Gaspard de Coligny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaspard de Coligny

Gaspard de Coligny (Châtillon-sur-Loing, 16 februari 1519 - Parijs, 24 augustus 1572) was graaf van Châtillon-Coligny als Gaspard II van Coligny. Hij was admiraal van Frankrijk en protestants leider. Zijn dochter Louise de Coligny was de vierde echtgenote van Willem van Oranje.

Biografie[bewerken]

Coligny werd geboren in een adellijke familie in Bourgondië. Hij studeerde letteren maar stopte ermee toen hij in het leger ging. In 1552 werd hij admiraal. Coligny was streng maar rechtvaardig voor zijn soldaten. Nadat zijn leger een veldslag verloren had, werd hij gevangengezet, eerst in Sluis, nadien in Gent, in het Spanjaardenkasteel dat ingericht was in de voormalige Sint-Baafsabdij.

In Gent las hij de Bijbel, die hij van zijn broer had gekregen. Hij hoorde over Maarten Luther en correspondeerde met Johannes Calvijn. Nadat er voor hem een losprijs was betaald, mocht hij naar huis. Coligny besloot te gaan strijden voor de rechten van de protestanten in Frankrijk, de hugenoten.

Na de dood van Hendrik II van Frankrijk werd hij leider van de hugenoten. Het kasteel van Tanlay in Bourgondië, eigendom van zijn broer François de Coligny d'Andelot, werd hun hoofdkwartier. Onder leiding van Gaspard de Coligny werd daar, in een torenkamer, geregeld overleg gepleegd. Op 22 augustus 1572 werd hij in Parijs op straat neergeschoten. Hij verloor daarbij een vinger van zijn rechterhand en een elleboog werd verbrijzeld. Twee dagen later, tijdens de Bartholomeusnacht, werd hij in zijn huis vermoord.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • In 1988 werd Coligny vernoemd door notaris D'Haenens (Geraardsbergen) in de stamboom van de Canadese protestantse goeroe Maltais.[1]
  • In Gent en Baarn is een protestants-christelijke school naar Gaspard de Coligny genoemd.