Revolver (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lefaucheux-revolver met patronen
Wielrijdersvestzakrevolver in Leonidas prijscourant (1913)

Een revolver is een vuistvuurwapen waarmee meerdere schoten kunnen worden gelost. Kenmerkend aan de revolver is de cilinder met een aantal kamers (vaak 6) waarin de patronen zich bevinden (dit is anders dan bij een semiautomatisch pistool, daar zitten de patronen in een aparte houder die in de kolf wordt geschoven). De cilinder kan worden uitgeklapt om deze te vullen met patronen of om de verschoten hulzen daaruit te verwijderen. Bij een single-action-uitvoering moet de haan voor ieder schot met de hand worden gespannen, waarbij automatisch de cilinder één positie wordt gedraaid en de patroon wordt afgevuurd die in de positie voor de haan ligt. Als eerst alle kamers gevuld zijn kan men dus zoveel maal schieten als het aantal kamers bedraagt. Bij een double-action-uitvoering kan men kiezen: a. de haan spannen en de trekker overhalen zoals bij de single-action-uitvoering, of b. de trekker overhalen, waarbij de haan wordt gespannen, de kamer een patroon verder draait en uiteindelijk de haan wordt losgelaten, waarbij het schot afgaat.

De revolver speelt een belangrijke rol in Wild West-verhalen. Cowboys worden meestal afgebeeld met een revolver die, als hij niet wordt gebruikt, in een holster aan de heup hangt. In die verhalen worden revolvers soms six-shooters[1] genoemd, naar het aantal schoten wat met een gangbaar model kon worden gelost zonder te herladen.

De cilinder kan, al of niet uitgeklapt, ook met de hand gedraaid worden. Ook kan men een deel van de kamers vullen met patronen, en kan men dan kiezen welke kamers men vult. Deze zaken spelen een rol bij varianten van Russische roulette.

Uitvinding[bewerken]

Samuel Colt wordt meestal als uitvinder van de revolver aangeduid. Na in 1836 patent op het wapen te hebben ontvangen, produceerde zijn gelijknamige in 1847 opgerichte wapenfabriek er talloze van. Maar ook de uit Boston afkomstige Elisha Collier maakte aanspraak op de titel 'uitvinder van de revolver'. Hij ontwikkelde al rond 1815 (als exact jaar wordt 1814 of 1818 genoemd) een soortgelijk wapen, waarvan enkele jaren later in Londen door John Evans & Son behoorlijke aantallen werden gefabriceerd.