Portaal:Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Portaal:Tweede Wereldoorlog is nog op zoek naar medewerkers. Heb je zin om mee te helpen aan artikels over de Tweede Wereldoorlog, meld je dan hier.
Amerikaanse troepen in landingsschepen landen op de kusten van Normandië. Russische soldaten in Petsamo.
TWEEDE WERELDOORLOG
Amerikaanse mariniers in kamp Pendleton. Finse skitroepen tijdens de Winteroorlog.


Cartella grigia.jpg
Fairytale konqueror.png
Inleiding

De Tweede Wereldoorlog was een conflict op wereldschaal dat tussen 1939 en 1945 werd uitgevochten tussen twee allianties, de asmogendheden (ook de As genoemd) en de geallieerden. De directe aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog was de Tweede Sino-Japanse oorlog op 7 juli 1937 en de aanval van nazi-Duitsland op het buurland Polen op 1 september 1939. Duitsland schond hiermee het bestaande niet-aanvalsverdrag waarop het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941 werd Amerika betrokken in de strijd tegen de asmogendheden waardoor het conflict een oorlog op wereldschaal werd.(lees verder)

Cartella grigia.jpg
Fairytale exec.png
Uitgelicht
Lacoupole.jpg

La Coupole is een betonnen ondergronds bunkercomplex gelegen in de Franse gemeente Helfaut, in de buurt van Sint-Omaars, in het departement Pas-de-Calais. Het bunkercomples is gebouwd door de Duitsers, meer bepaald door de Organization Todt en lokale dwangarbeiders, met als doel het bouwen van V-2-raketten en ook het afvuren ervan.

Het volledige complex werd nooit afgebouwd. Hetgeen er nu nog staat, de koepel van 71 meter doorsnee en 7 km onderaardse gangen werden gebouwd in 9 maanden. Toen de geallieerden ontdekten wat er gaande was, bombardeerden ze het complex verscheidene malen, vooral in de laatste 5 maanden van de bouw. In juli 1944 werd het bouwen gestaakt, er was dan al 100.000 m³ beton gebruikt. Ondanks het harde werk is er nooit een V-2 gelanceerd.
(lees verder)

Cartella grigia.jpg
Fairytale clock.png
In het nieuws
  • 12 mei - Een rechtbank in het Zuid-Duitse München veroordeelde John Demjanjuk tot vijf jaar cel vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Later die dag werd aangegeven dat hij vanwege zijn leeftijd direct vrij komt. Meer..
  • 22 maart - In de Zuid-Duitse stad München heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk geëist. Meer...
  • 14 januari - Spanje heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige nazi-kampbewaarder John Demjanjuk. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij heeft gewerkt in het concentratiekamp Flossenbürg, waar zestig Spanjaarden omkwamen. Meer...
  • 13 januari - Een onbekende automobilist heeft het zogeheten Crossroads oorlogsmonument in Heteren zwaar beschadigd. Volgens de maker moet het worden uitgegraven en opnieuw gelast. Meer...
Cartella grigia.jpg
Fairytale messagebox info.png
Wist u dat...
  • ... Adolf Hitler gewond geraakte in de slag om Ieper?
  • ... Winston Churchill Special Forces oprichtte om operaties uit te voeren in bezet gebied?
  • ... Jozef Stalin weigerde de Duitse inval te erkennen?
  • ... Winston Churchill als eerste een gevaar zag in Jozef Stalin?
  • ... De VS in 1940 een kleiner leger had dan België?
  • ... De geallieerden in 1940 meer soldaten en tanks hadden dan Duitsland?
Cartella grigia.jpg
Fairytale exec.png
Afbeelding

De Japanse minister van buitenlandse zaken, Mamoru Shigemitsu tekent de officiële Japanse overgave in de baai van Tokio, op 2 september 1945.
De Japanse minister van buitenlandse zaken, Mamoru Shigemitsu tekent de officiële Japanse overgave in de baai van Tokio, op 2 september 1945.

Cartella grigia.jpg
Fairytale readme.png
Lijsten
Voor meer lijsten, zie Lijsten over de Tweede Wereldoorlog
Cartella grigia.jpg
Fairytale clock.png
Vandaag
Cartella grigia.jpg
Fairytale personal.png
Overwinnaar
Franklin Roosevelt.

Franklin Delano Roosevelt, geboren in Hyde Park, New York op 30 januari 1882 en overleden in Warm Springs, Georgia op 12 april 1945, was de president van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op Pearl Harbor kwam hij officieel in de oorlog. Daarvoor had hij via de Lend-Lease Act al veel steun aan de geallieerden gegeven. (lees verder)

Cartella grigia.jpg
Fairytale viewmag-.png
Projecten

Op de projectenpagina wordt regelmatig een project aangenomen om de kwaliteit van artikelen rond de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. Het aanstaande project gaat over het aanmaken en verbeteren van lemma's over de strijd in Afrika en op de Middellandse Zee. Voor voorbeelden kan je natuurlijk naar andere lemma's kijken en/of vragen stellen op de overlegpagina.

Cartella grigia.jpg
Fairytale filenew.png
Nieuw
Cartella grigia.jpg
Fairytale upload.png
Categorieën

Tweede Wereldoorlog

(Dit zijn enkel de hoofdcategorieën)

Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Mesopotamië · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis