Who Framed Roger Rabbit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Who Framed Roger Rabbit
Who Framed Roger Rabbit logo.png
Regie Robert Zemeckis (live-action)
Richard Williams (animatie)
Producent Frank Marshall
Robert Watts
Scenario Gary K. Wolf (roman Who Censored Roger Rabbit?)
Jeffery Price &
Peter S. Seaman (screenplay)
Hoofdrollen Bob Hoskins
Christopher Lloyd
Joanna Cassidy
Charles Fleischer
Kathleen Turner
David L. Lander
Mel Blanc
Muziek Alan Silvestri
Montage Arthur Schmidt
Cinematografie Dean Cundey
Distributie Buena Vista Pictures Distribution
Première 24 juni 1988
Genre Komedie, animatie, fantasy
Speelduur 103 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $70.000.000
Opbrengst $329.803.958
Gewonnen prijzen 17
Overige nominaties 38
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Who Framed Roger Rabbit is een Amerikaanse film uit 1988, geproduceerd door Amblin Entertainment en The Walt Disney Company. De film combineert live-action beelden met animatie. Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman Who Censored Roger Rabbit?.

Met een budget van $70 miljoen was Roger Rabbit een van de duurste films ooit gemaakt op dat moment.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Roger Rabbit

De film speelt zich af in het Los Angeles van 1947. In de realiteit waarin de film zich afspeelt, wonen tekenfilmpersonages, “Toons” genaamd, in dezelfde wereld als “echte” personages. Een deel van Los Angeles is zelfs geheel aan hen gegeven en staat bekend als Toontown. Ze verdienen hun brood door in tekenfilms te acteren.

Een van de bekendste Toons is het konijn Roger Rabbit, die de ster is van zijn eigen tekenfilmreeks. De laatste tijd kan hij zich echter niet concentreren op zijn werk. Om te ontdekken waarom, huurt R.K. Maroon, de studiobaas en eigenaar van Maroon Cartoons, de chagrijnige privé-detective Eddie Valiant in. Eddie was ooit een van de bekendste detectives van Hollywood. Hij en zijn broer Teddy hielpen honderden Toons met hun problemen. Sinds Teddy enkele jaren geleden door een Toon werd vermoord, is Eddy zwaar gaan drinken en koestert hij een diepe haat tegen tekenfilmfiguren. Hij neemt de klus dan ook met tegenzin aan omdat hij geld nodig heeft.

Al snel verkrijgt Eddy fotografisch bewijs dat Rogers vrouw, Jessica Rabbit (die anders dan haar naam doet vermoeden geen konijn is maar een mens), een relatie heeft met Marvin Acme, de eigenaar van de Acme Company en van Toontown. Wanneer Roger dit ontdekt, is hij razend en zweert zijn vrouw terug te zullen krijgen.

De volgende dag blijkt Marvin te zijn vermoord, en Roger lijkt de dader te zijn. Een norse rechter, Judge Doom genaamd, maakt het zijn taak Roger op te sporen, te berechten en meteen te executeren. Doom onthult tevens dat hij een manier heeft gevonden om Toons te kunnen vernietigen, iets wat tot dusver voor onmogelijk werd gehouden. Zijn uitvinding is een mengsel, genaamd “de dip” (een mengsel van terpentine, aceton en benzeen), die een Toon geheel oplost. Doom stuurt zijn handlangers, vijf Toon-wezels, eropuit om Roger te vinden. Als Eddy thuis komt, blijkt Roger daar al te zijn. Hij beweert van niets te weten over de moord op Marvin, en smeekt Eddy om hulp. Eddie helpt Roger met forse tegenzin en verstopt hem in de bar van zijn vriendin en gaat op onderzoek uit. Bij zijn onderzoek ontdekt hij dat Marvin’s testament, waarin hij Toontown na zou laten aan de Toons, is verdwenen. Als het testament niet voor middernacht opduikt, komt Toontown automatisch in handen van een bedrijf, genaamd Cloverleaf Industries. Tevens ontdekt Eddy dat Maroon Jessica dwong een relatie aan te gaan met Marvin omdat hij anders Rogers carrière zou ruïneren.

Eddy haalt Roger op in de bar nadat Judge Doom hem daar ontdekt. Vervolgens gaat hij naar Maroon en confronteert hem met zijn bevindingen. Deze geeft toe dat hij Jessica had aangezet tot de relatie, maar hij wilde de foto’s die Eddy had gemaakt enkel om Marvin te chanteren. Voor hij meer kan vertellen, wordt hij doodgeschoten door iemand die buiten staat. Eddy achtervolgt de schutter naar Toontown. Daar ontdekt hij dat de schutter niemand minder was dan Judge Doom. Doom is ook de ware moordenaar van Marvin.

Wanneer Eddy en Jessica Toontown verlaten, worden ze gevangen door Doom en zijn wezels. Hij neemt ze mee naar een pakhuis alwaar hij zijn grote plan onthult. Hij is de eigenaar van Cloverleaf, en straks dus ook van Toontown. Hij maakt bekend Toontown te willen verwoesten met een groot dipkanon zodat er een snelweg kan worden aangelegd. Roger komt Eddy en Jessica te hulp, maar wordt ook gevangen. Doom beveelt de wezels om Jessica en Roger eerst te doden voor ze met de vernietiging van Toontown beginnen.

Eddy herinnert zich dat de wezels een van de weinige Toons zijn die zich letterlijk dood kunnen lachen, en voert een komische show op die de wezels al snel fataal wordt. Vervolgens vecht hij het uit met Doom. Doom wordt tijdens hun gevecht geplet onder een stoomwals, maar staat weer gewoon op. Hij blijkt zelf een Toon te zijn; dezelfde Toon die Eddy’s broer Teddy vermoord heeft. De Toon-Doom heeft duidelijk de overhand in het gevecht, totdat Eddy de hoofdkraan van het vat met dip opent en Doom de volle laag geeft. Doom smelt weg en enkel zijn menselijke vermomming blijft over.

De politie arriveert, evenals een grote groep Toons. Rogers naam wordt gezuiverd. Marvins testament duikt eindelijk op wanneer blijkt dat Roger het al die tijd bij zich had (Marvin had het geschreven met zijn speciale verdwijnende en verschijnende inkt waardoor het papier eerst blanco leek). Toontown wordt officieel aan de Toons gegeven.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Hoskins, Bob Bob Hoskins Eddie Valiant
Lloyd, Christopher Christopher Lloyd Judge Doom
Cassidy, Joanna Joanna Cassidy Dolores
Tilvern, Alan Alan Tilvern R.K. Maroon
Kaye, Stubby Stubby Kaye Marvin Acme
LeParmentier, Richard Richard LeParmentier Lt. Santino
Ridings, Richard Richard Ridings Angelo
Silver, Joel Joel Silver Director Raoul
Guirterrez, Eugene Eugene Guirterrez Teddy Valiant
Springer, Paul Paul Springer Augie
Ridings, Richard Richard Ridings Angelo
Craig, Edwin Edwin Craig Arthritic Cowboy
Holiday, Lindsay Lindsay Holiday Soldier
Edmonds, Mike Mike Edmonds Stretch
Deare, Morgan Morgan Deare Editor

Stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Charles Fleischer Roger Rabbit, Benny The Cab
Turner, Kathleen Kathleen Turner Jessica Rabbit
Irving, Amy Amy Irving Jessica Rabbit
Lander, David L. David L. Lander wezel
Fleischer, Charles Charles Fleischer wezel
Newman, Fred Fred Newman wezel
Foray, June June Foray wezel
Winchell, April April Winchell baby Herman
Hirsch, Lou Lou Hirsch baby Herman
Winchell, April April Winchell Mrs. Herman
Allwine, Wayne Wayne Allwine Mickey Mouse
Anselmo, Tony Tony Anselmo Donald Duck
Blanc, Mel Mel Blanc Bugs Bunny, Daffy Duck
Questel, Mae Mae Questel Betty Boop

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De live-action scènes werden geregisseerd door Robert Zemeckis. De binnenscènes werden vooral opgenomen in de Cannon Elstree film studios in Hertfordshire, Engeland. De buitenscènes werden op locatie opgenomen in Los Angeles.

Hoewel Disney de studio was achter de film, werden de animaties grotendeels gedaan in Londen. Meer dan 100 individuele stukjes film werden optisch gecombineerd om de animatie- en live-action scènes te combineren. De animatiepersonages werden met de hand getekend. Achteraf werden analoge optische effecten toegevoegd om de tekenfilmpersonages schaduwen en een meer 3D uiterlijk te geven.

Impact[bewerken | brontekst bewerken]

Who Framed Roger Rabbit was een groot succes en zorgde ervoor dat animatiefilms opnieuw populair werden bij het grote publiek. Sinds de jaren 1960 waren de meeste Amerikaanse animatiefilmstudio's over hun hoogtepunt heen. Nieuwere studio's maakten vooral tekenfilms voor kinderen en door budgetproblemen waren veel van deze producties kwalitatief gezien erg goedkoop. Zelfs bedrijven als The Walt Disney Company dachten erover na te stoppen met het maken van grote animatiefilms. Het succes van Roger Rabbit zorgde echter voor een ware renaissance voor het genre. Ook voor de Disney-studio's die deze film produceerden in samenwerking met Steven Spielberg's Amblin Entertainment.

Doordat het verhaal zich afspeelt tijdens het gouden tijdperk van de animatiefilm (jaren 1930, 1940, 1950) bracht Roger Rabbit ook vele klassieke tekenfilms uit deze periode opnieuw onder de aandacht. Roger Rabbit is een met liefde gemaakt hommage aan de animatiefilm, met ontelbare verwijzingen en knipoogjes naar het genre. Uit eerbetoon werd ook alle animatie met de hand gemaakt, net zoals dat destijds gebeurde. Technisch was de film hierdoor een heel karwei en er werd veel moeite gedaan om de interactie tussen de echte mensen en tekenfilmfiguren zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. De film kreeg dan ook drie Oscars voor de film editing, geluidsediting en de visuele effecten. Roger Rabbit bevat ook cameo's van vele beroemde tekenfilmfiguren uit die jaren, zowel van Disney (Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, Dumbo, Pinocchio, Bambi,...) als andere studio's (Bugs Bunny, Daffy Duck, Porky Pig, Betty Boop, Koko the Clown, Droopy, Woody Woodpecker, Tweety, Yosemite Sam, de Road Runner en Wile E. Coyote,...) Roger Rabbit is de enige film waarin tekenfilmfiguren van meerdere studio's officieel samen in beeld verschijnen. De opvallendste afwezige tekenfilmfiguren uit deze gouden periode van de tekenfilm zijn Felix de Kat, Popeye en Tom & Jerry, waarvoor men de rechten niet kon vrijkrijgen.

De film was de laatste grote rol voor stemacteurs Mel Blanc en Mae Questel. Het was ook de op een na laatste film met acteurs Alan Tilvern en Stubby Kaye.

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 schreef Gary Wolf, de auteur van Who Censored Roger Rabbit?, een tweede verhaal over Roger Rabbit naar aanleiding van de film. Dit verhaal, Who P-P-P-Plugged Roger Rabbit?, stond los van het vorige verhaal.

Disney Comics publiceerde ter promotie van hun nieuwe Roger Rabbit-stripreeks de graphic novel Roger Rabbit: The Resurrection of Doom. Deze novel speelde in op de oorsprong van Judge Doom. Vervolgens publiceerde Disney Comics twee stripseries getiteld Roger Rabbit en Roger Rabbit's Toontown.

De film werd opgevolgd door drie korte tekenfilms met Roger in de hoofdrol.

Prequel[bewerken | brontekst bewerken]

Een prequel getiteld Roger Rabbit II: Toon Platoon stond op de planning voor 1992. Deze film zou zich af gaan spelen in 1940, en zou draaien om Roger die een complot ontdekt van een groep Nazi's. Spielberg had echter net daarvoor Schindler's List gemaakt, en was tegen het plan om nu een film te maken met cartoonachtige nazi’s erin.

In 1994 waren er plannen voor een film getiteld Who Discovered Roger Rabbit. Deze film zou draaien om Roger die op zoek gaat naar zijn moeder tijdens de Grote Depressie. De plannen werden echter steeds verder uitgesteld, en toen in 1999 bleek dat het budget waarschijnlijk over de 100 miljoen dollar zou gaan werd het plan geheel afgeblazen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Omdat zowel Mickey Mouse als Bugs Bunny in de film een rol spelen en even bekend zijn bij het publiek, werd er afgesproken dat beide personages evenveel zinnen tekst zouden krijgen. Dit gebeurde ook effectief.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

1988
1989
 • Zes Academy Awards:
  • Beste geluidseffecten – gewonnen
  • Beste visuele effecten – gewonnen
  • Beste filmmontage – gewonnen
  • Beste productieontwerp
  • Beste cinematografie
  • Beste geluid
 • Een Special Achievement Award
 • De Eddie Award voor Best Edited Feature Film
 • Vijf BAFTA Film Awards
  • Beste special effects – gewonnen
  • Beste cinematografie
  • Beste montage
  • Beste productieontwerp
  • Beste screenplay
 • De BMI Film Music Awardgewonnen
 • De CFCA Awardgewonnen
 • De César Awards voor beste buitenlandse film
 • De David di Donatello voor beste producer – buitenlandse film – Gewonnen
 • De DGA Award voor Outstanding Directorial Achievement in Motion Pictures
 • De Evening Standard British Film Award voor beste acteur (Bob Hoskinds) - gewonnen
 • De Golden Globe voor Best Motion Picture - Comedy/Musical
 • De Golden Globe voor Best Performance by an Actor in a Motion Picture (Bob Hoskins)
 • De Golden Screen Award - gewonnen
 • De Grammy Award voor Best Album of Original Instrumental Background Score Written for a Motion Picture or Television
 • De Hugo Award voor Best Dramatic Presentation
 • De Kids' Choice Award voor favoriete film
 • De Golden Reel Award voor Best Sound Editing – gewonnen
 • De WGA Award voor Best Screenplay Based on Material from Another Medium.
1990
 • Acht Saturn Awards:
  • Beste regisseur – gewonnen
  • Beste fantasyfilm – gewonnen
  • Beste special effects – gewonnen
  • Beste acteur (Bob Hoskins)
  • Beste muziek
  • Beste mannelijke bijrol (Christopher Lloyd)
  • Beste vrouwelijke bijrol (Joanna Cassidy)
  • Beste script
2003

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]