Nieuw-Guinea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw-Guinea
Eiland van Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea
LocationNewGuinea.png
Locatie
Land Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea
Eilandengroep Melanesië
Locatie Arafurazee, Koraalzee, Bismarckzee, Stille Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 786.000 km²
Inwoners 10.000.000
Hoofdplaats Jayapura en Port Moresby

Nieuw-Guinea (Indonesisch: Pulau Irian) is een eiland dat staatkundig verdeeld is in een westelijk Indonesisch deel (Papoea, voorheen Irian Jaya, en West-Papoea), en een oostelijk deel dat behoort aan de constitutionele monarchie Papoea-Nieuw-Guinea, die ook nog allerlei eilanden verder naar het oosten omvat. Het eiland is met een oppervlakte van 786.000 vierkante kilometer na Groenland het grootste eiland ter wereld.

Nederlands-Nieuw-Guinea[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nederlands-Nieuw-Guinea voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië tussen 1945 en 1949 maakte het westelijk deel van Nieuw-Guinea tot 1962 als Nederlands-Nieuw-Guinea deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en was het het laatste restant van de Nederlandse koloniën in deze regio. In 1956 liet het Nederlands koloniaal gezag de Obano-opstand in het Wisselmerengebied neerslaan door het Korps Mariniers. Hierbij vielen meer dan 100 doden.

Tijdens de regeerperiode van de Amerikaanse president John F. Kennedy (1961-1963) intensiveerde Indonesië zijn campagne om Nieuw-Guinea in te lijven. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties oefenden toenemende druk uit op Nederland om hieraan toe te geven.

Als antwoord op de activiteit van gewapende Indonesische infiltranten en de dreiging van een Indonesische invasie stuurde Nederland in 1962 bijna 10.000 militairen naar Nederlands-Nieuw-Guinea. Uiteindelijk werd de kwestie door diplomatiek overleg opgelost. De Amerikaanse diplomaat Ellsworth Bunker ontwierp een vredesakkoord, dat op 15 augustus 1962 in New York werd ondertekend door Nederland, Indonesië en de Verenigde Naties (Verdrag van New York).

Zie ook[bewerken]