Nieuwe Wereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Nieuwe Wereld in de 18e eeuw

De Nieuwe Wereld is een (eurocentrische) benaming voor het deel van de wereld dat vanaf 1492 door de Europeanen werd ontdekt. De woorden Mundus Novus werden door ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci voor het eerst in brieven gebruikt om aan te duiden dat zijn voorganger Christoffel Columbus, in tegenstelling tot wat die zelf dacht, niet Azië had bereikt via de westelijke route, maar een geheel nieuw deel van de wereld.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Met Nieuwe Wereld worden over het algemeen Noord- en Zuid-Amerika aangeduid. De Oude Wereld omvat Europa, Afrika en Azië.

Hoewel ook Australië en Antarctica pas na 1492 door Europeanen zijn ontdekt, worden ze niet tot de Nieuwe Wereld gerekend. Ze kunnen echter ook niet worden ingedeeld in de Oude Wereld. Hun indeling is dan ook vaak een struikelblok in de geografie van de wereld. De term Terra Australis ('zuidelijk land') werd gebruikt tijdens de 18e eeuw.

Verder worden de eilandjes die na 1492 zijn ontdekt, ook lang niet altijd tot de Nieuwe Wereld gerekend.

Biologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het begrip wordt binnen de biologie gebruikt voor groepen dieren die zich op de Amerikaanse continenten geïsoleerd hebben kunnen ontwikkelen. Hierdoor zijn er gedifferentieerde dierenordes of dierenfamilies ontstaan met als achtervoegsel 'van de Nieuwe Wereld', zoals apen van de Nieuwe Wereld, muizen en ratten van de Nieuwe Wereld en gieren van de Nieuwe Wereld.

Cultuur en politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Om verschillen in cultuur en politiek aan te duiden, worden de begrippen Oude en Nieuwe Wereld nog steeds gebruikt.

Antonín Dvořák componeerde tijdens zijn verblijf in Amerika de symfonie Uit de Nieuwe Wereld (1893).

Wijn[bewerken | brontekst bewerken]

In de wijnwereld wordt een ander onderscheid gemaakt tussen de Nieuwe en de Oude Wereld: Europese wijnen zijn oudewereldwijnen en wijnen uit de rest van de wereld, zoals Zuid-Amerika, Australië, Californië, Zuid-Afrika en zelfs Libanon, zijn nieuwewereldwijnen.