Portaal:Numismatiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inleiding [bewerk

De numismatiek (van het Latijnse nummisma - munten; cf. Oud-Griekse νόμισμα / nómisma - (zilver)munt, geld), ook muntkunde genoemd, is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken, muntwetgeving enz. Vaak wordt het verzamelen van munten als hobby ook numismatiek genoemd.

Uitgelicht [overzicht [bewerk

Een Perzische Dareik.
Een Dareik (Oudgrieks δαιρεικός / Dareikós, ook wel Stater genoemd) was de Oud-Perzische koningsmunt, namelijk een goudstuk, met een gewicht van ca. 8,4 gram. De beeldenaar van de munt is de knielende koning als boogschutter, de keerzijde toont een incuse vierhoek.

Zelden komen gouden dubbele Dareiken met dezelfde beeldenaar voor, het zijn voornamelijk de kleine zilvermunten die van dezelfde soort zijn.

In de Klein-Aziatische delen van het Perzische Rijk werden gelijkaardige grotere zilverstukken in Griekse stijl geslagen, somtijds ook met de Griekse namen van de stadhouders, met een gewicht van ongeveer 14,9 gram. Elke poging om de Dareiken aan bepaalde Perzische koningen toe te schrijven is mislukt, omdat de beeldenaars onveranderd bleven doorheen de tijd.

Afbeelding van de week [overzicht [bewerk

Een solidus van Constantius III. Op de keerzijde wordt Constantius afgebeeld als generaal met een veldteken in de ene, Victoria in de andere hand en een vijand onder zijn voet.
Bron: CNG coins.

Verwante portalen [bewerk

Meehelpen aan artikelen [bewerk

Gewenste artikelen:

Bracteaten - Filipsdaalder - Maria Theresia-daalder (en) - P (numismatiek) - Penning (bewerkte metalen schijf) - Pistool (numismatiek) - Rijder - S.c. - Sovereign (numismatiek) -

(vul aan↓)

Dit kan beter:

Beginnetjes numismatiek
Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Mesopotamië · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis