Portaal:Numismatiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding [bewerk

De numismatiek (van het Latijnse nummisma - munten; cf. Oud-Griekse νόμισμα / nómisma - (zilver)munt, geld), ook muntkunde genoemd, is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken, muntwetgeving enz. Vaak wordt het verzamelen van munten als hobby ook numismatiek genoemd.

Uitgelicht [overzicht [bewerk

De Krugerrand, ook wel gouden rand, is een gouden munt die sinds 1967 in opdracht van de Zuid-Afrikaanse regering geslagen wordt. Op de voorzijde staat het hoofd van Paul Kruger, de laatste president van Transvaal, op de keerzijde staat een springbok afgebeeld, juist zoals op de gewone rand (een verwijzing naar de Witwatersrand, het natuurgebied waar de munt naar vernoemd werd). Ze hebben de status van wettig betaalmiddel maar worden als zodanig nooit gebruikt. Als beleggingsmunt daarentegen is hij zeer geliefd. De rand was de eerste gouden munt die speciaal voor dat doel geslagen werd; het was tevens de eerste munt ooit die exact een troy ounce aan goud bevatte. Aangezien de internationale goudprijs in dollars per ounce wordt berekend is zo'n munt de belegger in edelmetalen zeer van dienst.

Een Krugerrand heeft een gehalte van 22 karaat (decimaal: 0,9167). De rest bestaat uit koper, wat de munt een licht oranje kleur geeft (rood goud). Oorspronkelijk werd de munt in slechts één coupure geslagen, thans zijn er vier soorten: de hele Krugerrand, de halve Krugerrand, de kwart-Krugerrand en de tiende Krugerrand. De kleinere coupures bevatten uiteraard respectievelijk een halve, kwart en tiende troy ounce aan goud. Deze zijn geslagen voor particuliere beleggers met smallere beurzen.

De munt bereikte snel een grote bekendheid en grote populariteit, al was het, door boycots tegen het apartheidsregime, in veel landen jarenlang verboden haar in te voeren. Ook verloor de munt terrein aan andere gouden munten als de Canadese Gold Maple Leaf en de Australische Nugget, die een gehalte van 24 karaat (0,999) hebben. Munten van puur goud zijn voor een belegger interessanter, en daar een beleggingsmunt niet circuleert (en niet bekrast raakt) is het niet nodig het goud door legeringen te versterken.

Categorieën [bewerk

Afbeelding van de week [overzicht [bewerk

[[|center|250px]] Estlandse platina munt, 2008

Verwante portalen [bewerk

Meehelpen aan artikelen [bewerk

Online bibliotheek [bewerk

Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis