Norfolk (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Territory of Norfolk Island
Flag of Norfolk Island.svg Norfolk COA.png
(Details)
Norfolk (eiland)
Basisgegevens
Officiële landstaal Engels, Norfuk
Hoofdstad Kingston
Regeringsvorm Territorium van Australië
Religie Anglicaanse Kerk (37,4%), Verenigende kerk van Australië (14,5%), Rooms-katholiek (11,5%) en Zevendedagsadventisten (3,1%)
Oppervlakte 36 km² [1] (0% water)
Inwoners 2.302 (2011)[2]
2.210 (2014)[3] (61,4/km² (2014))
Overige
Volkslied Advance Australia Fair
Munteenheid Australische dollar (AUD)
UTC +11:30
Nationale feestdag -
Web | Code | Tel. .nf | NFK | 672 3
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Norfolk (Engels: Norfolk Island of Norfolk Island Territory, Norfuk: Norfuk Ailen, Nederlands: Territorium Norfolkeiland) is een eiland in de Stille Oceaan gelegen tussen Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië en is een van Australiës externe territoria.

Geografie[bewerken]

Het eiland is 36 km² groot en het hoogste punt is de Mount Bates (319 m). Bij Norfolk liggen nog twee eilanden: Philip Island en het kleinere Nepean Island. Beide eilanden zijn onbewoond.

Geschiedenis[bewerken]

Norfolk werd in 1774 ontdekt door kapitein Cook. Norfolk was een van de eerste Europese vestigingsplaatsen in het zuidwesten van de Stille Oceaan. Op 6 maart 1788, minder dan twee maanden na de oprichting van de kolonie Nieuw-Zuid-Wales, arriveerden luitenant Philip Gidley King en 22 anderen (inclusief 15 convicts ) in het huidige Kingston. Het leven op Norfolk was moeilijk. De grond was vruchtbaar, maar het terugdringen van het regenwoud was moeilijk en de oogst werd aangevallen door ratten en papegaaien. Ondanks deze moeilijkheden groeide de bevolking tot 1100. De nederzetting slaagde er echter niet in zichzelf te onderhouden en het bleek lastig en kostbaar de nederzetting in stand te houden. Vanaf 1806 werden de bewoners geleidelijk aan overgebracht naar Van Diemensland (Tasmanië). In 1814 was de nederzetting geheel verlaten en werden alle gebouwen vernietigd om ongeautoriseerde bewoning van het eiland te ontmoedigen. Norfolk bleef 11 jaar lang onbewoond. [4]

In 1825 werd een tweede strafkolonie gevestigd, zonder vrije migranten, waar de zwaarste criminelen (convicts) vanuit Nieuw-Zuid-Wales en Van Diemensland naar toe gezonden werden. De omstandigheden waren zwaar en onmenselijk, waardoor moord, muiterij en ontsnappingspogingen veel voorkwamen. De enige uitzondering was de periode tussen 1840 en 1844 toen de behandeling van gevangenen drastisch verbeterde onder het bewind van kapitein Alexander Maconochie, een verlichte gevangenishervormer. Tijdens de tweede vestigingsperiode bereikte de omvang van het aantal gevangenen een maximum van 2000. De mooie gebouwen in Kingston werden in die periode door gevangenen gebouwd. Aangezien de publieke opinie zich tegen de gevangeniskolonie keerde, werden rond 1855 alle gevangenen overgebracht naar Port Arthur en Nieuw-Norfolk in Van Diemensland (Tasmanië).

Flora en fauna[bewerken]

Twee soorten vleermuizen, de Tadarida norfolkensis en de Chalinolobus gouldii, waren de enige oorspronkelijke zoogdieren. Alleen de laatste is recentelijk nog gesignaleerd. Andere dieren als muizen, ratten en ook katten zijn ingevoerd.

Norfolk heeft een botanische tuin, Norfolk Island Botanic Garden.

Bronnen, noten en/of referenties