Naar inhoud springen

Aladdin (2019)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aladdin
Aladdin
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Guy Ritchie
Producent Dan Lin
Jonathan Einch
Scenario John August
Guy Ritchie
Gebaseerd op Disney's Aladdin
van Ron Clements
John Musker
Ted Elliott
Terry Rossio
Aladin en de wonderlamp
van Duizend-en-een-nacht
Hoofdrollen Will Smith
Mena Massoud
Naomi Scott
Marwan Kenzari
Navid Negahban
Nasim Pedrad
Billy Magnussen
Muziek Alan Menken
Montage James Herbert
Cinematografie Alan Stewart
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Rideback
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 8 mei 2019 (Parijs)
Vlag van BelgiëVlag van Nederland 22 mei 2019
Genre Avontuur/musical
Speelduur 128 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 183 miljoen
Opbrengst US$ 1,051 miljard[1]
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Aladdin is een Amerikaanse musicalfilm uit 2019 van Disney.

De film is een live-action remake van Disneys gelijknamige animatiefilm uit 1992, die weer geïnspireerd is op Aladin en de wonderlamp, een van de sprookjes uit Duizend-en-een-nacht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Aladdin is een straatjongen die in de stad Agrabah woont. Samen met zijn aap Abu steelt hij om te kunnen leven. Hij redt prinses Jasmine nadat zij haar paleis had verlaten om op straat het gewone leven te ontdekken.

In de tussentijd is Jafar, de verraderlijke grootvizier van Agrabah, bezig Jasmines vader, die sultan is van Agrabah, in de val te lokken. Jafar wil op deze manier zelf sultan worden. Jafar en zijn huisdierpapegaai jago zoeken naar een magische lamp die Jafars wensen zal vervullen. De lamp is verborgen in de grot der wonderen. Alleen iemand die waardig genoeg is mag deze grot betreden, en de ruwe diamant heeft besloten dat Aladdin deze persoon is. Aladdin wordt door Jafar gevangengenomen en Jafar haalt hem ertoe over om de lamp te gaan halen. Wanneer Aladdin de lamp aan Jafar overhandigt, gooit Jafar Aladdin weer terug in de grot. Abu steelt de lamp opnieuw van Jafar voordat de grot dichtgaat.

Wanneer Aladdin over de lamp wrijft, komt er een geest uit, Genie. Genie vertelt Aladdin dat hij drie wensen mag doen. Aladdin overtuigt de geest om hen uit de grot te halen zonder daarvoor zijn eerste wens te gebruiken. Aladdins eerste wens is een prins te worden, zodat hij met prinses Jasmine mag trouwen. Volgens de regels mag de prinses namelijk alleen trouwen met een prins. Aladdin keert terug naar Agrabah als prins Ali Ababwa. Hij maakt een spectaculaire binnenkomst, maar Jasmine is niet erg geïnteresseerd. Later gaan ze elkaar toch leuker vinden en Aladdin neemt Jasmine mee voor een ritje door de lucht op een magisch tapijt. Daarna komt Jasmine erachter dat hij prins Ali in werkelijkheid Aladdin is. Aladdin maakt haar daarop wijs dat hij zich vermomde als straatdief om de stad en de bewoners van Agrabah beter te leren kennen.

Jafar komt achter prins Ali's echte identiteit en gooit hem in de zee. Genie redt Aladdin, maar dit kost Aladdin zijn tweede wens. Wanneer Jafar even later door de mand valt en gearresteerd wordt, biedt de vader van Jasmine Aladdin een positie als sultan aan. Aladdin durft niet meer te vertellen dat hij eigenlijk geen prins is. Daarom wil hij zijn laatste wens hiervoor gebruiken, ondanks zijn eerdere belofte aan Genie dat hij zijn laatste wens zou gebruiken om hem te bevrijden. Genie verwijt Aladdin dat hij niet eerlijk is. Iago helpt Jafar zich te bevrijden en hij steelt de lamp van Aladdin. Jafar wordt vanaf dan de nieuwe meester van Genie. Hij gebruikt zijn eerste twee wensen om sultan en de meest krachtige tovenaar van de wereld te worden. Hij vertelt dan de waarheid over Aladdin en tovert hem en Abu naar een bevroren woestenij. Hij dreigt Jasmine te zullen vermoorden als ze niet met hem trouwt.

Tijdens de bruiloft komen Abu en Aladdin terug. Ze zijn door het magisch tapijt gered en Jasmine steelt de lamp terug. Aladdin lokt Jafar in de val door hem te overtuigen om zijn laatste wens te gebruiken om zelf ook een geest te worden, zodat hij machtiger is dan Genie. Zodra Jafar in een geest is veranderd, wordt hij in zijn eigen toverlamp gestopt. Hij kan hier alleen uit als iemand over de lamp wrijft.

Aladdin gebruikt zijn laatste wens om Genie in een mens te veranderen. Genie trouwt vervolgens met het hulpje van de prinses en begint samen met haar aan een wereldreis. Aladdin en Jasmine trouwen ook en starten samen een nieuw leven.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Will Smith Geest
Mena Massoud Aladdin
Naomi Scott Prinses Jasmine
Marwan Kenzari Jafar
Navid Negahban De sultan
Billy Magnussen Prins Anders
Nasim Pedrad Dalia
Numan Acar Hakim
Robby Haynes Razoul
Frank Welker De Grot der Wonderen / Abu(stem)
Alan Tudyk Iago (stem)

Nederlandse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Juliann Ubbergen Geest
Jip Bartels Aladdin
Desi van Doeveren Prinses Jasmine
Erik van der Horst Jafar
Victor van Swaay De sultan
Louis van Beek Prins Anders
Juliëtte van Leeuwen Dalia
Oscar Siegelaar Hakim
Reinder van der Naalt Iago

De Nederlandse regie lag in handen van Anneke Beukman en Franky Rampen. De backing vocals zijn ingezongen door: Anneke Beukman, Jann Cnossen, Tineke Blok, Franky Rampen, Kelvin Allison en Wiebe-Pier Cnossen

Vlaamse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Dimitri Verhoeven Geest
Jelle Cleymans Aladdin
Maja van Honstè Prinses Jasmine
Ken Verdoodt Jafar
Thomas Cordie Iago

Aankondigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste officiële filmposter verscheen op 10 oktober 2018 en de eerste teaser een dag later.[2] De eerste trailer werd uitgebracht op 11 februari 2019.[3]

Verschillen in verhaallijn met versie uit 1992[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Enkele opmerkelijke verschillen zijn:

 • Bij hun eerste ontmoeting op de markt laat Jasmine uitschijnen dat ze de dienstmaagd is van de prinses. In de film uit 1992 zegt ze dat ze de prinses is.
 • Toevoeging van het personage Dalia, de dienstmeid van Jasmine. Daarbij is er een extra liefdesverhaal tussen deze dienstmaagd en Genie. Zij trouwen en krijgen kinderen.
 • Buiten het feit dat Genie maximaal 3 wensen kan vervullen, kan hij niemand doden, niemand verliefd laten worden en geen mensen terughalen uit de dood. In de versie van 2019 wordt het feit dat Genie niemand kan doden echter niet genoemd.
 • In de versie uit 1992 is de wens van Genie om vrij te zijn. In deze versie wil hij ook specifiek terugkeren als mens.
 • Naast het feit dat Jafar wil trouwen met Jasmine en sultan wil worden, wil hij ook alle omringende landen veroveren. In deze versie was Jafar als kind ook een straatboefje, maar hij klom op op de sociale ladder en werd zo uiteindelijk vizier. Het is dan ook Jafar en niet Iago die de lamp steelt op de markt.
 • De rol van Iago is gereduceerd tot een papegaai die enkele woorden kan zeggen.
 • Het personage Prins Achmed is vervangen door Prins Anders.
 • Jafar transformeert zich in een grotere versie van zichzelf in plaats van een slang.
 • Niet Aladdin, maar wel Jasmine wordt de nieuwe sultan.
 • In de versie uit 1992 wil Aladdin Jasmine imponeren als prins Ali Ababwa waarbij Ababwa zijn achternaam is. In deze versie stelt hij zich voor als prins Ali van het land Ababwa, waardoor Genie een landkaart met magische krachten moet aanpassen zodat Aladdin kan aantonen dat het land echt bestaat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het fabeldier Roc heeft een cameo in de film.
 • Sommige personages zingen andere woorden in de film dan in de soundtrack.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[]]