Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Portaal:Tweede Wereldoorlog is nog op zoek naar medewerkers. Heb je zin om mee te helpen aan artikels over de Tweede Wereldoorlog, meld je dan hier.
Amerikaanse troepen in landingsschepen landen op de kusten van Normandië. Russische soldaten in Petsamo.
TWEEDE WERELDOORLOG
Amerikaanse mariniers in kamp Pendleton. Finse skitroepen tijdens de Winteroorlog.


Cartella grigia.jpg
Fairytale konqueror.png
Inleiding

De Tweede Wereldoorlog was een conflict op wereldschaal dat tussen 1939 en 1945 werd uitgevochten tussen twee allianties, de asmogendheden (ook de As genoemd) en de geallieerden. De directe aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog was de Tweede Sino-Japanse oorlog op 7 juli 1937 en de aanval van nazi-Duitsland op het buurland Polen op 1 september 1939. Duitsland schond hiermee het bestaande niet-aanvalsverdrag waarop het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941 werd Amerika betrokken in de strijd tegen de asmogendheden waardoor het conflict een oorlog op wereldschaal werd. (lees verder)

Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale exec.png
Uitgelicht
B-17 Flying Fortress.jpg

Dresden, een Duitse stad in Saksen, werd in de nacht van 13 februari en op 14 februari 1945 door de geallieerden gebombardeerd. Dresden was nog nooit tevoren gebombardeerd. Dresden was een stad met een historisch belangrijk centrum, vele Duitsers dachten dat dit niet aangevallen zou worden en vluchtten naar deze stad. De vluchtelingen waren grotendeels afkomstig uit het oosten van Duitsland dat in die periode door de Sovjet-Unie werd veroverd.

Begin 1945 maakten de geallieerden zich op voor het eindoffensief tegen Duitsland. Onderdeel van het plan was het uitvoeren van zogenaamde 'tapijtbombardementen' op steden met als doel het maximaliseren van de schade en het aantal slachtoffers en het breken van de Duitse moraal. Dresden was begin 1945 een zeer belangrijk knooppunt van spoorlijnen, onder meer richting het oosten van Duitsland.
De aanval werd uitgevoerd in 3 golven die ongeveer 30.000 slachtoffers maakten, mede door de grote branden die ontstonden.
(lees verder)

Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale clock.png
In het nieuws
  • 12 mei - Een rechtbank in het Zuid-Duitse München veroordeelde John Demjanjuk tot vijf jaar cel vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Later die dag werd aangegeven dat hij vanwege zijn leeftijd direct vrij komt. Meer..
  • 22 maart - In de Zuid-Duitse stad München heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk geëist. Meer...
  • 14 januari - Spanje heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige nazi-kampbewaarder John Demjanjuk. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij heeft gewerkt in het concentratiekamp Flossenbürg, waar zestig Spanjaarden omkwamen. Meer...
  • 13 januari - Een onbekende automobilist heeft het zogeheten Crossroads oorlogsmonument in Heteren zwaar beschadigd. Volgens de maker moet het worden uitgegraven en opnieuw gelast. Meer...
Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale messagebox info.png
Wist u dat...
  • ... Dat Duitsland op het einde van de oorlog onderhandelde met de geallieerden om Joden uit te wisselen tegen vrachtwagens?
  • ... Adolf Hitler na zijn verkiezingsoverwinning in 1933 door partijgenoten aangemaand werd om de Jodenvervolging te schrappen?
  • ... Adolf Hitler de Oostenrijkse dienstplicht verzuimd heeft en in Beieren in het leger ging?
  • ... Duitsland tijdens de eerste jaren van Hitlers kanselierschap een non-agressiepact met erfvijand Polen sloot voor 10 jaar?
  • ... Duitsland al lang van de T-34 wist, voor dat die werd ingezet?
  • ... Hitler zijn inschrijvingsnummer van de DAP, de voorloper van de NSDAP, later veranderde van 555 naar 12?
Wat we al wisten...
Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale exec.png
Afbeelding

Britse en Amerikaanse troepen op het strand van Algiers tijdens operatie Torch.
Britse en Amerikaanse troepen op het strand van Algiers tijdens operatie Torch.

Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale readme.png
Lijsten
1rightarrow blue.svg Voor meer lijsten, zie Lijsten over de Tweede Wereldoorlog
Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale clock.png
Vandaag

Geallieerde luchtaanval op Hamburg.

Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale personal.png
Overwinnaar
Franklin Roosevelt.

Franklin Delano Roosevelt, geboren in Hyde Park, New York op 30 januari 1882 en overleden in Warm Springs, Georgia op 12 april 1945, was de president van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op Pearl Harbor kwam hij officieel in de oorlog. Daarvoor had hij via de Lend-Lease Act al veel steun aan de geallieerden gegeven. (lees verder)

Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale viewmag-.png
Projecten

Op de projectenpagina wordt regelmatig een project aangenomen om de kwaliteit van artikelen rond de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. Het aanstaande project gaat over het aanmaken en verbeteren van lemma's over de strijd in Afrika en op de Middellandse Zee. Voor voorbeelden kan je natuurlijk naar andere lemma's kijken en/of vragen stellen op de overlegpagina.

Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale filenew.png
Nieuw
Pix.gif
Cartella grigia.jpg
Fairytale upload.png
Categorieën

Tweede Wereldoorlog

(Dit zijn enkel de hoofdcategorieën)

Pix.gif
Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis