Naar inhoud springen

Straat Magellaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Straat Magellaan
Straat Magellaan
Locatie Vlag van Chili Chili
Zee Atlantische Oceaan - Grote Oceaan
Lengte 600 kilometer
Foto's
Satellietbeeld van de Straat Magellaan
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Straat (van) Magellaan is een zeestraat in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, gelegen tussen Patagonië in het noorden en Vuurland in het zuiden. Hij is genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan, die er in 1520 als eerste Europese ontdekkingsreiziger doorheen voer gedurende zijn reis om de wereld. De Vlaming Roldán de Argote (Roeland van Brugge) was de eerste van de expeditie die de Stille Oceaan zag.[1]

De straat is 600 kilometer lang, en telt vele eilanden. De oevers van de straat behoren tot het grondgebied van Chili.

Tot de opening van het Panamakanaal in 1914 was deze straat de belangrijkste route om, beschermd tegen het vaak zeer slechte weer, tussen de Atlantische en Stille Oceaan te varen. De kortere afstand qua kilometers ten opzichte van het varen om de zuidpunt van Zuid-Amerika is niet zo spectaculair. Eerst was deze route enkel bekend bij de Portugezen en Spanjaarden, maar later passeerden ook Engelsen en Nederlanders via deze doorgang. Tot aan de ontdekking in 1616 van Straat Le Maire door Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten was de Straat Magellaan zelfs de enige bekende vaarweg om de Stille Oceaan te bereiken.

Vroege doorvaarten na Magellaan zijn:

De juiste spellingswijze van de naam van de zeestraat ligt niet vast. Er zijn per taal variaties van de naam van Magellaan (Magalhães) en dus ook van de naam van de straat. Straat (van) Magellaan wordt in het Nederlands het meest gebruikt. Daarnaast zijn echter ook de namen Magalhãesstraat, Magallanesstraat, Straat Magallanes, Straat (van) Magalhães en variaties in gebruik. De plaatselijke Spaanstalige naam is Estrecho de Magallanes.