Landnummer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het landnummer is dat deel van het telefoonnummer dat verwijst naar een specifiek land of gebied. Bij het bellen naar een gebied met een ander landnummer wordt in het gekozen nummer het landnummer voorafgegaan door de internationale toegangscode.

Naast de landnummers die naar landen wijzen, zijn er ook speciale landnummers: Inmarsat, satelliettelefoon, internationale gratis nummers.

De wereld is opgedeeld in de volgende regio's: 1: Noord-Amerika, 2: Afrika, 3&4: Europa, 5: Zuid-Amerika, 6: Australië en Antarctica, 7: Oost-Europa, 8: Azië, 9: Midden-Oosten.

Alle landen behalve Canada en Kazachstan zijn vervolgens voorzien van een eigen landnummer. Nederland heeft bijvoorbeeld 31 en België heeft 32 als landnummer. Canada gebruikt het landnummer van de Verenigde Staten, Kazachstan dat van Rusland.

Over het algemeen kan een landcode niet een deel zijn van een andere landcode, dus bijvoorbeeld omdat er een landcode 7 is, voor Rusland en Kazachstan, kan de landcode 71 niet meer worden toegekend. Evenwel, er zijn veel landcodes die beginnen met 1, wat ook de landcode is van Canada en de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld: Bermuda is 1441. Deze nummers zijn te zien als een combinatie van landnummer 1 met netnummer 441.

Landcodes worden soms gewijzigd. Toen landcode 37 van Oost-Duitsland vrijkwam na de vereniging met West-Duitsland, werden de codes 370–379 toegekend aan diverse landen die nog geen eigen landcode hadden, zoals Andorra en diverse landen die uit de voormalige Sovjet-Unie voortkwamen.

Gebieden zonder landnummer[bewerken]

Deze lijst bevat alleen permanent bewoonde gebieden.

Geen landnummer[bewerken]

Voor sommige internationale verbindingen, meestal tussen buurlanden, werd (en wordt) soms een korter nummer gebruikt. Soms resulteert dat in een lager tarief, soms is het om politieke redenen omdat het buurland niet als onafhankelijk wordt erkend. Enkele voorbeelden, maar thans niet meer van toepassing:

  • van België naar Nederland en Frankrijk, in het grensgebied: 951 in plaats van 0031 en 0033
  • van Londen naar Dublin: 0001
  • van Ierland naar Noord-Ierland: gekozen als binnenlands gesprek

Zie ook[bewerken]