Naar inhoud springen

Louis Antoine de Bougainville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portret van Louis Antoine de Bougainville door Jean-Pierre Franquel

Louis Antoine de Bougainville (Parijs, 12 november 1729 - aldaar, 20 augustus 1811) was een Frans ontdekkingsreiziger, wereldreiziger, commandant en militair.

Bougainville staat bekend om de reis om de wereld, die hij van 1766 tot 1769 maakte. Na die reis werden zijn bevindingen gepubliceerd in Voyage Autour Du Monde Par La Frégate Du Roi La Boudeuse Et La Flûte L'Etoile, En 1766, 1767, 1768 & 1769. Het werk zou uitgroeien tot een invloedrijk werk in Frankrijk. In de achttiende eeuw kenden reisverhalen zoals dat van Bougainville grote populariteit onder de Europese elite. Bougainville zou dan ook inspelen op deze elite, wat resulteerde in het literaire karakter van het reisverhaal. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de verkenning van het eiland Tahiti. Dat eiland zou Bougainville verheerlijken tot een paradijs, hij beschreef het als de tuin van Eden. De literaire stroming de Romantiek beïnvloedde namelijk de voorstelling van natuur in de literatuur. Bougainville zou met zijn werk ook de theorie van de edele wilde bevestigen. Deze theorie van Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau stelde dat de mens in zijn meest primitieve stadium het gelukkigste was. Hoewel er onder historici twijfel bestaat of Bougainville wel degelijk bevestiging zag van die theorie op het eiland Tahiti, werd de theorie niet ontkracht in zijn reisverhaal.

Traité du calcul intégral, 1754

In januari 1768 voer hij door de Straat van Magellaan. In 1769 naderde hij Australië, maar hij durfde het Groot Barrièrerif niet over te steken.

Naar Bougainville zijn onder andere het eiland Bougainville en het plantengeslacht Bougainvillea vernoemd.

Zie de categorie Louis Antoine de Bougainville van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.