Naar inhoud springen

Portaal:Vroegmoderne Tijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal
 
 
Werkplaats
 
 
Bibliografie
 
Welkom op het portaal van de Vroegmoderne Tijd
Inleiding
De Vroegmoderne Tijd - soms ook Nieuwe Tijd genoemd - is de periode in de geschiedenis van Europa die volgt op de Middeleeuwen.

Er is onder historici geen overeenstemming over begin en einde van de Vroegmoderne Tijd. De Renaissance, de vijftiende en zestiende eeuw, kan beschouwd worden als een overgangsperiode van Middeleeuwen naar Nieuwe Tijd. De meeste historici laten de Vroegmoderne Tijd kort voor 1500 beginnen. Jaartallen die dikwijls als beginpunt worden genomen zijn 1453, het jaar waarin de Turken Constantinopel veroverden, 1492, het jaar van de ontdekking van Amerika door Columbus, en 1517, toen Luther zijn stellingen publiceerde en daarmee de reformatie inluidde.

Lange tijd lieten historici de Moderne of Nieuwste Tijd, die dus òf beschouwd wordt als een hiernavolgende periode, òf nog als een onderdeel van de Vroegmoderne (Nieuwe) Tijd, beginnen rond 1800, kort na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789), of in 1815, het jaar van het Wener Congres. Toch is het niet ongebruikelijk om ook een groot deel van de negentiende eeuw tot de Vroegmoderne Tijd te rekenen.

Lees verder
Gebeurtenissen
Op chronologische volgorde
19 juni in de Vroegmoderne Tijd

Weet jij nog iets over een datum in de Vroegmoderne Tijd of wil je graag iets weten over een datum klik dan hier

Etalage
Belegering van Groenlo in 1627 door Frederik Hendrik. De 'ring' rond Grol is de circumvallatielinie. In het noorden (linksboven) is de linie uitgevoerd met een dubbele wal. Kaart J.Blaeu
Belegering van Groenlo in 1627 door Frederik Hendrik. De 'ring' rond Grol is de circumvallatielinie. In het noorden (linksboven) is de linie uitgevoerd met een dubbele wal. Kaart J.Blaeu

Het Beleg van Groenlo (ook wel: het Belegh van Grol) in 1627 was een door Frederik Hendrik opgezette belegering van de door de Spanjaarden bezette veste Grol (tegenwoordig Groenlo geheten), ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog.

In die tijd waren er weinig wegen in de veenrijke regio rond Grol, wat de kleine vestingstad van strategisch belang maakte. Vanuit hier konden de Spanjaarden via het langs Groenlo gelegen riviertje de Slinge strooptochten ondernemen in de Staatse gebieden. De aan het front gelegen vestingen 's-Hertogenbosch, Grol, Oldenzaal en Lingen waren van groot financieel belang. De door de Spanjaarden opgelegde heffingen op handel ('licenten') en contributies leverden een constante en essentiële geldstroom voor de Spaanse oorlogskas. Grol was een van de vestingen waar een Spaans rentmeester gevestigd was en waar alle geïnde gelden uit de Achterhoek en Veluwe werden ontvangen.

Het beleg duurde van 20 juli tot en met 19 augustus, waarna Grol moest capituleren aan de belegeraars. Onderdeel van het beleg was de aanleg van een circumvallatielinie rondom de stad, om te verhinderen dat Grol versterkingen zou ontvangen en om een ontzet te voorkomen. Hendrik van den Bergh, een Nederlands edelman in Spaanse militaire dienst, probeerde inderdaad Grol nog te ontzetten met een groot leger, maar hij kwam te laat.

Verder lezen


Admiraliteit van Friesland
Beleg van Breda (1624-1625)
Beleg van Delfzijl (1813-1814)
Beleg van Deventer (1578)
Beleg van Groenlo (1627)
Gouden Eeuw
Habsburgse monarchie
Maritieme geschiedenis van Nederland
Nieuw-Amsterdam (Nieuw-Nederland)
Orde van de Unie
Rhinocerus
Slag bij Nieuwpoort
Tachtigjarige Oorlog
Tien Jaren (Tachtigjarige Oorlog)
Loge L'Union Provinciale

Oorlogen en conflicten

Zie ook: lijst van oorlogen en lijst van veldslagen

Historische landen
Uitgelicht
De Dertien Koloniën.
De Dertien Koloniën.

De Dertien Koloniën (Engels: Thirteen Colonies) waren de Britse koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika die in 1775 in opstand kwamen en op 4 juli 1776 hun onafhankelijkheid verklaarden als de Verenigde Staten. De dertien strepen van de vlag van de Verenigde Staten staan voor deze dertien kolonies.

De Dertien Koloniën werden gesticht tussen 1607 (Virginia) en 1733 (Georgia). Na de onafhankelijksverklaring vormden de dertien koloniën de eerste dertien staten van de VS.

Verder lezen

Afbeelding van de Maand
Het Beleg van Wenen in de zomer van 1683, door de Ottomaanse grootvizier Kara Mustafa.
Personen uit de Vroegmoderne Tijd
Selectie belangrijke personen op chronologische volgorde

Andere Vroegmoderne personen uit de etalage

Giovanni Battista Piranesi
Lodewijk Napoleon Bonaparte
Madame de Staël
Maria Aletta Hulshoff
Maurits van Oranje NIEUW

Michiel de Ruyter
Niels Stensen
Paus Julius II
Stendhal

Categorieën
ontdekkingsreizen, handel en kolonialisme
Wereldkaart uit 1572 van Ortelius

Ontdekkingsreizen:

Vasco Núñez de Balboa - Willem Barentsz - Vitus Bering - Olivier Brunel - John Cabot - Pedro Álvares Cabral - Jan Carstensz - Christoffel Columbus - James Cook - Bartolomeu Dias - Vasco da Gama - Jacob van Heemskerck - Cornelis de Houtman - Willem Jansz - Ferdinand Magellaan - Jacques Mahu - Gerardus Mercator - Nieuwe Wereld - Olivier van Noort - Francisco Pizarro - Jacob Roggeveen - Abel Tasman - Verdrag van Zaragoza - Amerigo Vespucci


Handel:

Asiento - Columbiaanse uitwisseling - handelspost Dejima - Driehoekshandel

Handelsbedrijven:


Koloniën omstreeks 1800

Koloniën:

Verwante portalen
Tachtigjarige Oorlog Geschiedenis
Subportalen van Geschiedenis

Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne Tijd

Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog

Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Mesopotamië · Thracië · Wilde Westen

Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis