Brother Bear

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brother Bear
Tierra de osos.png
Regie Aaron Blaise
Robert Walker
Producent Igor Khait
Chuck Williams
Scenario Lorne Cameron
David Hoselton
Tab Murphy
Steve Bencich
Hoofdrollen zie stemmen
Muziek Phil Collins
Mark Mancina
Distributie Walt Disney Pictures
Première 1 november 2003
Genre Animatie
Speelduur 85 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 20
Vervolg Brother Bear 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Brother Bear is een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney Studios, uitgebracht in 2003. Het is de 44e animatiefilm van Disney.

Even leek het erop dat Brother Bear de laatste originele tekenfilm van Walt Disney Studios zou worden, door de opkomst van computeranimatie. Disney heropende echter toch zijn tekenstudio's.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in het Noord-Amerika, kort na de laatste ijstijd (er zijn ook Mammoeten aanwezig in de film). Centraal staan drie indianen; Kenai, Denahi en Sitka, drie broers van wie Sitka de oudste is. Kenai, de jongste, heeft een enorme haat tegen beren. Hij is dan ook niet blij met het feit dat hij bij de ceremonie waarbij hij officieel een volwassene werd, de beer en tegelijkertijd ook liefde als totem kreeg toegewezen.

Na de ceremonie, begint Denahi zijn broer Kenai te plagen, met het feit dat hij de totem van de beer en liefde heeft. Hier is Kenai niet blij om, en hij wil Denahi terugpakken door een steen naar hem te gooien. Maar Sitka houdt hem tegen. Samen raken ze in een gesprek, die ten einde loopt als Kenai ontdekt dat een beer alle vis heeft opgegeten die in de mand van Denahi zat, die helemaal kapot is. Denahi geeft Kenai de schuld, en Kenai loopt boos weg om de andere mand van Denahi te gaan zoeken. Maar dan valt een beer Kenai aan. Als de beer Kenai en Denahi wil aanvallen, maakt Sitka met zijn speer een barst in het ijs van de gletsjer waardoor er een scheur ontstaat. Grote stukken ijs breken af, en er ontstaat een lawine. Sitka en de beer vallen allebei met de lawine naar beneden. De beer overleeft de val, maar Sitka niet. Er is groot verdriet om het verlies van Sitka, en er wordt een ceremonie voor hem gehouden. Kenai is radeloos, en maakt zich na de ceremonie klaar om op de beer te gaan jagen om die te doden. Ook vraagt hij aan Denahi of hij ook klaar is om de beer te doden, maar Denahi wil niet mee, en maakt Kenai duidelijk hij de beer geen schuld geeft en dat het verkeerd is om de beer te doden. Hier is Kenai niet blij mee, en alles wat hij geleerd heeft over de geesten en de natuur boeit hem niet meer. Hij dumpt zijn totem in nog wat brandend as van het vuur, recht voor de ogen van Tanana, de sjamaan van zijn dorp, en hij gaat op jacht naar de beer.

Uit eindelijk volgt Denahi zijn broer Kenai om hem te stoppen, maar tevergeefs. Kenai slaagt in zijn taak om de beer te doden, en na de dood van de beer uit hij alles met een schreeuw. De grote geesten van de Aarde zijn heel erg kwaad over deze onterechte moord. Zij verschijnen als snel na de dood van de beer. Hierbij verschijnt ook Sitka, maar dan als geest. Als straf veranderen de grote geesten van de Aarde Kenai zelf in een beer. Niet veel later vindt Denahi de verscheurde kleren van Kenai. Niet beseffend wat er is gebeurd, neemt hij aan dat Kenai ook slachtoffer geworden is van een beer. Hij zweert dat hij wraak zal nemen op de beer die hij zag toen hij op de bergtop arriveerde, niet wetend dat die beer eigenlijk Kenai is.

Kenai, die niet in de gaten heeft dat hij een beer is, wordt op een haartje na bijna door de bliksem geraakt, en hij valt in een wilde rivier. Hij stoot meerdere keren zijn hoofd aan obstakels in de rivier, en hij raakt bewusteloos, waarna hij kort na zijn ruige rit in de rivier, aanspoelt op het vaste land. Als hij de volgende dag wakker wordt, wordt hij begroet door Tanana. Kenai is erg blij, en hij wil zijn verhaal vertellen, maar hierop antwoord Tanana dat ze geen beren taal spreekt, en Kenai komt erachter dat hij in een beer is veranderd. Hij is geschokt, en raakt helemaal in paniek. Tanana weet hem te kalmeren, en zij vertelt aan Kenai dat hij op zoek moet gaan naar de geest van Sitka om zijn problemen op te lossen, en dat de plek waar Kenai hem zal vinden, de berg is waar het licht de Aarde raakt. Kenai snapt er helemaal niks van, en zo snel als Tanana verscheen, is ze ook weer verdwenen. Kenai begint aan zijn zoektocht, en ontdekt al snel dat hij in zijn nieuwe gedaante kan praten met alle dieren. Hij ontmoet twee elanden, Rutt en Tuke, maar de natuurlijke vijand van een eland is een beer, en daarom zijn Rutt en Tuke dus bang voor Kenai omdat hij een beer is. Maar Kenai raakt toch aan de praat met de twee elanden, en dan vindt hij uit dat hij helemaal niks heeft aan de twee elanden. Hij loopt verder, maar komt in een val terecht die gemaakt is door een mens. Kort daarna ontmoet hij Koda die zijn moeder kwijt is geraakt, waar Kenai niet blij mee is. Maar toch overtuigd Kenai de kleine beer Koda om hem uit de val te halen. Koda wil van alles tegen Kenai zeggen, maar op eens stopt hij met praten. Koda ruikt een vreemde geur, waarop hij roept: RENNEN! Kenai is blij dat Koda weg gerent is, niet wetend dat er gevaar loert. Zijn broer Denahi verschijnt. Kenai is blij, maar Denahi niet. Die ziet Kenai namelijk aan als de beer die zijn twee broers gedood heeft, en Denahi valt Kenai aan. Kenai rent voor zijn leven, en ontsnapt aan zijn broer Denahi. Kenai wil de berg waar het licht de Aarde raakt vinden, en Koda beweert dat hij weet waar die is. Samen gaan ze op reis naar de plek waar Koda's beren familie leeft, en waarvan Koda gelooft dat hij daar zijn moeder weer zal vinden.

In de rest van de film probeert Kenai de plek te vinden waar hij Sitka’s geest kan ontmoeten, terwijl hij probeert te ontkomen aan Denahi. Koda blijft de hele tijd bij hem, en Kenai begint langzaam gehecht te raken aan hem. De ervaringen geven hem een nieuwe kijk op zijn eerdere haat tegenover beren, vooral omdat Koda hetzelfde denkt over mensen als Kenai ooit over beren dacht.

Kenai ontmoet Koda's beren familie. In eerste instantie is Kenai bang, maar uiteindelijk heeft hij dikke pret. Koda's moeder is hier niet aanwezig. Koda laat Kenai zien waar de berg is waar het licht de Aarde raakt. 's Avonds doen de beren een spel waarbij ze een vis in de lucht gooien en de gene die hem vangt moet een verhaal vertellen. Koda verteld dan een verhaal waar Kenai erg van schrikt. Koda is het jong van de beer die hij eerder in de film gedood heeft. In paniek vlucht Kenai weg van Koda, en Koda volgt Kenai. Hierop volgt de waarheid wat er werkelijk met Koda's moeder gebeurd is. Koda is geschokt en voelt zich verraden, en met tranen in zijn ogen, rent hij weg en klimt hij een boom in. Kenai gaat Koda achterna, maar Koda is al uit het zicht verdwenen. Kenai bied zijn excuses aan, en hij vervolgt zijn reis naar de berg waar het licht de Aarde raakt.

In de finale raakt Kenai in een gevecht met Denahi. In het gevecht vallen Kenai en Denahi van een afgrond een paar meter naar beneden. Als Denahi op het punt staat om Kenai te vermoorden, komt Koda om Kenai te helpen. Koda duwt Denahi omver. Denahi wil zijn speer pakken die verder op ligt, en Koda ziet dat, dus neemt Koda de speer mee. Koda struikelt, en Kenai rent achter Koda en Denahi aan om Koda te beschermen. Hierdoor is Kenai bereidt om zijn leven op te offeren voor Koda, en net als Denahi zijn speer naar Kenai toedraait om Kenai te vermoorden, grijpt Sitka in, en verschijnen de grote geesten van de Aarde.

Denahi weet niet wat hem overkomt en is geschokt als hij ziet hoe de beer die hij wilde vermoorden, terug veranderd in zijn broer, waarvan hij dacht dat die dood was. Sitka verschijnt weer als geest, en pakt Kenai's totem en een warm laken die Denahi om had, om die aan Kenai te geven. Koda is bang, maar Kenai verteld hem dat dat niet hoeft, en hij laat Koda zijn totem zien. Op dit moment maakt Kenai de beslissing om voor Koda te blijven zorgen en om weer een beer te worden, maar ook maakt Kenai zich zorgen over hoe het dan verder moet met Denahi. Denahi zegt dat het goed is en dat het niet uit maakt wat zijn broer beslist. Hierop volgend verandert Kenai terug in een beer, en verschijnt ook de geest van Koda's moeder. Voor dat de geest van Sitka en de moeder van Koda terug moeten keren, geven ze elkaar nog een knuffel.

Op het einde is er nog de ceremonie te zien waarbij Kenai's handafdruk(pootafdruk) bij alle andere handafdrukken wordt gezet op de muur waar alle andere handafdrukken staan.

Stemmen[bewerken]

Originele Engelstalige versie[bewerken]

Nederlandse versie[bewerken]

Vlaamse versie[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Productie[bewerken]

In 2002 kondigde Digital Media Effects de film aan met de titel Bears.[1] Eerder, in 2001, kondigde een artikel in IGN ook al een aankomende Disneyfilm met de naam Bears aan.[2]

De film is grotendeels getekend met traditionele animatie, maar er zijn ook enkele computeranimaties in verwerkt, zoals de zalmen in de rivier en de stormloop van de kariboes.[3] Volgens tekenaar Armand Serrano werden er levende beren naar de studio gehaald om model te staan. Ook werden buitenschetsen gemaakt in onder andere Fort Wilderness in Florida.[4]

Oorspronkelijk zou Denahi Kenais vader zijn. Dit werd later veranderd naar zijn broer.[5] Ook stond in oudere versies van het script een beer genaamd Grizz centraal in het verhaal. Hij zou Kenais mentor worden.[6]

Filmmuziek[bewerken]

De filmmuziek is verzorgd door Phil Collins. Hij verzorgde ook al de muziek van de Disney-film Tarzan. Ook Tina Turner en een Bulgaars vrouwenkoor zingen een lied in de film. Het nummer "Look through my eyes" werd niet tijdens de film zelf gedraaid, maar alleen tijdens de aftiteling. Desondanks behoort het wel tot de muziek van Brother Bear en werd het nummer als single uitgebracht.

De nummers zijn:

 1. "Look Through My Eyes"
 2. "Great Spirits"
 3. "Welcome"
 4. "No Way Out"
 5. "Transformation"
 6. "On My Way"
 7. "The Fishing Song"
 8. "Welcome"
 9. "No Way Out"
 10. "Transformation"
 11. Three Brothers
 12. Awakes as a Bear
 13. Wilderness of Danger and Beauty
 14. "Great Spirits"

Reacties[bewerken]

De film werd met gemengde reacties ontvangen door critici. Veel zagen het als een bewerking van de eerdere Disneyfilm de Leeuwenkoning en de 20th Century Fox-film Ice Age (hoewel productie van Brother Bear al voor Ice Age begon). De bekende Amerikaanse critici Roger Ebert en Richard Roeper gaven de film wel goede beoordelingen.[7]

In Amerika kreeg de film vooral kritiek van Christelijke fundamentalisten, die vonden dat de film te veel spiritualisme promootte en derhalve immoreel was. Aan de andere kant prees de U.S. Conference of Catholic Bishops de film vanwege de sterke filosofie in het verhaal, welke volgens hen leek op die van St. Franciscus van Assisi.

De film bracht in de bioscopen $85.336.277 op in de Verenigde Staten en $164.700.000 daarbuiten, wat de totale opbrengst op $250.383.219 brengt. De dvd-uitgave in maart 2004 bracht nog eens meer dan $167 miljoen op.[8]

Vervolg[bewerken]

In 2006 werd de film opgevolgd door de direct-naar-video film Brother Bear 2.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2004 won Brother Bear twee prijzen:

Verder werd de film voor nog eens twintig prijzen genomineerd, waaronder een Academy Award voor beste animatiefilm, een Saturn Award, acht Annie Awards en twee Golden Reel Awards

Externe links[bewerken]

Animatiefilms: Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · The Hunchback of Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016)
Live-action/animatie: The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios: DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overig: The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)