky Four Fingers aan te gaan. Dit ontaardt in diverse hilarische samenkomsten van verschillende groepen uit de film, met een krankzinnige plot tot gevolg die betrekkelijk identiek is met de gebeurtenissen uit de 'voorganger' van deze film, 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels'.

Rolverdeling[bewerken]