Battista Agnese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wereldkaart uit de Portolan Atlas door Battista Agnese (1544)

Battista Agnese (ca. 1500 - 1564) was een Genuees cartograaf die in Venetië werkte.

In 1525 maakte hij een vroege kaart van Moskovië, die was gebaseerd op de geografische gegevens die door de Russische ambassadeur Dmitri Gerasimov aan Paolo Giovio waren meegedeeld.

Zijn atelier produceerde tussen 1534 en 1564 ten minste 71 manuscript atlassen van zeekaarten, goedkoper dan de Dieppe-kaarten maar nog steeds beschouwd als fijn handwerk. De kaarten vertoonden gewoonlijk breedtegraden en diverse decoratieve kenmerken, maar geen lengtegraden.

Een van de bekendste werken van Agnese is een wereldatlas in opdracht van keizer Karel V voor zijn zoon Filips II. Klaarblijkelijk vervaardigd rond 1542 toont het Baja California al correct als een schiereiland. 60 jaar later begonnen cartografen Californië weer te geven als een eiland.

Agnese hield ervan om nieuwe geografische ontdekkingen toe te voegen aan zijn kaarten. Hij nam bijvoorbeeld in zijn wereldkaart de route van de reis van Ferdinand Magellaan op, en de route naar Peru via de landengte van Panama, waar veel van het Spaanse goud werd gevonden.

Referenties[bewerken]

  • Levenson, Jay A. Circa 1492: Art in the Age of Exploration. Washington: National Gallery of Art, 1993.
  • Short, John Rennie. The World Through Maps: A History of Cartography. Toronto: Firefly Books, 2003.
  • Library of Congress: Agnese Atlas. Portolan atlas of 9 charts and a world map, etc. Dedicated to Hieronymus Ruffault, Abbot of St. Vaast. (1544)