Jungle Boek (1967)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jungle Boek
Regie Wolfgang Reitherman
Producent Walt Disney
Scenario Rudyard Kipling (boek)
Larry Clemmons
Ralph Wright
Ken Anderson
Vance Gerry
Muziek George Bruns (origineel)
Montage Tom Acosta
Norman Carlisle
Distributie Walt Disney Productions
Première 18 oktober 1967 (VS)
Genre Animatie / familie
Speelduur 78 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 20 miljoen dollar
Vervolg Jungle Boek 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney

Jungle Boek (originele titel The Jungle Book) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1967, geproduceerd door Walt Disney en geregisseerd door Wolfgang Reitherman. De film ging in première (in de VS) op 18 oktober 1967. Het is de 19e avondvullende film van Disney. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling.

Dit is de laatste tekenfilm waar Walt Disney persoonlijk aan meewerkte. Hij stierf tijdens de productie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de jungle van India. Op een dag vindt de zwarte panter Bagheera een verlaten mensenbaby in een mandje. Omdat het dichtstbijzijnde mensendorp te ver weg is, brengt hij de baby naar een roedel wolven. Het kind wordt door hen geaccepteerd en opgevoed. Ze geven hem de naam Mowgli.

Jaren later komt aan Mowgli's onbezorgde leven bij de wolven een einde wanneer de tijger Shere Khan terugkeert in de jungle. Shere Khan heeft een gruwelijke hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden. Voor zowel Mowgli's eigen veiligheid als die van de roedel wordt besloten dat hij terug moet naar de mensen. Bagheera biedt aan om Mowgli naar een mensendorp te brengen.

Mowgli is echter niet van plan de jungle te verlaten, zelfs niet na een bijna fatale ontmoeting met de slang Kaa. Eerst wil hij zich aansluiten bij het olifantenleger onder bevel van kolonel Hathi, maar omdat Mowgli een mens is is hij hier niet welkom. Wanneer Bagheera er op den duur genoeg van heeft en Mowgli achterlaat, loopt deze de zorgeloze beer Baloe tegen het lijf. Baloe besluit Mowgli onder zijn hoede te nemen en hem te leren als een echte beer te leven. Het gaat echter fout wanneer Mowgli wordt ontvoerd door een groep apen onder leiding van Koning Lowie. Lowie wil dat Mowgli hem het geheim om vuur te maken leert. Bagheera en Baloe spannen samen om Mowgli uit Lowies tempel te redden.

Nadien overtuigt Bagheera Baloe ervan dat het voor Mowgli echt beter is als hij de jungle verlaat. Wanneer Mowgli vervolgens van Baloe hoort dat ook die hem terug naar de mensen wil brengen, voelt hij zich verraden en vlucht weg. Nu hij voor zijn gevoel iedereen kwijt is, voelt hij zich ten diepste eenzaam, verlaten en ongelukkig. Inmiddels komt ook Shere Khan erachter dat Mowgli eenzaam door de jungle dwaalt en dus een heel makkelijke prooi geworden is. Al zwervend belandt Mowgli op een kaal, woestijnachtig landschap waar hij een groep gieren ontmoet, die hem proberen te troosten. Hier komt hij even later tevens oog in oog te staan met Shere Khan. Baloe en Bagheera arriveren net op tijd om Mowgli van Shere Khan te redden, waarna Baloe het gevecht met de tijger aangaat. Mowgli kan Shere Khan uiteindelijk verjagen door een brandende tak aan zijn staart te binden. Baloe ligt levenloos op de grond en het lijkt alsof hij het niet heeft overleefd, maar dan veert hij onverwacht toch weer op.

Even later komen de drie, nadat ze hebben besloten niet meer uit elkaar te gaan, toevallig in de buurt van het mensendorp. Mowgli's eerdere opvattingen over het verlaten van de jungle veranderen spontaan wanneer hij een meisje uit het dorp ziet, en verliefd op haar wordt. Hij volgt haar terug het dorp in. Baloe en Bagheera vinden het erg moeilijk om afscheid van Mowgli te nemen, maar ze begrijpen dat het niet anders kan.

Rolverdeling[bewerken]

Engelstalige stemmen[bewerken]

Acteur Personage
Harris, Phil Phil Harris Baloo
Cabot, Sebastian Sebastian Cabot Bagheera
Prima, Louis Louis Prima King Louie
Sanders, George George Sanders Shere Khan
Holloway, Sterling Sterling Holloway Kaa
O'Malley, J. Pat J. Pat O'Malley Kolonel Hathi
Reitherman, Bruce Bruce Reitherman Mowgli

Rolverdeling[bewerken]

Rol Nederlands Lp/cassette (1967)
Baloe Coen Flink Lex Goudsmit
Bagheera Joan Remmelts Luc Lutz
Koning Loutje Willem Duyn Joop van der Marel
Shere Khan Jules Croiset Lex Goudsmit
Kaa Arnold Gelderman Hans Boskamp
Kolonel Hathi Lex Goudsmit Hans Boskamp
Mowgli Michiel Geelen Ida Bons
Mowgli Michiel Geelen Ida Bons
De Gieren Jules Croiset The Buffoons
De Gieren Harrie Geelen The Buffoons
De Gieren Arnold Gelderman The Buffoons
De Gieren Paul Haenen The Buffoons
Het Meisje onbekend Helen Shepherd
Winifred onbekend Conny Renoir
Baby olifant onbekend Jantje van Schalkwijk

Achtergrond[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

Omdat hij ontevreden was over het succes van zijn vorige film, Merlijn de Tovenaar, besloot Disney zijn tekenaars de kans te geven optimaal hun best te doen voor Jungle Boek.[1] Hij maakte Larry Clemons tot een van de vier scenarioschrijvers voor de film. Naar verluidt zou hij Clemons een kopie van Kiplings boek hebben gegeven, met het advies dit boek vooral niet te lezen alvorens aan het scenario te beginnen.[1]

Walt Disney speelde zelf een actieve rol in het maken van de film.[1] Het was de laatste film waar hij zelf bij betrokken was. Hij rekende voor het succes van Jungle Boek vooral op de personages. Voor het eerst in de geschiedenis van Disney werden bovendien bekende acteurs ingehuurd om de stemmen van de personages in te spreken.[2] De tekenaars lieten zich inspireren door deze acteurs en soms ook muzikanten om de personages te ontwikkelen.[2] Zo lijken de gieren uit de climax van de film qua uiterlijk sterk op The Beatles. De reden dat gekozen werd om de vogels naar hen te modelleren was omdat het er even naar uitzag dat The Beatles de liedjes voor de film zouden inzingen en de stemmen voor de gieren zouden doen. Manager Brian Epstein (die twee maanden voor de film uitkwam stierf aan de gevolgen van drugs) had Disney zelf benaderd met het verzoek of The Beatles aan de film mee mochten werken. Epstein vergat echter om zijn plannen eerst met de bandleden zelf te bespreken. John Lennon was tegen het idee, en keurde het dan ook af toen hij het hoorde.[3]

Verschillen met het boek[bewerken]

Disney liet het verhaal van Kipling aanpassen om het geschikter te maken voor een film voor alle leeftijden. Enkele belangrijke verschillen zijn:

 • Mowgli's wolfvader draagt in de film de naam Rama, maar in het boek is dit de naam van een stier uit het mensendorp.
 • In het boek wordt Mowgli door de wolven gevonden, niet door Bagheera.
 • De persoonlijkheden van Bagheera en Baloe zijn in de film vrijwel tegenovergesteld aan het boek. In het boek is juist Baloe de serieuze leraar die Mowgli de lessen van de jungle bijbrengt, terwijl Bagheera het allemaal wat minder nauw neemt en Mowgli meer zijn gang laat gaan.
 • In het boek wordt Shere Khan gedood door Mowgli en een groep vee. In de film wordt hij enkel verjaagd.
 • In het boek is Kaa juist een van de protagonisten en een goede vriend van Mowgli.
 • In de film hypnotiseert Kaa iemand met zijn ogen; iets waar alleen Shere Khan immuun voor is. In het boek gebruikt hij een soort dans, en is alleen Mowgli hier immuun voor.
 • In het boek is Hathi een wijze heerser van de jungle. Bovendien heeft hij in het boek drie kinderen, tegen maar een in de film.
 • De apen zijn in het boek een stuk kwaadaardiger dan in de film.
 • Koning Lowie en de gieren zijn er voor de film bijbedacht.
 • Personages uit het boek die juist ontbreken in de film zijn Tabaqui de jakhals en Chil de wouw.
 • De wolven hebben een grotere rol in het boek dan in de film.
 • In het boek beseft Mowgli zelf het belang van zijn terugkeer naar de mensen. In de film wil hij tot het eind in de jungle blijven.

Muziek[bewerken]

Het geluidsspoor van de film bevat de volgende nummers:

Origineel zouden alle liedjes voor Jungle Book door Terry Gilkyson geschreven worden. Walt Disney vond de liedjes echter ongepast en huurde de Sherman Brothers in om andere liedjes te schrijven. Toch was er één nummer dat de Sherman Brothers er in hebben gelaten, namelijk "The Bare Necessities". De score van de film werd gecomponeerd door George Bruns.

Enkele nummers die niet in de film zijn verwerkt zijn:

 • "Brothers All"
 • "The Song of the Seoneee"
 • "Monkey See, Monkey Do"
 • "I Knew I Belonged to Her"
 • "In a Days Work"
 • "The Mighty Hunters"

Nederlandse vertalingen[bewerken]

Er zijn verschillende Nederlandse vertalingen van deze tekenfilm op lp verschenen als luisterverhaal met liedjes. Een gebaseerd op bovengenoemde vertaling van de film uit 1979 en een eerdere vertaling uit 1969.

Luisterverhaal 1969[bewerken]

De eerste Nederlandse vertaling van het Jungle Boek verscheen in 1969 op lp als luisterverhaal met liedjes uit de film. Deze vertaling is in 1992 heruitgegeven op lp, cassette en cd.

Acteur Personage
Goudsmit, Lex Lex Goudsmit Baloe
Lutz, Luc Luc Lutz Bagheera
Marel, Joop van der Joop van der Marel Koning Lowie
Shepherd, Helen Helen Shepherd Het meisje
Boskamp, Hans Hans Boskamp Kaa en Kolonel Hathi
Bons, Ida Ida Bons Mowgli
Buffoons, The The Buffoons De gieren

Het nummer "The Bare Necessities" is hier vertaald als "Ik ben Baloe de bruine beer" en is in twee verschillende uitvoeringen terug te vinden op Disney verzamel albums, in de uitvoering van Joop van der Marel uit 1968 en de uitvoering van Lex Goudsmit, zoals deze te vinden is op de lp uit 1969. Datzelfde geldt voor het nummer "De Apenmuzikant", waarvan twee verschillende versies in omloop zijn, beide ingezongen door Joop van der Marel.

Luisterverhaal 1979[bewerken]

De Nederlandse vertaling van de tekenfilm uit 1979 is ook als luisterverhaal met liedjes uitgegeven op lp, cassette en cd. De teksten zijn aangepast om synchroon te lopen met de tekenfilm. Dit heeft gevolgen voor de titels van een aantal nummers. Het nummer "The Bare Necessities" is hier vertaald als "Wat je van beren leren kan".

Reacties[bewerken]

De film kreeg vooral goede kritieken, maar deze waren mogelijk grotendeels beïnvloed door het feit dat Walt Disney was gestorven tijdens de productie van de film.[2] In Amerika alleen al bracht de film bij de originele uitgave 13 miljoen dollar op.

Spin-offs[bewerken]

 • Veel personages uit de film stonden model voor de personages in de animatieserie TaleSpin. Baloe heeft hierin zelfs de hoofdrol.
 • In 1994 kwam Disney met een live-action remake van de film getiteld Rudyard Kipling's The Jungle Book. Deze film bevat een serieuzer verhaal met meer volwassen thema's.
 • In 1996 verscheen de animatieserie Jungle Club, welke draait om jonge versies van de dierlijke personages uit de film
 • In 2003 kreeg de film een vervolg getiteld Jungle Boek 2.
 • In 2016 verscheen opnieuw een live-actionfilm van Disney, getiteld The Jungle Book.

Live-action[bewerken]

Acteur en regisseur Jon Favreau werkte samen met Walt Disney Pictures aan een nieuwe versie van Rudyard Kipling's verhaal. De live-action adaptatie van de Disney animatiefilm werd geschreven door Justin Marks. Stemmen werden ingesproken door Christopher Walken (King Louie), Idris Elba (Shere Khan), Scarlett Johansson (Kaa), Lupita Nyong'o (Rakcha), Ben Kingsley (Bagheera), Bill Murray (Baloo) en Neel Sethi als Mowgli. De nieuwe versie van The Jungle Book werd uitgebracht april 2016.[4]

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 1968 werd Jungle Boek genomineerd voor een Academy Award in de categorie beste lied. Datzelfde jaar won de film de Young Audience Award voor beste kinderfilm op het Gijón International Film Festival

In 1988 won de film de Golden Screen met 1 ster.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Animatiefilms:Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016)
Live-action/animaties:The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007)
DisneyToon Studios:DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overige:The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)