Jungle Boek 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jungle Boek 2
Regie Steve Trenbirth
Producent Walt Disney
Scenario Karl Geurs
Hoofdrollen Haley Joel Osment
John Goodman
Bob Joles
Mae Whitman
Muziek Nieuwe liedjes:
Lorraine Feather
Paul Grabowsky
Joel McNeely
Originele liedjes
Terry Gilkyson
Richard M. Sherman
Robert B. Sherman
Distributie Walt Disney Productions
Première 19 februari 2003 (VS)
Genre Animatie / Familie
Speelduur 72 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Jungle Boek (1967)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Jungle Boek 2 (originele titel The Jungle Book 2) is een Amerikaanse animatiefilm uit 2003 geproduceerd door Walt Disney Pictures. Het is een vervolg op de in 1967 verschenen film Jungle Boek en een van de weinige vervolgfilms van Disney die in de bioscoop is uitgebracht.

De film is niet gebaseerd op Rudyard Kiplings verhaal Het tweede jungleboek, hoewel wel enkele personages uit dit boek in de film voorkomen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint kort na de vorige film. Mowgli woont inmiddels door Shanti (het meisje dat hij aan het einde van de vorige film ontmoette) in het mensendorp bij het stamhoofd, de vrouw het stamhoofd en de kleine Ranjan. Mowgli mist zijn leven in de jungle van tijd tot tijd wel. Op zijn beurt mist Baloe Mowgli. Wanneer Baloe Mowgli op een dag bezoekt in het mensendorp, ontstaat er paniek en moeten Mowgli en Baloe vluchten. Shanti, die denkt dat Mowgli gevangen is door Baloe, volgt hem de jungle in.

In de jungle wordt Shanti bijna slachtoffer van Kaa, maar Ranjan kan haar op tijd redden. Ondertussen ontdekt Bagheera ook Mowgli’s verdwijning uit het mensendorp en probeert hem terug te vinden. Hij is niet de enige; Shere Khan is nog altijd uit op wraak en gaat ook op zoek naar Mowgli nu hij niet meer in het dorp is.

Shere Khan vindt Mowgli en achtervolgt hem een oude tempel in. Baloe laat Ranjan achter bij Bagheera en gaat met Shanti ook naar de tempel. Samen slagen ze erin Shere Khan te verslaan, waarna Mowgli, Shanti en Ranjan terugkeren naar het dorp. Maar nu mogen ze naar de jungle om samen weer plezier te maken.

Rolverdeling[bewerken]

Nederlandse stemmen[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

  • John Goodman nam zijn deel van de dialogen op in New Orleans, en Haley Joel Osment in Californië.
  • Vanwege problemen met de rechten omtrent het personage Koning Louie, komt dit personage niet voor in de film. Er wordt enkel even kort over hem gesproken en in het begin wordt er even een schaduwpoppetje van hem getoond, wanneer Mowgli de gebeurtenissen van de eerste film samenvat.
  • De film werd aanvankelijk geproduceerd als een direct-naar-video-film, toen Disney besloot de film toch in de bioscoop uit te brengen.

Filmmuziek[bewerken]

Voor de film nam de band Smash Mouth een coverversie op van het lied "I Wanna Be Like You", oorspronkelijk gecomponeerd door de Sherman Brothers voor de eerste film.

Reacties[bewerken]

De film werd met gemengde reacties ontvangen. Velen waren van mening dat een direct-naar-video-uitgave beter zou zijn geweest. Op Rotten Tomatoes scoort de film 19% aan positieve beoordelingen.

De film bracht wereldwijd $135.703.599 op.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2004 won Jungle Boek 2 een Annie Award voor Outstanding Storyboarding in an Animated Feature Production. De film werd ook voor vier andere Annie Awards genomineerd.

De film ontving eveneens nominaties voor een Young Artist Award, Golden Reel Award, World Soundtrack Award en Blimp Award.

Externe links[bewerken]