Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Portaal:Tweede Wereldoorlog is nog op zoek naar medewerkers. Heb je zin om mee te helpen aan artikels over de Tweede Wereldoorlog, meld je dan hier.
Amerikaanse troepen in landingsschepen landen op de kusten van Normandië. Russische soldaten in Petsamo.
TWEEDE WERELDOORLOG
Amerikaanse mariniers in kamp Pendleton. Finse skitroepen tijdens de Winteroorlog.


Cartella grigia.jpg
Fairytale konqueror.png
Inleiding

De Tweede Wereldoorlog was een conflict op wereldschaal dat tussen 1939 en 1945 werd uitgevochten tussen twee allianties, de asmogendheden (ook de As genoemd) en de geallieerden. De directe aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog was de Tweede Sino-Japanse oorlog op 7 juli 1937 en de aanval van nazi-Duitsland op het buurland Polen op 1 september 1939. Duitsland schond hiermee het bestaande niet-aanvalsverdrag waarop het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941 werd Amerika betrokken in de strijd tegen de asmogendheden waardoor het conflict een oorlog op wereldschaal werd.(lees verder)

Cartella grigia.jpg
Fairytale exec.png
Uitgelicht

Mein Kampf (Mijn Strijd) is een boek geschreven door Adolf Hitler in 1924 tijdens zijn gevangenschap in Landsberg aan de Lech en later bewerkt door zijn secretaris Rudolf Hess en andere medegedetineerden, waaronder Ernst Hanfstaengl, Bernhard Stempfle en Emil Maurice. Het bevat de ideeën die Hitler had over Duitsland, ras en politiek. Hoewel verboden in sommige landen, is het vrij eenvoudig te vinden en te lezen op internet.

Veel mensen verwachten een geweldig boek dat zal boeien. Ze komen echter bedrogen uit na het lezen van dit sterk gedateerde boek dat grotendeels ageerde tegen het Verdrag van Versailles. Door dit verdrag had de Duitse bevolking erg te lijden en hier speelde Hitler handig op in.
Ook zette hij zijn theorieën over de superioriteit van het Germaanse ras uiteen. Prominent aanwezig in Mein Kampf zijn Hitlers gewelddadige antisemitisme en zijn redeneringen op de grens van het obsessionele.
(lees verder)

Cartella grigia.jpg
Fairytale clock.png
In het nieuws
  • 12 mei - Een rechtbank in het Zuid-Duitse München veroordeelde John Demjanjuk tot vijf jaar cel vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Later die dag werd aangegeven dat hij vanwege zijn leeftijd direct vrij komt. Meer..
  • 22 maart - In de Zuid-Duitse stad München heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk geëist. Meer...
  • 14 januari - Spanje heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige nazi-kampbewaarder John Demjanjuk. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij heeft gewerkt in het concentratiekamp Flossenbürg, waar zestig Spanjaarden omkwamen. Meer...
  • 13 januari - Een onbekende automobilist heeft het zogeheten Crossroads oorlogsmonument in Heteren zwaar beschadigd. Volgens de maker moet het worden uitgegraven en opnieuw gelast. Meer...
Cartella grigia.jpg
Fairytale messagebox info.png
Wist u dat...
  • ... De broer van Hermann Göring, Albert Göring, tegen zijn broer inging en vele Joden gered heeft?
  • ... Er een concentratiekamp opgericht werd in de buurt van Weimar, omdat men veronderstelde dat daar veel antinazistische elementen waren?
  • ... De concentratiekampen bijna afgeschaft waren in 1934, maar onder druk van Hitler bleven bestaan?
  • ... Heinrich Himmler onderhandelingen wou beginnen met de geallieerden over een afzonderlijke vrede?
  • ... Hitler kort voor zijn dood zei dat het Duitse volk een zwak volk was en de oorlog rechtvaardig verloren had?
  • ... De volledige nazitop tot het einde van de oorlog hoopte op een afzonderlijke vrede met de geallieerden om de Sovjet-Unie te bestrijden?
Cartella grigia.jpg
Fairytale exec.png
Afbeelding

Operatie Overlord, de aanval op de stranden begint op de nacht van 5 op 6 juni 1944.
Operatie Overlord, de aanval op de stranden begint op de nacht van 5 op 6 juni 1944.

Cartella grigia.jpg
Fairytale readme.png
Lijsten
Voor meer lijsten, zie Lijsten over de Tweede Wereldoorlog
Cartella grigia.jpg
Fairytale clock.png
Vandaag

Amerikaanse landingsschepen nabij Normandië.

Cartella grigia.jpg
Fairytale personal.png
Overwinnaar
Franklin Roosevelt.

Franklin Delano Roosevelt, geboren in Hyde Park, New York op 30 januari 1882 en overleden in Warm Springs, Georgia op 12 april 1945, was de president van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op Pearl Harbor kwam hij officieel in de oorlog. Daarvoor had hij via de Lend-Lease Act al veel steun aan de geallieerden gegeven. (lees verder)

Cartella grigia.jpg
Fairytale viewmag-.png
Projecten

Op de projectenpagina wordt regelmatig een project aangenomen om de kwaliteit van artikelen rond de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. Het aanstaande project gaat over het aanmaken en verbeteren van lemma's over de strijd in Afrika en op de Middellandse Zee. Voor voorbeelden kan je natuurlijk naar andere lemma's kijken en/of vragen stellen op de overlegpagina.

Cartella grigia.jpg
Fairytale filenew.png
Nieuw
Cartella grigia.jpg
Fairytale upload.png
Categorieën

Tweede Wereldoorlog

(Dit zijn enkel de hoofdcategorieën)

Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Mesopotamië · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis