Frank Welker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frank Welker
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Franklin Wendell (Frank) Welker (Denver (Colorado), 12 maart 1946) is een Amerikaans stemacteur met een rijke staat van dienst. Hij heeft zich gespecialiseerd in vocale effecten en hij heeft zijn stem in de laatste veertig jaar geleend aan legio personages in tekenfilms, computerspellen en dergelijke.

Stemmen[bewerken]

Enkele voorbeelden van de honderden personages die Welker van een stem voorziet en voorzag zijn Megatron in Transformers, Dr. Claw in Inspector Gadget, Nibbler in Futurama en Scooby-Doo en Fred in de langlopende animatieserie Scooby-Doo. In de Engelstalige versie van De Smurfen sprak hij onder meer de stem van Wilde Smurf, Potige Smurf, Puppie en Pirrewiet in, en in de 3D-film Azraël. In Jimmy Two-Shoes spreekt Welker de stem van Cerbee in. Ook in Lilo & Stitch doet hij het gegrom van Stitch. Hij maakt eveneens de geluidjes van Abu, de aap uit Aladdin.

Geluidseffecten[bewerken]

Welker heeft een groot arsenaal aan vocale effecten in zijn repertoire. Hij leverde bijvoorbeeld de hondengeluiden voor de films 101 Dalmatiërs en 102 Dalmatiërs. Daarnaast bracht hij de klanken voort die door de buitenaardse wezens in Mars Attacks! en Independence Day werden geproduceerd, alsook de geluiden van Yoshi in Super Mario Bros. en die van beesten als Baloe, Shere Khan en Bagheera in de speelfilm The Jungle Book. Ook produceerde Welker vocale klanken voor Madagascar 1 en 2 (leeuwen), Oliver & Co. (honden), Teigetjes Film (bijen en kikkers), De Leeuwenkoning 1 en 2 (o.a. leeuwen, neushoorns, krokodillen en gnoes) en het videospel Peter Jackson's King Kong (King Kong en dinosauriërs).

Externe links[bewerken]