Portaal:Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de tweede helft van de 18e eeuw leek Nederland in crisis te verkeren. De economie stagneerde, internationaal stelde de Republiek nauwelijks nog wat voor. Velen zochten de oorzaak van de problemen in het zedelijk verval dat zij om zich heen zagen. Volgens het verlichte deel van Nederland moest het tij worden gekeerd door de jeugd op te voeden tot deugdzame burgers. Een goede opvoeding zou kinderen tot vlijtige burgers maken. Aan het 'gewone volk' kon dit niet worden overgelaten. Onderwijs moest uitkomst bieden. De overheid moest daarom voor goed, kosteloos onderwijs zorgen.
Dat ging niet zonder slag of stoot. Over gevoelige kwesties als afschaffing van kinderarbeid, invoering van de leerplicht en dergelijke werd meer dan honderd jaar gesteggeld.

Dit portaal gaat over de strijd om het onderwijs als instrument tot opvoeding van het volk, gevoerd in de 'lange 19e eeuw' (1780 - 1920).

Stand van zaken[brontekst bewerken]

Artikel waar hulp nodig is

De volgende artikelen zijn nog onvolledig en/of is nog niet aan begonnen.

Nieuwe en bijgewerkte artikelen

De volgende artikelen zijn recentelijk bijgewerkt of aangemaakt en goed bevonden.


Tijdlijn[brontekst bewerken]

Schoolwet van 1806Maatschappij tot Nut van t AlgemeenKoninkrijk HollandKoninkrijk HollandBataafse RepubliekBataafse RepubliekFranse tijd in Nederland



Kinderwetje van Van HoutenKinderwetje van Van HoutenArbeidswetSchoolwet van 1878Schoolwet van 1857

Belangrijke personen[brontekst bewerken]

De volgende personen spelen een essentiële rol tijdens de lange 19e eeuw. Klik op de afbeelding of op de naam eronder om meer informatie op te vragen over de desbetreffende persoon. Namen met een rode kleur zijn nog niet beschikbaar. Deze kun je zelf aanmaken en een beginnetje mee maken. Zo kunnen we de de portaal constant uitbreiden en verfijnen. Meedoen is leren!