Portaal:Numismatiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding [bewerk

De numismatiek (van het Latijnse nummisma - munten; cf. Oud-Griekse νόμισμα / nómisma - (zilver)munt, geld), ook muntkunde genoemd, is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken, muntwetgeving enz. Vaak wordt het verzamelen van munten als hobby ook numismatiek genoemd.

1rightarrow blue.svg Lijst van numismatische termen

Uitgelicht [overzicht [bewerk

De allerlaatste Nederlandse gulden of de allerlaatste is een speciale gulden die in 2001 geslagen is en wordt vanwege haar ontwerp en boodschap gezien als een afscheidsgulden.

Om de gulden niet in stilte te laten verdwijnen, schreef het Ministerie van Financiën een ontwerpwedstrijd voor de themazijde (keerzijde) van een speciale uitgave van de laatste gulden. Meer dan 3000 basisscholen deden mee aan de wedstrijd en 55.000 leerlingen uit groep 7 en 8 leverden een ontwerp in.

Uit al die ontwerpen koos de jury de tekening van Tim van Melis uit Gemert. Zijn leeuw met het vlaggetje in zijn handen werd gekozen vanwege de manier waarop de ontwerper het thema verbeeld heeft.

Van Melis' grappige leeuw straalt een en al vrolijkheid uit. Staatsecretaris Bos van Financiën overhandigde de winnaar zijn prijs: een computer en een taart. Negen andere finalisten kregen eveneens een prijs voor hun ontwerp. Deze gulden kwam in juni 2001 in omloop. Er werden 16.000.000 exemplaren van geslagen, symbolisch voor iedere Nederlander een allerlaatste gulden.

De portretzijde, met een beeltenis van H.M. koningin Beatrix (die ook is gebruikt voor de voetbalmunt uit 2000) is ontworpen door Michael Raedecker en Geerten Verheus.

Sinds 28 januari 2002 is deze munt geen wettig betaalmiddel meer in Nederland en vervangen door de euro.

Categorieën [bewerk

Afbeelding van de week [overzicht [bewerk

5 markkaa 1955 voor 300.JPG 5 markkaa 1955 achter 300.JPG

Een "oud" 5 markkastuk uit 1955. De markka was meer 120 jaar lang de munt van Finland, alvorens deze werd vervangen door de euro.

Verwante portalen [bewerk

Online bibliotheek [bewerk

Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis