Lilo & Stitch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lilo & Stitch
Lilo & Stitch
Regie Dean DeBlois
Chris Sanders
Producent Clark Spencer
Scenario Dean DeBlois
Chris Sanders
Hoofdrollen Daveigh Chase
Chris Sanders
Tia Carrere
David Ogden Stiers
Ving Rhames
Frank Welker
Distributie Walt Disney Pictures
Première 21 juni 2002
Genre Animatiefilm
Speelduur 85 minuten
Taal Engels
Hawaïaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 80 miljoen
Opbrengst US$ 273 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 8
Overige nominaties 28
Vervolg Stitch! The Movie (officieel)
Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch (chronologisch)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Lilo & Stitch is een Amerikaanse animatiefilm uit 2002 van filmstudio Walt Disney Pictures, geproduceerd door het nu gesloten Walt Disney Feature Animation Florida (Disney-MGM Studios). Het is de 42e animatiefilm van Disney.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint in een buitenaardse rechtszaal waar de gestoorde professor Jumba wordt veroordeeld voor het uitvoeren van illegale genetische experimenten. Hij heeft een wezen geschapen genaamd experiment 626. Hoewel hij er niet zo uitziet, is dit wezen een levensgevaarlijk superwapen met grote kracht en intelligentie. Jumba wordt opgesloten en zijn experiment wordt verbannen.

Kapitein Gantu, een alien die lijkt op een kolossale humanoïde haai, moet 626 wegbrengen. Onderweg weet 626 uit te breken, en vlucht met een schip naar de aarde. Daar belandt hij op het eiland Kauai. Wanneer ze hoort van 626’s ontsnapping, besluit de raadsvrouw van de United Galactic Federation dat de aarde desnoods vernietigd moet worden om 626 te stoppen. Ze wordt van dit plan afgehouden door Pleakley, een zogenaamde “aarde-expert” die beweert dat de aarde een beschermd natuurgebied is voor muskieten. Het is beter 626 levend te vangen en de planeet verder niet in gevaar te brengen. Omdat Jumba de enige is die genoeg kennis bezit over 626 voor deze missie, maakt de raadsvrouw een deal met hem: zijn vrijheid in ruil voor 626’ arrestatie. Pleakey zal met hem meegaan als begeleider.

Intussen op Kauai belandt 626 in een hondenasiel na te zijn aangereden door een truck. Ondertussen wordt de kijker geïntroduceerd aan Lilo Pelekai en haar zus Nani. De twee hebben hun ouders verloren bij een auto-ongeluk, en Nani probeert nu de voogdij over Lilo te behouden. Dit valt echter niet mee daar ze het vele werk maar net aankan, en een sociaal medewerker genaamd Cobra Bubbels hen in de gaten houdt. Omdat Lilo geen vrienden heeft, besluit Nani dat ze een hond mag uitzoeken als gezelschap. Lilo gaat hiervoor naar hetzelfde asiel waar 626 ook zit. 626, wetend dat er op hem gejaagd wordt, ziet in Lilo zijn kans op ontsnapping. Hij vermomt zich als hond, en wordt door Lilo uitgekozen. Ze geeft hem de naam Stitch.

Jumba en Pleakley arriveren op aarde, en proberen vermomd als een stelletje dat op vakantie is Stitch/626 te vangen. Ondertussen leert Lilo Stitch over het Hawaïaanse gezegde ’Ohana en de betekenis van familie. Dit lukt maar langzaam, en mede door Stitch verliest Nani haar baan. Alle pogingen nieuw werk te vinden draaien ook op niets uit. Hierdoor besluit Cobra dat het beter voor Lilo is om in een pleeggezin te worden geplaatst.

Na een reeks mislukte pogingen Stitch te vangen worden Jumba en Pleakley ontslagen. De raadsvrouw stuurt nu Kapitein Gantu naar de aarde voor de missie. Jumba wil nu hij toch ontslagen is Stitch op zijn manier vangen. Hij dringt het huis van Lilo en Nani binnen, en in de confrontatie die volgt wordt het huis opgeblazen. Stitch en Lilo vluchten weg van het huis, waarna Stitch eindelijk onthult wie hij werkelijk is. De twee worden gevangen door Gantu en meegenomen naar diens schip, maar Stitch kan nog net voor Gantu met zijn schip vertrekt ontsnappen. Gantu merkt dit niet, en vertrekt met enkel Lilo.

De achtergebleven Stitch wordt eindelijk gevangen door Jumba en Pleakley. Nani, die het hele gebeuren heeft gevolgd, komt tussenbeide en vraagt de twee haar te helpen Lilo terug te halen. Stitch, die eindelijk toegeeft het belang van familie te begrijpen, is ook bereid mee te helpen. De vier zetten met Jumba’s ruimteschip de achtervolging in. Na een wilde tocht kan Stitch Lilo bevrijden, en laat Gantu’s schip neerstorten in zee. Stitch, Lilo en Gantu weten met behulp van David (Nani’s vriend) de kust te bereiken. Daar blijken ook Cobra Bubbels en de raadsvrouw te zijn, die meteen Stitch laat arresteren. Wanneer ze echter ziet dat Stitch dankzij Lilo is veranderd, besluit ze zijn straf om te zetten in verbanning naar de aarde. Gantu wordt ontslagen daar hij Lilo onnodig in gevaar heeft gebracht. Cobra krijgt het bevel van de raadsvrouw (die hem kent van een eerdere ontmoeting in Roswell) om zijn beslissing Lilo in een pleeggezin te plaatsen terug te draaien.

Jumba en Pleakley blijven ook op aarde, en helpen de Pelekai familie hun huis te herbouwen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Vlag van Verenigde Staten Engelse stem Vlag van Nederland Nederlandse stem Vlag van België Vlaamse stem
Lilo Chase, Daveigh Daveigh Chase Huiden, Vivian van Vivian van Huiden Lybeert, Valerie Valerie Lybeert
Stitch
Stitch (growling) uncredited
Sanders, Chris Chris Sanders
Welker, Frank Frank Welker
Houven, Bob van der Bob van der Houven
Nani Carrere, Tia Tia Carrere Karim, Nurlaila Nurlaila Karim Hoecke, Ilse Van Ilse Van Hoecke
Dr. Jumba Jookiba Stiers, David Ogden David Ogden Stiers Broos, Huib Huib Broos Cornet, Ron Ron Cornet
Agent Pleakley McDonald, Kevin Kevin McDonald Bart, Bram Bram Bart Hoof, Adriaan Van den Adriaan Van den Hoof
Kumu (Lilo's hoela meester) Mook, Kunewa Kunewa Mook Gumbs, Freddy Freddy Gumbs Cauwenberghe, Hans Van Hans Van Cauwenberghe
Cobra Bubbles Rhames, Ving Ving Rhames Koopman, Pim Pim Koopman Munter, Hans De Hans De Munter
Grand Councilwoman Caldwell, Zoe Zoe Caldwell Blankers, Anne Wil Anne Wil Blankers Lomme, Chris Chris Lomme
David Kawena Lee, Jason Scott Jason Scott Lee Jones, John John Jones Cleiren, Robby Robby Cleiren
Captain Gantu Richardson, Kevin Michael Kevin Michael Richardson Muller, Hero Hero Muller Koninck, Luk De Luk De Koninck
Redder Vrouw Hegarty, Susan Susan Hegarty

Nederlandse Vertaling: Hanneke van Bogget
Nederlandse Regie: Arnold Gelderman & Hilde de Mildt

Vlaamse Vertaing: Chris Vanden Broeke
Vlaamse Regie: Hans Herbots

Nederlandse Overige Stemmen: Stan Limburg, Arnold Gelderman, Marjolein Algera, Dennis Kivit, Beatrijs Sluijter, Marlies Somers, Olaf Wijnants, Eline Blom, Ingeborg Wieten, Mila Teule, Carlyn Verduin en Daniek Kivit

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Lilo & Stitch is een van de weinige Disneyfilms die zich afspeelt in de hedendaagse wereld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de film zich zou gaan afspelen op het platteland van Kansas.[2] De beslissing om de locatie te veranderen naar het Hawaïaans eiland Kauai betekende een belangrijke stap in het uitwerken van de plot. Lilo & Stitch was de eerste grote animatiefilm die zich op een Hawaïaans eiland afspeelt.[2]

Voor de film reisde een team tekenaars af naar Kauai. Tijdens hun verblijf kregen ze van een gids uitleg over de betekenis van ohana, wat door de producers werd verwerkt tot een belangrijk onderdeel van de plot.

Om de film een helderdere kleur te geven, werden de achtergronden ingekleurd met waterverf. Dit werd voor het laatst gedaan bij de film Dombo.

Jason Scott Lee schreef mee aan de dialogen voor de personages.

Parodieën en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Veranderingen in het scenario[bewerken | brontekst bewerken]

Het scenario van de film onderging een groot aantal veranderingen tijdens de productie. Zo zou de film zich oorspronkelijk gaan afspelen in Kansas. Voor de achtervolgingsscène in de climax van de film zou Stitch oorspronkelijk een Boeing 747 kapen van de luchthaven van Honolulu en hiermee de achtervolging in zetten. Maar na de aanslagen op 11 september 2001 vonden de producers dit ongepast, en werd Jumba’s ruimteschip gebruikt.

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

De film kreeg in totaal vier spin-offs:

Behalve deze spin-offs bestaat er ook de animeserie Stitch!, welke gebaseerd is op de film.

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

De muziek uit de film bestaat grotendeels uit nummers van Elvis Presley. Dit omdat het personage Lilo een groot fan van deze zanger is. De nummers werden voor de film opnieuw ingezongen door o.a. Wynonna Judd. De nummers gebruikt in de film zijn:

 1. Stuck on You
 2. Burning Love
 3. Suspicious Minds
 4. Heartbreak Hotel
 5. (You're the) Devil in Disguise
 6. Hound Dog
 7. Can't Help Falling in Love

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Lilo & Stitch werd genomineerd voor 28 prijzen, waarvan hij er 8 won.

2002

2003:

 • De ASCAP Award voor Top Box Office Films – Gewonnen
 • De Academy Award voor beste animatiefilm.
 • De Saturn Award voor beste animatiefilm.
 • 10 Annie Awards:
  • Outstanding Voice Acting in an Animated Feature Production – Gewonnen
  • Outstanding Achievement in an Animated Theatrical Feature
  • Outstanding Character Animation
  • Outstanding Character Design in an Animated Feature Production
  • Outstanding Directing in an Animated Feature Production
  • Outstanding Effects Animation
  • Outstanding Effects Animation
  • Outstanding Music in an Animated Feature Production
  • Outstanding Production Design in an Animated Feature Production
  • Outstanding Writing in an Animated Feature Production
 • De Critics' Choice Award voor beste animatiefilm.
 • De Artios voor Best Casting for Animated Voice Over, Feature Film – Gewonnen
 • Twee Golden Trailer Awards:
  • Best Animation/Family
  • Most Original
 • De Sierra Award voor beste animatiefilm – Gewonnen
 • Twee Golden Reel Awards:
  • Best Sound Editing in Animated Features – Music – Gewonnen
  • Best Sound Editing in Animated Features
 • De OFCS Award voor beste animatiefilm
 • Drie PFCS Awards:
  • Beste animatiefilm
  • Best Performance by a Youth in a Leading or Supporting Role – Female (Daveigh Chase)
  • Best Use of Previously Published or Recorded Music
 • De Golden Satellite Award voor Best Motion Picture, Animated or Mixed Media
 • Twee Young Artist Awards:
  • Best Performance in a Voice-Over Role - Age Ten or Under (Daveigh Chase) – Gewonnen
  • Best Family Feature Film – Animation

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]