Portaal:Middeleeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal
 
 
Deelgebieden
 
 
Werkplaats
 
 
Bibliografie
 
Welkom op het portaal van de Middeleeuwen
Inleiding

De middeleeuwen danken hun naam ("middel-eeuwen", tussentijd) aan het feit dat men deze periode tijdens de renaissance als een tussenperiode beschouwde. Met middeleeuwen wordt de periode tussen oudheid en nieuwe tijd aangeduid in de geschiedenis van Europa. Gewoonlijk laat men de middeleeuwen rond 300 na Christus beginnen. Ten aanzien van het einde van de middeleeuwen bestaat grotere consensus. De meeste historici laten de nieuwe tijd kort voor 1500 beginnen.
De middeleeuwse maatschappij en beschaving zijn ontstaan uit drie duidelijk te onderscheiden bronnen: de Grieks-Romeinse beschaving, het christelijk geloof, die op het grondgebied van het Romeinse Rijk ontstonden of verder ontwikkelden en Germaanse tradities, die door later het Rijk binnenvallende volkeren zijn meegebracht. Daarnaast hebben ook de Kelten invloed gehad op de middeleeuwse cultuur, maar het is vaak moeilijk deze aan te tonen. Deze invloeden kunnen zich op allerlei terreinen uiten: in landbouwmethoden, rechtsgewoonten of bijgeloof.
De middeleeuwen kunnen onderverdeeld worden in drie periodes, te weten de vroege, de hoge en de late middeleeuwen.

Gebeurtenissen
Op chronologische volgorde
Uitgelichte afbeelding
Justinianus I en zijn vrouw Theodora I en hun gevolg op een mozaïek uit de 6e eeuw, uit de Basiliek van San Vitale in Ravenna.
Artikelen uit de Etalage
Timoer geeft orders aan de Algemene Vergadering om tegen Georgië op te trekken, terwijl hij Mutahartan, Emir van Erzinjan, Armenië ontvangt.
Timoer geeft orders aan de Algemene Vergadering om tegen Georgië op te trekken, terwijl hij Mutahartan, Emir van Erzinjan, Armenië ontvangt.

Timoer Lenk (Kesh, 9 april 1336Otrar, 19 januari 1405) was een veertiende-eeuwse Turks-Mongoolse krijgsheer en stichter van het Timoeridische rijk en de dynastie der Timoeriden.

Timoer Lenk werd geboren in Kesh, dat tegenwoordig bekendstaat als Sachrisabz (omgeving van Samarkand, Oezbekistan). Timoer was heel zijn leven voornamelijk op oorlogspad en verbleef zelden langer dan een paar jaar op dezelfde plaats. Hij wist een nieuw rijk te creëren op de fundamenten van het ineengestorte Mongoolse Rijk.

Verder lezenÆthelflæd
Cappella degli Scrovegni NIEUW
Dom van Utrecht
Ellesmere Chaucer-manuscript
Eleonora van Aquitanië NIEUW
Geoffrey Chaucer
Hertogdom Saksen (1485-1547)
Italiaanse renaissance
Lijkwade van Turijn

Mongoolse Rijk
Nicolas Flamel
Pape Jan
The Canterbury Tales
Timoer Lenk
Très Riches Heures du duc de Berry
Slot Loevestein
Vikingschip
Voynichmanuscript

Uitgelicht

De Dom van Utrecht is een markante gotische kerk in het midden van de Nederlandse stad Utrecht. Zij werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De 112,32 meter hoge Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. Van de kerk resteren tegenwoordig slechts het koor, het dwarsschip en de toren. Het schip stortte in bij een tornado in 1674. De Domtoren wordt sindsdien door een plein van de kerk gescheiden. Bij het Domcomplex horen verder nog een kruisgang en een kapittelzaal (thans aula van de Universiteit Utrecht).

Verder lezen


[bewerk]

Middeleeuwse personen
Franciscus van Assisi

Op chronologische volgorde


28 mei in de middeleeuwen

Weet jij nog iets over een datum in de middeleeuwen of wil je graag iets weten over een datum klik dan hier

Categorieën
Verwante portalen
Zusterprojecten
De Middeleeuwen op andere Wikimedia zusterprojecten
Afbeeldingen Boeken Teksten Definitie
Commons Wikibooks Wikisource WikiWoordenboek
Subportalen van Geschiedenis

Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Mesopotamië · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis