Hendrik III van Meißen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik III
1215-1288
Markgraaf Hendrik III van Meißen (Codex Manesse, 14e eeuw)
Markgraaf Hendrik III van Meißen (Codex Manesse, 14e eeuw)
Markgraaf van Meißen
Periode 1218-1288
Voorganger Diederik van Meißen
Opvolger Albrecht II
Landgraaf van Thüringen
Periode 1247-1265
Voorganger Hendrik Raspe
Opvolger Albrecht
Vader Diederik van Meißen
Moeder Judith van Thüringen
Dynastie Wettin

Hendrik III van Meißen (Meißen, 1215 - Dresden, 15 februari 1288), bijg. de Doorluchtige, was de jongste zoon van Diederik van Meißen en Judith van Thüringen. In 1218 volgde hij zijn vader op als markgraaf in Meißen, onder de voogdij van zijn oom Lodewijk IV van Thüringen.

In 1230 werd hij uitgehuwelijkt aan Constance van Oostenrijk (1212-1243), een dochter van hertog Leopold VI. Na haar dood hertrouwde hij in 1244 met Agnes van Bohemen (-1268), de jongste dochter van koning Wenceslaus I. In 1273 hertrouwde hij met Elisabeth von Maltitz (c.1239-1333), een dochter van de ministeriaal graaf Ulrich von Maltitz.

In 1245 moest hij na een jarenlange strijd Cöpenick en Teltow aan Brandenburg afstaan, maar hij won wel Schiedlo, waar hij Fürstenberg/Oder stichtte. In de strijd tussen keizer en paus koos Hendrik partij voor de keizer, die hem beloonde door hem te belenen met Thüringen (1247) en de palts Saksen en door zijn dochter Margaretha te verloven met Albrecht, de zoon van Hendrik. Door deze belening verenigde hij vier rijksvorstendommen in zijn hand: het markgraafschap Meissen, het landgraafschap Thüringen, de Oostmark (later Neder-Lausitz) en het paltsgraafschap Saksen. Hij hield de gebieden echter niet in eigen hand, maar deelde ze met zijn zoons: hij zelf bleef markgraaf van Meißen en de Oostmark, Albrecht kreeg (1265) het landgraafschap Thüringen en het paltsgraafschap Saksen, Diederik kreeg het nieuw gevormde markgraafschap Landsberg. Na de terugtocht van Koenraad IV erkende hij Willem II van Holland en zijn rechten op Thüringen kon hij pas na de dood van Hendrik Raspe met de wapens afdwingen tegen Sofia van Brabant, dochter van de heilige Lodewijk IV van Thüringen, en echtgenote van Hendrik II van Brabant. Na een lange strijd stond hij Hessen af aan Hendrik I van Hessen. Zelf behield hij Thüringen, dat hij, evenals de palts Saksen aan zijn zoon Albrecht overmaakte. Door al deze verwervingen werd het bezit van Wettin aanzienlijk vergroot; het strekte zich nu uit van de Oder tot de Wezer, van het Ertsgebergte tot de Harz en werd alleen nog door de gebieden van Bohemen-Habsburg in grootte overtroffen.

Kinderen[bewerken]

Uit het huwelijk van Hendrik III van Meißen en Constance van Oostenrijk zijn de volgende kinderen bekend