Brother Bear

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brother Bear
Tierra de osos.png
Regie Aaron Blaise
Robert Walker
Producent Igor Khait
Chuck Williams
Scenario Lorne Cameron
David Hoselton
Tab Murphy
Steve Bencich
Hoofdrollen zie stemmen
Muziek Phil Collins
Mark Mancina
Distributie Walt Disney Pictures
Première 1 november 2003
Genre Animatie
Speelduur 85 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 20
Vervolg Brother Bear 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Brother Bear is een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney Studios, uitgebracht in 2003. Het is de 44e animatiefilm van Disney.

Even leek het erop dat Brother Bear de laatste originele tekenfilm van Walt Disney Studios zou worden, door de opkomst van computeranimatie. Disney heropende echter toch zijn tekenstudio's.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in het Noord-Amerika, kort na de laatste ijstijd (er zijn ook Mammoeten aanwezig in de film). De hoofdpersonen zijn drie indianen; Kenai, Denahi en Sitka, drie broers van wie Sitka de oudste is. Kenai, de jongste, heeft een enorme haat tegen beren. Hij is dan ook niet blij als hij bij zijn ceremonie waarbij volwassen wordt en hij zijn totem zou krijgen de beer van de liefde als totem krijgt. Volgens hem denkt en voelt een beer niet, die kan geen liefde hebben of geven.

Na de ceremonie, begint Denahi zijn broer Kenai te pesten met het feit dat hij de totem van de beer van de liefde heeft. Hier is Kenai niet blij om, en hij wil Denahi terugpakken door een steen naar hem te gooien. Maar Sitka houdt hem tegen. Samen raken ze in een gesprek, die stopt als Kenai ontdekt dat een beer alle vis heeft opgegeten die in de mand van Denahi zat. De mand is helemaal kapot, en Denahi geeft Kenai de schuld. Daarom loopt Kenai boos weg om de andere mand van Denahi te gaan zoeken, die ver weg in de wildernis in een boom hangt. Maar als hij aankomt blijkt ook deze mand kapot te zijn. Kenai is woedend, en ziet kort daarna een beer lopen. Hij gooit stenen naar de beer en de beer wordt heel boos. Daarom valt de beer Kenai aan. Sitka en Denahi arriveren net op tijd, maar als de beer Kenai en Denahi wil aanvallen, maakt Sitka met zijn speer een barst in het ijs van de gletsjer waardoor er een scheur ontstaat. Het ijs breekt af en er ontstaan een ijslawine. Hierdoor vallen de beer en Sitka beide met de lawine naar beneden in het water. De beer overleeft de val, maar Sitka niet.

Er is groot verdriet om het verlies van Sitka, en er wordt een ceremonie voor hem gehouden. Kenai is radeloos, en maakt zich na de ceremonie klaar om op de beer te gaan jagen, en die te doden. Ook vraagt hij aan Denahi of ook hij klaar is om mee op berenjacht te gaan, maar Denahi wil niet mee want hij vindt dat het verkeerd is om de beer te doden. Hier is Kenai niet blij mee, en alles wat hij geleerd heeft over de geesten en de natuur boeit hem niet meer. Hij dumpt zijn totem in nog wat brandend as van het vuur, recht voor de ogen van Tanana, de sjamaan van zijn dorp, en hij gaat op jacht naar de beer.

Denahi achtervolgt zijn broer om hem te stoppen, maar tevergeefs. Kenai slaagt erin om de beer te doden, en na de dood van de beer uit hij alles met een harde schreeuw. De grote geesten van de Aarde zijn heel erg kwaad over deze onterechte moord. Zij verschijnen als snel na de dood van de beer in de vorm van een waterval. Deze waterval is het portaal naar de geesten toe, en Kenai opent het portaal door met zijn speer in de waterval te prikken. Het noorderlicht met de geesten verschijnen, en overal om Kenai heen zijn geesten. Ook Sita verschijnt, maar als geest. Sitka is zeer teleur gesteld, en als straf veranderen de grote geesten van de Aarde Kenai zelf in een beer. Niet veel later arriveert Denahi, en vindt hij de verscheurde kleren van Kenai terwijl hij een beer voor hem ziet lopen. Niet beseffend wat er is gebeurd, neemt hij aan dat Kenai ook slachtoffer geworden is van dezelfde beer. Hij zweert dat hij wraak zal nemen op de beer die hij zag toen hij op de bergtop arriveerde, niet wetend dat die beer eigenlijk Kenai is.

Het begint te regenen en te onweren, en Kenai die niet in de gaten heeft dat hij een beer is, wordt op een haartje na bijna door de bliksem geraakt, waardoor hij uitglijdt en in een wilde rivier valt. Hij stoot meerdere keren zijn hoofd aan obstakels in de rivier, en hij raakt bewusteloos. Kort na zijn ruige rit in de rivier, spoelt hij op het vaste land aan. Als hij de volgende dag wakker word, wordt hij begroet door Tanana. Kenai is erg blij, en hij wil zijn verhaal vertellen, maar hierop antwoord Tanana dat ze geen beren taal spreekt, en Kenai komt erachter dat hij in een beer is veranderd. Hij is in shock, en raakt helemaal in paniek. Tanana gooit een laars in Kenai's bek en weet hem hierdoor te kalmeren, en zij vertelt aan Kenai dat hij op zoek moet gaan naar de geest van Sitka om zijn problemen op te lossen, en dat de plek waar hij hem zal vinden de berg waar het licht de Aarde raakt is. Kenai snapt er helemaal niks van, en zo snel als Tanana verscheen, is ze ook weer verdwenen.

Kenai begint aan zijn zoektocht, en ontdekt al snel dat hij in zijn nieuwe gedaante met alle dieren kan praten. Hij ontmoet twee elanden, Rutt en Tuke. De natuurlijke vijand van een eland is een beer, en daarom zijn Rutt en Tuke bang maar Kenai raakt toch aan de praat met de twee elanden. Hij vindt al snel uit dat hij helemaal niks heeft aan de twee elanden en daarom loopt hij verder, maar komt in een val terecht die gemaakt is door een mens. Kort daarna ontmoet hij Koda die zijn moeder kwijt is geraakt. Kenai is hier niet blij mee, maar toch overtuigd hij Koda om hem uit de val te halen. Koda wil van alles tegen Kenai zeggen, maar word opeens muisstil. Koda ruikt een vreemde geur, waarop hij roept: RENNEN! Kenai is blij dat Koda weg gerend is, niet wetend dat er gevaar loert. Zijn broer Denahi verschijnt, en natuurlijk is Kenai blij, maar Denahi niet. Die ziet Kenai namelijk aan als de beer die zijn twee broers vermoord heeft, en Denahi valt Kenai aan. Kenai rent voor zijn leven, en ontsnapt aan zijn broer Denahi. Kenai wil de berg waar het licht de Aarde raakt vinden, en Koda beweert dat hij weet waar die is. Samen gaan ze op reis naar de plek waar Koda's beren familie leeft, en waarvan Koda gelooft dat hij daar zijn moeder weer zal vinden.

In het begin van de reis vindt Kenai Koda maar irritant, maar langzaam maar zeker begint Kenai aan het berenleven en Koda gewend te raken, en uiteindelijk worden ze dikke vrienden. Samen zetten ze hun reis voort op de rug van een mammoetenkudde en wisselen ze persoonlijke informatie uit. Maar de volgende dag krijgen ze toch weer ruzie en loopt Koda weg. Kenai voelt zich schuldig, en gaat hem achterna. Maar wat ze dan aantreffen is adembenemend. Ze treffen rotsen aan waar tekeningen opstaan gemaakt door mensen. Niet wetend dat Kenai ooit een mens was, vertelt Koda aan Kenai dat hij de monsters met de speren maar eng vind. Samen kijken ze nog even verder, en zetten dan hun reis weer voort.

Als de twee bij een vulkaangebied met stoomgeisers arriveren, komen ze Denahi weer tegen, en moeten ze vluchten voor hun leven. Hun enige uitweg is over een boomstam heenlopen die over een afgrond hangt. Kenai pakt Koda met zijn bek vast in Koda's nekvel, en sjouwt hem zo mee over de boomstam. Hij gooit Koda naar de overkant om Koda veilig te stellen. Denahi slaagt erin om de boomstam op te tillen zodat de boomstam in de afgrond valt. Net op het nippertje arriveert Kenai aan de andere kant. Denahi is woedend dat de twee beren niet de afgrond in zijn gevallen, en dat hijzelf nu ook niet meer over de afgrond kan heenkomen. Als alles veilig lijkt te zijn, en de twee beren hun reis willen voortzetten, besluit Denahi om naar de overkant te springen. Nu hangt hij aan de boomstam, die het net niet houdt. Denahi valt samen met de boomstam de afgrond in, in een rivier. Hij overleeft het, maar baalt heel erg.

Kenai ontmoet Koda's beren familie. In eerste instantie is Kenai bang, maar uiteindelijk heeft hij dikke pret. Koda's moeder is hier niet aanwezig. Koda laat Kenai zien waar de berg is waar het licht de Aarde raakt. 's Avonds doen de beren een spel waarbij ze een vis de lucht ingooien en wie hem vangt moet een verhaal vertellen. Koda vertelt dan een verhaal waar Kenai erg van schrikt. Koda is de welp van de beer die hij eerder in de film gedood heeft. In paniek vlucht Kenai weg van Koda, en Koda volgt Kenai. Hierop volgt de waarheid wat er werkelijk met Koda's moeder gebeurd is. Koda is in shock en voelt zich verraden. Met tranen in zijn ogen, rent hij weg en klimt hij een boom in. Kenai gaat Koda achterna, maar Koda is al uit het zicht verdwenen. Kenai bied zijn excuses aan, en hij vervolgt zijn reis naar de berg waar het licht de Aarde raakt.

Als hij arriveert, komt hij Denahi weer tegen, en raken ze in een gevecht. In het gevecht vallen Kenai en Denahi van een afgrond een paar meter naar beneden. Als Denahi op het punt staat om Kenai te vermoorden, komt Koda om Kenai te helpen. Koda duwt Denahi omver. Denahi wil zijn speer pakken die verder op ligt, en Koda ziet dat, dus neemt Koda de speer mee. Koda struikelt, en Kenai rent achter Koda en Denahi aan om Koda te beschermen. Hierdoor is Kenai bereidt om zijn leven op te offeren voor Koda, en net als Denahi zijn speer naar Kenai toedraait om Kenai te vermoorden, grijpt Sitka in, en verschijnen de grote geesten van de Aarde.

Denahi weet niet wat hem overkomt en is in shock als hij ziet dat de beer die hij wilde vermoorden, terug veranderd in zijn broer, waarvan hij dacht dat die dood was. Sitka verschijnt ook weer als geest, en pakt Kenai's totem en een warm laken die Denahi bij zich had. Sitka geeft de deken en de totem aan Kenai. Koda is bang, maar Kenai vertelt hem dat dat niet hoeft, en hij laat Koda zijn totem zien. Koda begrijpt Kenai, en op dit moment maakt Kenai de beslissing om voor Koda te blijven zorgen en om weer een beer te worden, maar ook maakt Kenai zich zorgen over hoe het dan verder moet met Denahi. Denahi zegt dat het goed is en dat het niet uitmaakt wat zijn broer beslist. Sitka weet al lang wat Kenai's besluit is, en veranderd hem terug in een beer. Ook verschijnt de geest van Koda's moeder. Voor dat de geest van Sitka en de moeder van Koda terug moeten keren, geven ze elkaar nog een knuffel.

Op het einde is er nog de ceremonie te zien waarbij Kenai's handafdruk (pootafdruk) wordt gezet op de muur waar alle andere handafdrukken staan.

Stemmen[bewerken]

Originele Engelstalige versie[bewerken]

Nederlandse versie[bewerken]

Vlaamse versie[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

In 2002 kondigde Digital Media Effects de film aan met de titel Bears.[1] Eerder, in 2001, kondigde een artikel in IGN ook al een aankomende Disneyfilm met de naam Bears aan.[2]

De film is grotendeels getekend met traditionele animatie, maar er zijn ook enkele computeranimaties in verwerkt, zoals de zalmen in de rivier en de stormloop van de kariboes.[3] Volgens tekenaar Armand Serrano werden er levende beren naar de studio gehaald om model te staan. Ook werden buitenschetsen gemaakt in onder andere Fort Wilderness in Florida.[4]

Oorspronkelijk zou Denahi Kenais vader zijn. Dit werd later veranderd naar zijn broer.[5] Ook stond in oudere versies van het script een beer genaamd Grizz centraal in het verhaal. Hij zou Kenais mentor worden.[6]

Filmmuziek[bewerken]

De filmmuziek is verzorgd door Phil Collins. Hij verzorgde ook al de muziek van de Disney-film Tarzan. Ook Tina Turner en een Bulgaars vrouwenkoor zingen een lied in de film. Het nummer "Look through my eyes" werd niet tijdens de film zelf gedraaid, maar alleen tijdens de aftiteling. Desondanks behoort het wel tot de muziek van Brother Bear en werd het nummer als single uitgebracht.

De nummers zijn:

 1. "Look Through My Eyes"
 2. "Great Spirits"
 3. "Welcome"
 4. "No Way Out"
 5. "Transformation"
 6. "On My Way"
 7. "The Fishing Song"
 8. "Welcome"
 9. "No Way Out"
 10. "Transformation"
 11. Three Brothers
 12. Awakes as a Bear
 13. Wilderness of Danger and Beauty
 14. "Great Spirits"

Reacties[bewerken]

De film werd met gemengde reacties ontvangen door critici. Veel zagen het als een bewerking van de eerdere Disneyfilm de Leeuwenkoning en de 20th Century Fox-film Ice Age (hoewel productie van Brother Bear al voor Ice Age begon). De bekende Amerikaanse critici Roger Ebert en Richard Roeper gaven de film wel goede beoordelingen.[7]

In Amerika kreeg de film vooral kritiek van Christelijke fundamentalisten, die vonden dat de film te veel spiritualisme promootte en derhalve immoreel was. Aan de andere kant prees de U.S. Conference of Catholic Bishops de film vanwege de sterke filosofie in het verhaal, welke volgens hen leek op die van St. Franciscus van Assisi.

De film bracht in de bioscopen $85.336.277 op in de Verenigde Staten en $164.700.000 daarbuiten, wat de totale opbrengst op $250.383.219 brengt. De dvd-uitgave in maart 2004 bracht nog eens meer dan $167 miljoen op.[8]

Vervolg[bewerken]

In 2006 werd de film opgevolgd door de direct-naar-video film Brother Bear 2.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2004 won Brother Bear twee prijzen:

Verder werd de film voor nog eens twintig prijzen genomineerd, waaronder een Academy Award voor beste animatiefilm, een Saturn Award, acht Annie Awards en twee Golden Reel Awards

Externe links[bewerken]

Animatiefilms: Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · The Hunchback of Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016)
Live-action/animatie: The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios: DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overig: The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)