Peter Pan (1953)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Pan
Tagline It will live in your heart forever!
Regie Clyde Geronimi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
Producent Walt Disney
Scenario J.M. Barrie (original author)
Milt Banta
William Cottrell
Winston Hibler
Bill Peet
Erdman Penner
Joe Rinaldi
Ted Sears
Ralph Wright
Hoofdrollen Bobby Driscoll
Kathryn Beaumont
Hans Conried
Paul Collins
Tommy Luske
Bill Thompson
Candy Candido
Heather Angel
Roland Dupree
Don Barclay
Muziek Oliver Wallace
Montage Donald Halliday
Distributie RKO Radio Pictures
Première 5 februari 1953
Genre Animatie
Speelduur 76 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $4.000.000
Nominaties 2
Vervolg Return to Never Land
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Peter Pan is een Amerikaanse animatiefilm uit 1953, geproduceerd door Walt Disney. De film is gebaseerd op het toneelstuk Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up (1904) van de Schotse auteur en dramaturg James Barrie. Het is een van Disneys populairste films.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film begint in Londen, in het huis van de familie Van Dalen. George van Dalen en zijn vrouw Mary zijn zich aan het klaarmaken voor een feest. Hun kinderen, Wendy, Michiel en Jan, zijn in de kamer aan 't spelen. Michiel en John spelen zoals gewoonlijk 'Peter Pan', hun grote held waar grote zus Wendy hun geregeld verhalen over vertelt. George vindt echter dat Wendy zich een tikkeltje volwassener moet gaan gedragen en haar (kinderlijke) fantasie dient te beperken.

Als het echtpaar Van Dalen net naar het feest vertrokken zijn en de kinderen slapen, klapt opeens het raam open en er verschijnt een jongen in gezelschap van een klein lichtje: Peter Pan en Tinkerbell. Ze zijn op zoek naar de schaduw van Peter, die hij bij een vorig bezoek aan het huis is verloren en die toen door Wendy is gevonden. Wendy wordt wakker en helpt Peter zijn schaduw terug te krijgen door de schaduw aan Peters voet vast te naaien. Wanneer Peter hoort dat Wendy volwassen moet worden van haar vader, besluit hij dit te voorkomen door haar en haar broers mee te nemen naar zijn land, het eiland Fantasieland. Hij leert hen eerst vliegen en dan vliegen ze samen weg, eerst over Londen en dan de hemel in.

Eenmaal aangekomen in Fantasieland staan de vier op een wolk en kijken uit over het eiland. Dan worden ze ineens beschoten met een kanonskogel vanaf het schip van Kapitein Haak, een piraat en Peter Pans gezworen vijand. Peter leidt Haak af terwijl hij Tinkerbell opdracht geeft om Wendy en de jongens naar zijn schuilplaats te brengen. Tinkerbell, die een grote jaloezie koestert tegen Wendy vanwege haar vriendschap met Peter Pan, maakt van de gelegenheid gebruik om de Slimme Jongens – Peters bende – tegen Wendy op te zetten zodat ze op haar gaan schieten. Peter redt Wendy, brengt de Slimme Jongens snel tot inzicht en verbant Tinkerbell voor een week.

John en Michiel gaan inmiddels met de Slimme Jongens op pad. Ze worden echter gevangengenomen door een groep indianen. De dochter van de hoofdman, Tijgerlelie, is ontvoerd, maar het is niet duidelijk door wie. De Slimme Jongens en Jan en Michiel zijn verdacht en worden met de dood bedreigd als Tijgerlelie niet snel opduikt. Ondertussen neemt Peter Wendy mee naar de zeemeerminnen. Even later zien Peter en Wendy Kapitein Haak en meneer Smee samen met Tijgerlelie op een roeiboot; zij zijn degenen die Tijgerlelie hebben ontvoerd, in de hoop dat zij hun de schuilplaats van Peter Pan vertelt. Als Tijgerlelie weigert iets te vertellen, wordt ze door de kapitein vastgebonden aan een paal in het water om te verdrinken. Peter redt Tijgerlelie en brengt haar terug naar haar stam. Haak is intussen afgeleid door een krokodil, een oude bekende. Een van Haaks handen is bij een eerder gevecht met Peter Pan afgehakt en door de krokodil opgegeten, waarna de kapitein zijn hand door een haak heeft vervangen. De krokodil heeft ook een nog steeds lopende klok van Haak ingeslikt en is daardoor steeds op afstand te horen.

Het opperhoofd laat de Slimme Jongens natuurlijk gaan wanneer hij zijn dochter terugziet en uit dank voor de redding organiseert hij een groot feest, maar Wendy wordt buitengesloten omdat ze een squaw is. Daarop krijgt ze genoeg van haar verblijf in Fantasieland. Wanneer ze later terug zijn in het hol van Peter, vertelt Wendy iedereen over haar ouders in Londen en ze herinnert haar twee broers eraan hoe goed het thuis was. Ze biedt de Slimme Jongens, die zonder ouders zijn opgegroeid, aan om mee terug te gaan naar Londen, zodat ze daar geadopteerd kunnen worden. Maar Peter is diep teleurgesteld; hij heeft een grote afkeer van de wereld van de volwassenen.

Ondertussen verneemt Haak op zijn schip dat Tinkerbell verbannen is. Hij laat haar vangen door meneer Smee. Door te doen alsof hij alleen Wendy gevangen wil nemen, krijgt Haak Tinkerbell zover dat ze hem de schuilplaats van Peter verraadt. Hij en zijn piraten zetten een val bij de schuilplaats en vangen Wendy, Jan, Michiel en alle Slimme Jongens als die naar buiten komen. Voor Peter laat Haak een pakje achter met een bom erin. Dankzij Tinkerbell, die van het piratenschip heeft kunnen ontsnappen en Peter het pakje net op tijd uit zijn handen rukt, ontkomt Peter aan de aanslag.

Peter haast zich naar het schip en bevrijdt de kinderen, net op het moment dat Wendy als eerste van de plank moet lopen. Daarna volgt een laatste gevecht tussen hem en Haak, waarbij Haak ten slotte in zee valt alwaar hij wordt opgewacht door de krokodil. Peter en de kinderen nemen nu het schip over. Met het schip en de zeilen vol elfenstof zweven ze terug naar Londen om Wendy, Michiel en Jan terug naar hun huis te brengen.

Wanneer de kinderen weer thuis zijn en alles vertellen wat ze hebben meegemaakt, kijkt vader George naar buiten en ziet hoog in de hemel het schip nog even zweven. Dan herkent hij het uit zijn eigen jeugd; hij is zelf dus ook ooit in Fantasieland geweest.

Rolverdeling[bewerken]

Personage Engelstalige versie Nederlandstalige versie
Peter Pan Bobby Driscoll Jasper Krabbé
Wendy Darling Kathryn Beaumont Laura Vlasblom
Captain James Hook Hans Conried Ted de Braak
George Darling Hans Conried Arthur Boni
Mr. Smee Bill Thompson John Kraaijkamp sr.
Other Pirates Bill Thompson
Mary Darling Heather Angel Tetske van Ossewaarde
John Darling Paul Collins Hidde Schols
Michael Darling Tom Luske Ian Matthews
The Indian Chief Candy Candido Hans Hoekman
Narrator Tom Conway
Slightley Tony Butala
Cubby Robert Ellis
Mr. Stockings Carol Coombas
Mermaid and Squaw June Foray
Mermaid Connie Hilton
Mermaid Margaret Kerry
Mermaid Karen Kester
Twins Johnny McGovern
Nibs Jeffrey Silver
Lost Boy Stuffy Singer
Pirate Chorus The Mellomen
Nana Mel Blanc
Tick Tock the Crocodile Groucho Marx

In de oorspronkelijke Nederlandse nasynchronisatie zijn o.a. de stemmen te horen van Wam Heskes, Johan Walhain, Fons Rademakers, Cruys Voorbergh, Hetty Blok, Wim Povel en Anneke Steenhuis.

Vertaald door[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

Disney had al langer plannen om het toneelstuk van James Barrie te verfilmen. Sinds 1935 probeerde hij de filmrechten te kopen. Dat lukte uiteindelijk vier jaar later. Al begin jaren 40 begonnen de Disneystudio's met het schrijven van een scenario en het uitwerken van de personages. De Tweede Wereldoorlog legde het project echter lange tijd stil. Na de oorlog werd het project weer opgepakt.

Disney bracht een aantal veranderingen aan in het verhaal, zoals de keuze om Haak niet te laten omkomen aan het einde van de film. Wel hield Disney de traditie in stand om de rol van Wendy’s vader en die van Kapitein Haak te laten vertolken door dezelfde acteur. In de Nederlandstalige nasynchronisatie worden de stemmen van de twee personages echter wel door twee verschillende acteurs gedaan.

Muziek[bewerken]

De volgende nummers komen voor in de film:

 • "The Second Star to the Right" - het Jud Conlon-koor en The Mellomen
 • "You Can Fly!" - het Jud Conlon-koor en The Mellomen
 • "A Pirate's Life" - Mr. Smee; de piraten
 • "Following the Leader" - John en Michael Darling; The Lost Boys
 • "What Made the Red Man Red" - De indianen.
 • "Your Mother and Mine" - Wendy Darling
 • "The Elegant Captain Hook" - Captain Hook; Mr. Smee; de Piraten
 • "You Can Fly! (reprise)" - het Jud Conlon-koor en The Mellomen
 • "Never Smile at a Crocodile" – instrumentaal nummer

Scènes en controverse[bewerken]

 • Een van de scènes speelt zich af op de Big Ben, als de kinderen en Peter Pan op weg zijn naar Fantasieland. De Big Ben komt ook voor in De Speurneuzen (1986).
 • De scène met de indianen zorgde jaren later voor controverse omdat ze erg stereotiep worden voorgesteld. Ook de bewering in het lied What Makes a Red Man Red? dat "roodhuiden een rode huidskleur kregen en altijd "Ugh" zeggen omdat ze veel vredespijp roken" wordt tegenwoordig als racisme gezien. Een latere Disney-film, Pocahontas, biedt een politiek correctere visie op de indianen.

Alternatieve namen[bewerken]

 • Fantasieland heet in sommige versies van het verhaal Fantasië, Nimmerland of Nooitgedachtland.
 • Tijgerlelie heet in sommige versies Gazelle-Linda of Morgendauw.
 • De Slimme Jongens heten in sommige versies Weesjongens of Zoekgeraakte Jongens.
 • Meneer Smee of Smie heet in de Nederlandse versie van de film ook wel Vetje.

Prijzen en nominaties[bewerken]

 • In 1953 werd Peter Pan genomineerd voor een “Grand Prize of the Festival” op het Cannes Film Festival
 • In 2007 werd de film genomineerd voor een Satellite Award in de categorie Best Youth DVD

Externe link[bewerken]

Animatiefilms: Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De Klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013)
Live-action/animatie: The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios: DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overig: The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010)