Houtkap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Machinale en computergestuurde houtkap bespaart de houtindustrie tijd en geld.
Bioscoopjournaal uit 1955. Houtwinning op het eiland Batanta (Nieuw-Guinea). Papoea's hakken met de hand Merbau-bomen om en zagen ze in stukken. Een bulldozer sleept de bomen naar de kust en daar worden ze op een ponton gehesen.
Houthandel vanuit de werelddelen met de Europese Unie inclusief het geschatte percentage illegaal gekapt hout (2009) (schattingen volgens wwf.be/OECD).

Houtkap is het omzagen of omhakken van bomen. Zowel in voor de houtteelt aangelegde productiebossen als in natuurlijke bossen vindt houtkap plaats.

Dunning[bewerken | brontekst bewerken]

Dunning is een term in de bosbouw die wordt gebruikt bij het weghalen van bomen om de groei van de overblijvende bomen te stimuleren. Dunning zorgt ervoor dat de concurrenten van de aangewezen 'toekomstbomen' (bomen die men verder wil laten groeien) worden gekapt zodat laatstgenoemden meer licht en voedingsstoffen krijgen. Bij dunning worden ook de bomen gekapt die waarschijnlijk anders toch zouden sterven.

Er zijn drie soorten dunning:

  • Systematische dunning, waarbij op systematische wijze bomen worden gekapt.
  • Laagdunning, waarbij bomen worden weggenomen die weinig of geen kans hebben om te overleven of die misvormd zijn.
  • Hoogdunning, waarbij de concurrenten van toekomstbomen worden weggekapt.

Kaalkap[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kaalslag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kaalkap is de meest eenvoudige manier om in één keer zo veel mogelijk hout uit een bos te oogsten. Hierbij wordt een stuk bos in één keer geveld, en het bruikbare hout afgevoerd.

In de gematigde streken wordt top- en takhout vaak verhakseld of op rillen geschoven en wordt het terrein klaar gemaakt voor natuurlijke verjonging, kunstmatige bezaaiing of herinplant. Een dergelijke kapvlakte mag niet te groot zijn om het bosklimaat ter plaatse niet te veel aan te tasten. Een veel gebruikte vorm van kaalkap is zoomkap. Hierbij worden stroken bos tegen de heersende windrichting in gekapt. Hierbij ontstaat een bos waarbij de bomen met de heersende windrichting mee geleidelijk ouder en hoger worden. Op die manier wordt windworp zo veel mogelijk voorkomen.

In de tropen worden de restanten na een kaalkap vaak verbrand en volgt in veel gevallen een verandering van landgebruik. In gevallen waar de bosbestemming blijft gehandhaafd, vindt soms herinplant plaats, maar als het terrein aan zijn lot wordt overgelaten ontwikkelt zich aanvankelijk een wilgenroosjes-associatie, die via een struweel spontaan naar een secundair bos evolueert.

Groepenkap[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook femelbos

Bij groepenkap wordt een stuk bos weggekapt om zo de biodiversiteit in het bos te bevorderen. Dit wordt onder andere toegepast door natuurbeschermingsorganisaties in productiebossen met een monocultuur (bijvoorbeeld aangeplante naaldbossen op arme zandgronden om verstuiving tegen te gaan). Op deze wijze worden open plekken gecreëerd die ofwel beplant worden met de gewenste soorten of die aan hun lot worden overgelaten, zodat door verbossing inheemse soorten een kans krijgen. Dergelijke bossen worden ook wel femelbossen genoemd.

Houtkap en ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Bosbeheer en biodiversiteit.

In het tropische regenwoud werden en worden nog steeds[(sinds) wanneer?] bomen onder niet-duurzame omstandigheden gekapt, vaak ook illegaal. Dit leidt wereldwijd tot ontbossing.

Milieugroeperingen komen hiertegen in het geweer. Deze illegale houtkap zorgt voor het verdwijnen van (beschermde) soorten omdat hun leefomgeving verkleind wordt. De biodiversiteit neemt af. Door illegale houtkap kan ook versnippering van de bosgebieden optreden. Soorten kunnen dan niet meer met elkaar in contact komen. Hierdoor kan inteelt optreden. Ook versnippering zorgt voor een afname van de biodiversiteit.

Voor duurzaam geoogst hout is het speciale FSC-keurmerk in het leven geroepen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Logging.