Enchanted (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Enchanted
Tagline The Real World And The Animated World Collide.
Alternatieve titel(s) Enchanted: Once Upon A New York Time.
Regie Kevin Lima
Producent Barry Josephson
Barry Sonnenfeld
Scenario Bill Kelly
Voice-over Julie Andrews
Hoofdrollen Amy Adams
Patrick Dempsey
James Marsden
Timothy Spall
Idina Menzel
Susan Sarandon
Muziek Alan Menken
Montage Gregory Perler
Stephen A. Rotter
Camerawerk Don Burgess
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Josephson Entertainment
Andalasia Productions
Right Coast Productions
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 20 oktober 2007 (Londen)
Vlag van Nederland 13 december 2007
Vlag van België 19 december 2007
Genre Musical / Fantasy
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 85 miljoen
Opbrengst US$ 340 miljoen[1]
Overige nominaties Beste Lied voor: Happy Working Song, That's How You Know & So Close
Vervolg Disenchanted (2022)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Enchanted is een Amerikaanse sprookjesfilm van Disney, onder regie van Kevin Lima, die eind 2007 in de bioscoop te zien was. De film bevat zowel live-action als scènes met animatie.

Enchanted is de eerste Disneyfilm die is gedistribueerd door Walt Disney Studios Motion Pictures in plaats van Buena Vista. Het is ook een van de eerste films van Disney die opent met het (toen net) vernieuwde Disneylogo.

De film is in Nederland en België behalve in de originele Engelstalige versie ook in een nagesynchroniseerde versie uitgebracht.

De film was een groot succes en markeerde een terugkeer van de Disney sprookjes bioscoopfilms.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met een getekend gedeelte, dat zich afspeelt in de sprookjeswereld Andalasia. In deze wereld kunnen dieren met mensen praten en hen met vele klusjes helpen. Muziek staat centraal. In Andalasia leeft prinses Giselle. Zij staat op het punt te trouwen met prins Edward. Edwards stiefmoeder, koningin Narissa, wil dit huwelijk koste wat het kost voorkomen om haar eigen machtspositie veilig te stellen. Ze verbant Giselle via een magische poort naar “een plek waar geen 'nog lang en gelukkig' bestaat”.

Deze plek is het hedendaagse Manhattan in New York. In deze harde, nieuwe omgeving waar men niet meer gelooft in sprookjes en magie, wordt Giselle verliefd op de charmante scheidingsadvocaat Robert - ook al is ze al verloofd met haar sprookjesprins Edward. Robert is erg cynisch en aanvankelijk niet bereid Giselle te helpen. Hij staat met tegenzin toe dat ze bij hem komt wonen. Zijn dochter Morgan staat meer voor haar open. Tot Roberts verbazing laat Giselle dieren uit de stad, waaronder ratten, helpen zijn appartement schoon te maken.

Giselles aanwezigheid zet Roberts relatie met zijn eigen verloofde, Nancy, onder druk. Giselle helpt de twee echter dichter tot elkaar te komen. Ondertussen, in Andalasia, ontdekt Edward wat er gebeurd is met Giselle, en hij reist ook af naar New York. Narissa en haar handlanger Nathaniel volgen eveneens. Narissa geeft Nathaniel de opdracht om Giselle te vergiftigen, maar twee pogingen daartoe mislukken. Bovendien begint hij aan zijn relatie met Narissa te twijfelen na het zien van een soapserie.

Giselle ontdekt dankzij Robert dat de echte wereld een stuk complexer is dan haar thuiswereld, terwijl Robert juist onder de indruk raakt van Giselles idealen en optimisme. Edward vindt Giselle uiteindelijk in Roberts appartement. Voordat ze teruggaan naar Andalasia, wil Giselle eerst nog met Edward naar een bal dat die avond plaatsvindt. Op dit bal slaagt Narissa er eindelijk in Giselle te vergiftigen, maar Edward stopt haar voor ze er met de bewusteloze Giselle vandoor gaat.

Nathaniel, die nu spijt heeft, bekent Narissa’s plan. De vergiftiging kan volgens hem nog voor middernacht ongedaan worden gemaakt. Robert laat Giselle uiteindelijk weer ontwaken met een liefdeskus. Narissa is razend, en verandert zichzelf in een draak. Ze neemt Robert als gijzelaar en lokt Giselle naar het dak van het Woolworth Building. Met de hulp van Pip valt Narissa van het gebouw en spat in magische rook uiteen zodra ze de straat raakt.

Na dit alles blijkt dat Giselles hart inmiddels toebehoort aan Robert. Ze blijft bij hem in New York en opent een eigen boetiek waar zowel mensen als dieren werken. Roberts verloofde Nancy krijgt juist een relatie met Edward, en vertrekt met hem naar Andalasia. Nathaniel blijft ook in New York en wordt een succesvol schrijver. Pip gaat echter terug naar Andalasia waar hij een succesvolle schrijver wordt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Amy Adams als Giselle
Personage Acteur Stemacteur Vlaamse nasynchronisatie Stemacteur Nederlandse nasynchronisatie
Giselle Amy Adams Ann Van den Broeck Chantal Janzen
Robert Philip Patrick Dempsey Roel Vanderstukken Sebastiaan Labrie
Prins Edward James Marsden Frank Hoelen Rene van Kooten
Pip in Andalasia (stem) Jeff Bennett Frank Hoelen
Pip in New York (stem) Kevin Lima Frank Hoelen
Nancy Tremaine Idina Menzel Katrien De Becker Marieke de Kruijf
Koningin Narissa Susan Sarandon Peggy De Landtsheer Doris Baaten
Nathaniel Timothy Spall David Davidse Jan Elbertse
Morgan Philip Rachel Covey Hannah de Graef Veerle Burmeister
Vertelster Julie Andrews Lea Couzin

Vertaald door

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het script voor Enchanted werd geschreven door Bill Kelly. Het werd van hem gekocht door Disneys Touchstone Pictures en Sonnenfeld/Josephson Productions voor een bedrag van $450.000.[2] Het originele script werd echter als ongeschikt voor Disney gezien.[3] Daarom werd het script meerdere malen herschreven, tot ongenoegen van Kelly.

De film stond aanvankelijk gepland voor 2002, met Rob Marshall als de regisseur. Hij trok zich echter terug vanwege problemen met de producers.[4] In 2001 werd regisseur Jon Turteltaub op de film gezet, maar ook hij vertrok vroegtijdig. In 2003 werd Adam Shankman de regisseur. Datzelfde jaar werden Bob Schooley en Mark McCorkle ingehuurd door Disney om het script nog een laatste keer te herschrijven.[5]

Op 25 mei 2005 maakte Variety bekend dat Kevin Lima was ingehuurd als regisseur.[6] Lima wilde in de film veel verwijzingen naar eerder werk van Disney verwerken. Hij maakte een visueel draaiboek voor de film, dat een gehele verdieping van het productiegebouw in beslag nam.[7] Tevens ontwierp hij de wereld Andalasia.

Amy Adams en James Marsden tijdens de opnames

Animatie[bewerken | brontekst bewerken]

Enchanted is de eerste lange Disneyfilm met een combinatie animatie en live-action sinds Who Framed Roger Rabbit uit 1988. De animatiestukken en de live-action stukken zijn echter duidelijk van elkaar gescheiden. Het komt maar een paar keer voor dat een getekend personage in een live-action scène speelt of andersom. Regisseur Kevin Lima nam zowel de animatie als de live-action stukken voor zijn rekening. In totaal duurden de opnames van de film twee jaar, waarvan een jaar voor de animatie.

Van de 107 minuten die de film duurt, bestaan er 13 geheel uit animatiefilm. Deze 13 minuten zijn weer opgesplitst in 10 aan het begin van de film en drie op het eind. Lima wilde de oude Disneysfeer oproepen door de animatiescènes geheel met ouderwetse handgetekende celanimatie te laten doen. Omdat de meeste Disneytekenaars die deze techniek nog kenden de studio al hadden verlaten sinds de grote opkomst van computeranimatie in de jaren 90, werd het tekenwerk grotendeels gedaan door een onafhankelijk bedrijf in Pasadena genaamd James Baxter Animation. Baxter had al vaker voor Disney gewerkt, waaronder aan de films Who Framed Roger Rabbit en De Klokkenluider van de Notre Dame).[3][8]

Om continuïteit tussen de animatiescènes en de live-action scènes te behouden, liet Lima de kostuums voor de film al in een vroeg stadium ontwerpen zodat de tekenaars deze als voorbeeld konden gebruiken. Ook werden al vroeg wat scènes met de live-action Giselle, Narissa en Edward opgenomen zodat de tekenaars deze konden bestuderen voor de getekende versies van deze personages.

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames van de live-action scènes begonnen in april 2006.[9] Alle opnames vonden plaats in New York. Dit leverde soms problemen op daar werkzaamheden gewoon doorgingen, waardoor een omgeving opeens duidelijk zichtbaar kon veranderen.[10] Naast de buitenopnames werden er ook opnames gemaakt in de Steiner Studios. Hier werden drie grote sets gebouwd.

Effecten[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van de visuele effecten in de film werd verzorgd door Tippett Studio in Berkeley, Californië. Zij verzorgden onder andere de effecten voor de omgevingen en enkele met de computer getekende personages zoals de dieren tijdens de "Happy Working Song"-scène en Narissa’s draakvorm. Ander bedrijven die meewerkten aan de effecten waren CIS Hollywood en Weta Digital.[11] Van alle dieren in de film zijn alleen de duiven echt.[12]

Het personage Pip, een eekhoorn die in de wereld van Andalasia nog kan praten maar in de echte wereld enkel zijn gezichtsuitdrukkingen kan gebruiken om iets duidelijk te maken, bleek een lastig personage om te tekenen. De tekenaars moesten hem eruit laten zien als een echte eekhoorn, maar hem tegelijk overduidelijke emoties en uitdrukkingen meegeven. Voor de draakvorm van Narissa kregen de tekenaars meer vrijheid.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Enchanted (Soundtrack from the Motion Picture)
Soundtrackalbum van Alan Menken en Stephen Schwartz
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 20 november 2007
Opgenomen 2006-07
Hollywood Studio Symphony
Duur 54:27
Label(s) Walt Disney
Producent(en) Alan Menken, Stephen Schwartz, Mark Bright, Blake Neely
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De filmmuziek werd geschreven door songwriter en componist Alan Menken, die voorheen ook aan andere Disneyfilms meewerkte. Componist Stephen Schwartz schreef de teksten voor zes liedjes in de film. De twee werkten eerder samen aan Pocahontas en The Hunchback of Notre Dame.

De nummers in de film waren in veel opzichten bedoeld als eerbetoon aan oudere Disneyfilms.

Het eerste lied in de film, "True Love's Kiss", werd geschreven aan de hand van "I'm Wishing" uit Snow White And The Seven Dwarfs" en "A Dream is a Wish Your Heart Makes" uit Cinderella.

"Happy Working Song" lijkt op "Wistle While you Work" uit Snow White And The Seven Dwarfs.

"That's How You Know" was geïnspireerd door "Under The Sea" Uit The Little Mermaid en "Be Our Guest" uit Beauty And The Beast.

Er zijn ook enkele melodieën te horen in de achtergrondmuziek van Enchanted die afkomstig zijn uit andere Disneyfilms. Zo is "Part Of Your World" uit The Little Mermaid te horen wanneer Giselle in de receptieruimte van Robert's advocatenkantoor zit te wachten en is de melodie van het lied "Beauty And The Beast" uit de gelijknamige film te horen wanneer Prins Edward tv zit te kijken.

3 Liedjes werden genomineerd voor een Oscar in de categorie "Beste lied": "Happy Working song", "That's How You Know" en "So Close".

Tracklijst[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Artiest Duur
1. "True Love's Kiss" Amy Adams en James Marsden 3:13
2. "Happy Working Song" Amy Adams 2:11
3. "That's How You Now" Amy Adams en Marlon Saunders 3:49
4. "So Close" Jon McLaughlin 3:49
5. "Ever After After" Carrie Underwood 3:31
6. "Andalasia" Alan Menken 1:47
7. "Into the Well" Alan Menken 4:42
8. "Robert Says Goodbye" Alan Menken 3:16
9. "Nathaniel and Pip" Alan Menken 4:03
10. "Prince Edward's Search" Alan Menken 2:24
11. "Girls Go Shopping" Alan Menken 1:41
12. "Narissa Arrives" Alan Menken 1:34
13. "Storybook Ending" Alan Menken 10:44
14. "Enchanted Suite" Alan Menken 4:36
15. "That's Amore" James Marsden 3:05
Totale lengte: 54:27

Niet gebruikt lied[bewerken | brontekst bewerken]

Een lied dat wel opgenomen, gefilmd en gemonteerd was, werd uit de film gehaald. Het lied had als titel "Enchanted" en zou oorspronkelijk over de aftiteling van de film te horen zijn. Idina Menzel die de rol van Nancy in de film vertolkte zou het lied zingen wanneer zij in de tekenfilm-wereld, Andalasia terecht komt. In plaats van dat lied werd een ander lied "Ever After After", gezongen door Carie Underwood, als aftiteling-lied gebruikt.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd zeer positief ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes scoorde Enchanted 93% aan goede beoordelingen[13] en op Metacritic 75%.[14]

De film werd goed bezocht. De totale opbrengst wereldwijd kwam uit op 340.487.652 dollar.

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Enchanted werd in de Nederlandse bioscopen uitgebracht op 13 december 2007.

Op 27 mei 2008, kreeg de film een dvd en blu-ray release.

Op 12 november 2021, werd de film toegevoegd aan de streamingdienst Disney+.

Vervolg: Disenchanted[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 werd al gesproken over een vervolg maar het zou nog 10 jaar duren voordat het project van de grond kwam.

Eind 2020 kondigde Disney aan dat er een vervolg zal verschijnen op de streamingdienst Disney+.

Het tweede deel van Enchanted kreeg de naam Disenchanted.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Vijftien jaar na het vinden van haar "lang en gelukkig leven", verhuizen Giselle, Robert en zijn inmiddels volwassen dochter Morgan naar een nieuw huis in de buitenwijk Monroeville. Het stadje staat onder toezicht van Malvina Monroe, die snode bedoelingen heeft met het gezin. Wanneer er problemen komen, wenst Giselle dat hun leven het perfecte sprookje zal zijn. De betovering werkt averechts en Giselle moet haar familie en haar thuisland, het koninkrijk Andalasia, redden voordat de klok middernacht slaat.

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 november 2021 onthulde Disney een nieuw logo voor Disenchanted en een releasedatum voor in het najaar van 2022 op Disney+.

Prijzen en nominaties voor Enchanted[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs / Festival Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2007 Satellite Awards Beste actrice in komische film Amy Adams Genomineerd
Beste visuele effecten Thomas Schelesny, Matt Jacobs en Tom Gibbons Genomineerd
Phoenix Film Critics Society Beste familiefilm Gewonnen
Detroit Film Critics Society Beste actrice Amy Adams Genomineerd
Utah Film Critics Association Beste actrice Amy Adams Genomineerd
Golden Trailer Awards Beste animatie/familiefilm Genomineerd
2008 Academy Awards Beste originele nummer "Happy Working Song" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd
"So Close" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd
"That's How You Now" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd
Golden Globe Awards Beste actrice in komische film Amy Adams Genomineerd
Beste originele nummer "That's How You Know" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd
Critics' Choice Awards Beste actrice Amy Adams Genomineerd
Beste familiefilm Gewonnen
Beste componist Alan Menken Genomineerd
Beste nummer "That's How You Know" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd
Saturn Awards Beste fantasyfilm Gewonnen
Beste actrice Amy Adams Gewonnen
Beste muziek Alan Menken Gewonnen
MTV Movie Awards Beste vrouwelijke acteerprestatie Amy Adams Genomineerd
Beste komische vertolking Amy Adams Genomineerd
Beste kusscène Amy Adams en Patrick Dempsey Genomineerd
Teen Choice Awards Beste chickflick Genomineerd
Beste actrice in een komische film Amy Adams Genomineerd
Beste acteur in een komische film James Marsden Genomineerd
Beste slechterik Susan Sarandon Genomineerd
Ohio Film Critics Association Beste actrice Amy Adams Genomineerd
Costume Designers Guild Uitmuntendheid in een fantasyfilm Mona May Genomineerd
Visual Effects Society Animatiepersonage in een live-actionfilm Thomas Schelesny, Matt Jacobs en Tom Gibbons Genomineerd
Motion Picture Sound Editors Beste geluid in een musicalfilm Kenneth Karman, Jermey Raub en Joanie Diener Genomineerd
2009 Grammy Awards Beste geschreven nummer voor een film of televisieprogramma "Ever After After" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd
"That's How You Know" van Alan Menken en Stephen Schwartz Genomineerd

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Enchanted (film) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.