Naar inhoud springen

Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Portaal:Tweede Wereldoorlog is nog op zoek naar medewerkers. Heb je zin om mee te helpen aan artikels over de Tweede Wereldoorlog, meld je dan hier.
Amerikaanse troepen in landingsschepen landen op de kusten van Normandië. Russische soldaten in Petsamo.
TWEEDE WERELDOORLOG
Amerikaanse mariniers in kamp Pendleton. Finse skitroepen tijdens de Winteroorlog.


Inleiding

De Tweede Wereldoorlog was een conflict op wereldschaal dat tussen 1939 en 1945 werd uitgevochten tussen twee allianties, de asmogendheden (ook de As genoemd) en de geallieerden. De directe aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog was de Tweede Sino-Japanse oorlog op 7 juli 1937 en de aanval van nazi-Duitsland op het buurland Polen op 1 september 1939. Duitsland schond hiermee het bestaande niet-aanvalsverdrag waarop het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941 werd Amerika betrokken in de strijd tegen de asmogendheden waardoor het conflict een oorlog op wereldschaal werd.(lees verder)

Uitgelicht

Dwight Ike Eisenhower (14 oktober 1890 – 28 maart 1969) was een Amerikaans militair en politicus. Hij werd geboren in Denison, Texas. Tijdens de Eerste Wereldoorlog commandeerde hij een oefenkamp voor tanks.
Tussen de beide wereldoorlogen was hij vier jaar verbonden aan het Onderministerie van Oorlog. In 1942 voerde hij de eerste geslaagde geallieerde landing in Europa uit, op Sicilië. Hij werd echter het meest bekend door zijn commando over operatie Overlord, de landing in Normandië. Na de oorlog werd hij stafchef van het Amerikaanse leger en kort daarna de 34e president van de Verenigde Staten (1953-1961), met de verkiezingsslogan "I Like Ike", wat tevens zijn bijnaam was. Tijdens zijn ambtstermijn probeerde hij onder meer om de spanning van de Koude Oorlog te verminderen, waar hij gedeeltelijk in slaagde onder meer door zijn staatsbezoek aan Chroesjtsjov, maar het tegenbezoek werd afgelast nadat een Amerikaans spionagetoestel neergehaald werd boven Rusland. Hij stierf in een ziekenhuis in Washington, op 79-jarige leeftijd.
(lees verder)

In het nieuws
  • 12 mei - Een rechtbank in het Zuid-Duitse München veroordeelde John Demjanjuk tot vijf jaar cel vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Later die dag werd aangegeven dat hij vanwege zijn leeftijd direct vrij komt. Meer..
  • 22 maart - In de Zuid-Duitse stad München heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk geëist. Meer...
  • 14 januari - Spanje heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige nazi-kampbewaarder John Demjanjuk. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij heeft gewerkt in het concentratiekamp Flossenbürg, waar zestig Spanjaarden omkwamen. Meer...
  • 13 januari - Een onbekende automobilist heeft het zogeheten Crossroads oorlogsmonument in Heteren zwaar beschadigd. Volgens de maker moet het worden uitgegraven en opnieuw gelast. Meer...
Wist u dat...
  • ... De broer van Hermann Göring, Albert Göring, tegen zijn broer inging en vele Joden gered heeft?
  • ... Er een concentratiekamp opgericht werd in de buurt van Weimar, omdat men veronderstelde dat daar veel antinazistische elementen waren?
  • ... De concentratiekampen bijna afgeschaft waren in 1934, maar onder druk van Hitler bleven bestaan?
  • ... Heinrich Himmler onderhandelingen wou beginnen met de geallieerden over een afzonderlijke vrede?
  • ... Hitler kort voor zijn dood zei dat het Duitse volk een zwak volk was en de oorlog rechtvaardig verloren had?
  • ... De volledige nazitop tot het einde van de oorlog hoopte op een afzonderlijke vrede met de geallieerden om de Sovjet-Unie te bestrijden?
Afbeelding

Operatie Overlord, de aanval op de stranden begint op de nacht van 5 op 6 juni 1944.
Operatie Overlord, de aanval op de stranden begint op de nacht van 5 op 6 juni 1944.

Lijsten
Voor meer lijsten, zie Lijsten over de Tweede Wereldoorlog
Vandaag

Amerikaanse landingsschepen nabij Normandië.

Overwinnaar
Franklin Roosevelt.
Franklin Roosevelt.

Franklin Delano Roosevelt, geboren in Hyde Park, New York op 30 januari 1882 en overleden in Warm Springs, Georgia op 12 april 1945, was de president van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op Pearl Harbor kwam hij officieel in de oorlog. Daarvoor had hij via de Lend-Lease Act al veel steun aan de geallieerden gegeven. (lees verder)

Projecten

Op de projectenpagina wordt regelmatig een project aangenomen om de kwaliteit van artikelen rond de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. Het aanstaande project gaat over het aanmaken en verbeteren van lemma's over de strijd in Afrika en op de Middellandse Zee. Voor voorbeelden kan je natuurlijk naar andere lemma's kijken en/of vragen stellen op de overlegpagina.

Nieuw
Categorieën

Tweede Wereldoorlog

(Dit zijn enkel de hoofdcategorieën)