Australisch Antarctisch Territorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Antarctic Territory
Extern territorium van Vlag van Australië Australië
Australian Antarctic Territory in Antarctica.svg
Geografie
Hoofdstad -
Oppervlakte 5.896.500 km²
% water 0
Coördinaten 75°0'ZB, 102°30'OL
Bevolking
Inwoners 0 (2005) (0,00 /km²)
Talen Engels
Overig
Munteenheid dollar
Volkslied Advance Australia Fair
Tijdzone UTC −3 en UTC
Feestdag 26 januari
Telefoon 672

Het Australisch Antarctisch Territorium (Engels: Australian Antarctic Territory, ook afgekort tot AAT) is een gedeelte van Antarctica dat door Australië opgeëist wordt. Met een oppervlakte van 5.896.500 km² is het het grootste gebied op Antarctica, waar door één land aanspraak op wordt gemaakt.

Het territorium bestaat uit 2 delen. De westelijke sector heeft een oppervlakte van 5.032.000 km² en ligt tussen Koningin Maudland (45°OL) en Adélieland (136°OL), respectievelijk opgeëist door Noorwegen en Frankrijk. De kleinere oostelijke sector van 864.500 km² ligt tussen Adélieland (142°OL) en het door Nieuw-Zeeland opgeëiste Ross Dependency (160°OL). De noordgrens ligt op 60°ZB en het zuidelijkste punt is de zuidpool zelf. De westelijke sector wordt opgedeeld in meerdere geografische gebieden. Van west naar oost zijn dit: Enderbyland, Kempland, Mac Robertsonland, Prinses Elizabethland, Keizer Wilhelm II-land, Koningin Maryland en Wilkesland. De oostelijke sector bevat alleen het George V-land.

Australië handhaaft drie wetenschappelijke basissen op het AAT: Mawson, Davis en Casey, alle drie gevestigd op het westelijk deel. Naast de Australische basissen is er ook een aantal andere: drie Russische (Molodezhnaya, Mirny en Vostok) en een Chinese (Zhongshan). Vostok is de enige die niet aan de kust is gevestigd.