Portaal:Numismatiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inleiding [bewerk

De numismatiek (van het Latijnse nummisma - munten; cf. Oud-Griekse νόμισμα / nómisma - (zilver)munt, geld), ook muntkunde genoemd, is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken, muntwetgeving enz. Vaak wordt het verzamelen van munten als hobby ook numismatiek genoemd.

Uitgelicht [overzicht [bewerk

Opschrift KNI, Aphrodite Euploia en een voorsteven op de achtergrond (linkerkant) en een incuse vierkant met een leeuwenkop erin en de naam van een magistraat eronder (ΕΟΒΩΛ[Ε) (zilveren tetradrachme, Knidos, ca. 400 v.Chr.).

Een Tetradrachme is een zilveren Griekse munt met de waarde van vier drachmen.

De eerste tetradrachmes zijn omstreeks 515-510 voor Christus in Athene geslagen met de gehelmde kop van de godin Athena op de voorzijde en een uil op de keerzijde. De bijnaam van deze munt is dollar van de oudheid omdat het de volgende eeuwen veral in het Middellandse Zeegebied zou worden geaccepteerd en gerespecteerd als internationaal betaalmiddel. De tetradrachme was de standaard voor de Attische standaard, terwijl de didrachme dit was voor de Aeginetische standaard.

Naast Athene sloegen natuurlijk ook nog andere poleis tetradrachmen. Misschien wel de bekendste tetradrachme is die van het kortstondig bestaande Aitna met een afbeelding van Silenus, die wordt bewaard in het penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België en de "Mona Lisa van de numismatiek" wordt genoemd. (afbeelding)

Afbeelding van de week [overzicht [bewerk

Russische 25 Roebel, 1990.

Verwante portalen [bewerk

Meehelpen aan artikelen [bewerk

Gewenste artikelen:

Bracteaten - Filipsdaalder - Maria Theresia-daalder (en) - P (numismatiek) - Penning (bewerkte metalen schijf) - Pistool (numismatiek) - Rijder - S.c. - Sovereign (numismatiek) -

(vul aan↓)

Dit kan beter:

Beginnetjes numismatiek