Bougainville (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bougainville
Eiland van Papoea-Nieuw-Guinea
Flag of Bougainville.svg
(Details)
Bougainville (Papoea-Nieuw-Guinea)
Bougainville
Locatie
Land Papoea-Nieuw-Guinea
Eilandengroep Noordelijke Salomonseilanden
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 6° 10′ ZB, 155° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9318 km²
Inwoners (2017) 245.000 (27/km2)
Hoofdplaats Buka
Lengte 204 km
Breedte 64 km
Hoogste punt Mount Balbi (2717 m)
Detailkaart
Kaart van Bougainville
Foto's
BougainvilleTopography.png
Portaal  Portaalicoon   Azië

Bougainville, genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Louis Antoine de Bougainville, is een eiland in de Grote Oceaan. Het eiland is, met een oppervlakte van 8800 km², het grootste eiland van de Noordelijke Salomonseilanden, maar het behoort staatkundig bij Papoea-Nieuw-Guinea als onderdeel van de Autonome Regio Bougainville. Er leefden in 2000 175.160 mensen op het eiland. De hoofdstad is Arawa.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Tussen 1989 en 1997 was op het eiland een bloedige burgeroorlog aan de gang tussen de lokale rebellengroep Bougainville Revolutionary Army, geleid door Francis Ona, en regeringstroepen. Op een toenmalige bevolking van 200.000 personen kwamen, naar schatting, in deze oorlog 20.000 burgers om, vooral door acties van het regeringsleger.

In 1997 volgde een wapenstilstand, en in 1998 werd in Nieuw-Zeeland een voorlopig vredesakkoord getekend, gevolgd door een definitief vredesakkoord in 2001. Bougainville kreeg de status van autonome provincie en uiterlijk in juni 2020 zou een niet-bindend onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd worden om de toekomst van het gebied te bepalen. Dit referendum is uiteindelijk, na een eerder uitstel van 4 maanden, gehouden van 23 november tot 7 december 2019.[1][2] In dit niet-bindend referendum stemde 98% voor onafhankelijkheid.[3] Het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea zal nu moeten bepalen of Bougainville daadwerkelijk onafhankelijk zal worden.

Taal[bewerken | bron bewerken]

Een van de talen die door bewoners werd en wordt gesproken is het Rotokas. Deze taal wordt geschreven met twaalf letters: a, e, g, i, k, o, p, r, s, t, u en v. Daarmee heeft ze het kortste alfabet ter wereld.

Geografie[bewerken | bron bewerken]

Op het eiland bevinden zich meerdere vulkanen. In het zuidwesten van het eiland ligt de vulkaan Loloru, naar het noordwesten de actieve Bagana (1750 meter hoog) en meer centraal op het eiland de vulkaan Billy Mitchell. Verder naar het noordwesten ligt de holocene vulkaan Mount Balbi die tevens het hoogste punt vormt van het eiland. Al deze vulkanen maken deel uit van de bergketen Emperor Range die van noordwest naar het zuidoosten over het eiland loopt.

Zie de categorie Bougainville Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.