Orang-oetans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Orang-oetan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orang-oetans
Fossiel voorkomen: Midden-Mioceen tot heden
Orangutan.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Onderfamilie:Ponginae
Geslachtengroep:Pongini
Geslacht
Pongo
Lacépède, 1799
Typesoort
Pongo borneo Lacépède, 1799
(=Simia pygmaeus Linnaeus)
Leefgebied orang oetan
Leefgebied orang oetan
Afbeeldingen Orang-oetans op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Orang-oetans op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Orang-oetans of orang-oetangs[1] (Pongo) zijn een geslacht van de mensapen.

Soorten[bewerken]

Het geslacht telt drie soorten: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) , de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) en de pas in 2017 beschreven Pongo tapanuliensis. De twee eerstgenoemde werden tot het begin van de 21e eeuw als ondersoorten van dezelfde soort beschouwd.[2] Op basis van onderzoek aan het DNA wordt nu verondersteld dat die beide soorten zo'n 400.000 jaar geleden uiteengingen.[3]

Kenmerken[bewerken]

Deze mensapen hebben lange armen en roodbruin haar. Volwassen mannetjes hebben wangplaten die groter worden naarmate ze ouder worden.

Leefwijze[bewerken]

Orang-oetans klimmen van alle mensapen het meest in bomen. Ze zwemmen niet, maar sommige Borneose orang-oetans waden soms wel. Het voedsel van de orang-oetan bestaat voornamelijk uit vruchten, boomschors en insecten, vooral mieren.[4][5] Ze zijn erg intelligent.

Nest[bewerken]

Orang-oetans maken elke dag een nieuw nest om te slapen, waarbij ze blijk tonen van een goed bouwkundig inzicht. Dit moet ook wel aangezien mannetjes wel 80 kg kunnen wegen en het nest zich op een hoogte van 30 m kan bevinden. Een nest wordt in amper vijf à zes minuten gebouwd. Bij het zoeken naar geschikt bouwmateriaal kiezen ze doelbewust voor verschillende soorten takken: dikke takken voor stevigheid, dunne takken voor veerkracht en takken met bladeren voor de zachtheid. Zo bleek het nest in het centrum buigzamer dan aan de randen, wat het nest extra comfortabel en veilig maakt.[6][7]

Verspreiding[bewerken]

Dit geslacht komt voor op Borneo en Sumatra. De Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) leeft op Borneo en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) en Tapanuliorang-oetan (Pongo tapanuliensis) leven (gescheiden) op Sumatra.

Bedreiging[bewerken]

De leefomgeving van de orang-oetans is de afgelopen jaren sterk afgenomen door ontbossing en houtkap, mijnbouw en bosbranden. Ook worden illegaal jonge orang-oetans gevangen om als huisdier te worden verkocht. Meestal schieten de jagers de moeder dood om het jong te kunnen vangen. De Borneose orang-oetan is daardoor bedreigd en de Sumatraanse orang-oetan is met uitsterven bedreigd.[8][9] Van de derde soort, de Tapanuli-orang-oetan, werd in 2017 vastgesteld dat er ongeveer 800 individuen leven in het Tapanuli-gebied.[10]

Een belangrijke woordvoerder van de strijd voor het behoud van deze primaat is Willie Smits. Een vooraanstaande wetenschapper die zich bezighoudt met de studie ervan is Biruté Mary Galdikas.

Naamgeving[bewerken]

De naam orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent. De naam wordt buiten Indonesië wel afgekort tot orang, een woord dat in Indonesië gewoon mens betekent.

Opvangcentra[bewerken]

In Indonesië zijn er vier opvangcentra op Kalimantan (het Indonesische gedeelte van Borneo) en is er één opvangcentrum op Sumatra. Op Kalimantan zijn deze in Nationaal Park Tanjung Puting, Nationaal Park Sabangau, Kutai en Gunung Palung National Park. Op Sumatra is het opvangcentrum in het Nationaal Park Gunung Leuser.

In Maleisië zijn drie opvangcentra te vinden op het Maleisische gedeelte van Borneo: Semenggoh en Matang (beiden in Sarawak), en Sepilok in Sabah.

Taxonomie[bewerken]

Indeling van de mensapen[bewerken]

 Mensachtigen (Hominidae) 
 Ponginae

  Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii)
 Tapanuli-orang-oetan (Pongo tapanuliensis) Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus), twee of drie ondersoorten
 Homininae 
 Gorilla's (Gorilla
 westelijke gorilla (Gorilla gorilla)  

 westelijke laaglandgorilla Cross Rivergorilla oostelijke gorilla
(Gorilla beringei

 oostelijke laaglandgorilla berggorilla

 Chimpansees (Pan

 chimpansee (Pan troglodytes) bonobo of dwergchimpansee (Pan paniscus) Mensen (Homo

 Mens (Homo sapiens)


Externe link[bewerken]