Melanesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melanesië
Eilandengroep in Oceanië
Ligging van het eilandenrijk
Locatie
Locatie Grote of Stille Oceaan
Coördinaten 7°26'59,33"ZB, 157°43'12,61"OL
Algemeen
Oppervlakte 940.000 km²
Inwoners
(2015)
9.933.150[1]
Kaart van Melanesië volgens de UN.
Etnografische kaart en Verspreiding van de Melanesiërs volgens Hermann Julius Meyer, 1885. Ook een deel van de Molukken wordt volgens deze kaart als gebied van de Melanesiërs gezien dat dus groter is dan enkel de eilandengroep Melanesië ten oosten van de de Lydekkerlijn.
Een modernere kaart dan die van Meyer. Verspreiding van de Papoeatalen in rood, Austronesisch in beige, Australisch in grijs.

Melanesië is samen met Polynesië en Micronesië een van de drie grote eilandengroepen in de Grote of Stille Oceaan, die samen met het continent Australië en de eilanden van Nieuw-Zeeland, Oceanië vormen.[2] Het is gelegen ten noordoosten van Australië. Melanesië is een divers gebied dat bestaat uit West-Papoea, Papoea en Papoea-Nieuw-Guinea, Straat Torreseilanden, Salomonseilanden, Vanuatu, Nieuw-Caledonië, Fiji en afhankelijk van de definitie, de Molukken, Oost-Timor en Oost-Nusa Tenggara. Afhankelijk van welke grens op Wallacea wordt gekozen, horen de Molukken, Oost-Timor en Oost-Nusa Tenggara bij Oceanië of Azië. De andesietlijn, een prominent geologisch element van het Pacifisch Bekken, scheidt Melanesië van Polynesië in het oosten en van Micronesië in het noorden.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Melanesië betekent zwarte eilanden (Grieks: melas = zwart, nesos = eiland), genoemd naar de donkere huidskleur van de inheemse bevolking. Zij worden Melanesiërs genoemd. Er is wel een verschil tussen het Melanesische cultuurgebied en het eigenlijke Melanesië.[3]

Onafhankelijke staten[bewerken | brontekst bewerken]

Afhankelijke gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

Melanesiërs spreken verschillende talen waaronder zowel Austronesische talen als de vele Papoeatalen.

Papoeatalen op Nieuw-Guinea en in de ruime omgeving.