Leopold VI van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leopold VI
1176-1230
LeopoldVI.jpg
Hertog van Oostenrijk
Periode 1198-1230
Voorganger Frederik I
Opvolger Frederik II
Hertog van Stiermarken
Periode 1194-1230
Voorganger Leopold V
Opvolger Frederik II
Vader Leopold V van Oostenrijk
Moeder Helena van Hongarije

Leopold VI de Glorierijke (?, 1176San Germano, 28 juli 1230), uit het Huis Babenberg, was hertog van Oostenrijk van 1198 tot 1230 en van Stiermarken van 1194 tot 1230.

Leopold was de jongste zoon van hertog Leopold V en Helena van Hongarije. In strijd met de wetsbepalingen van het Verdrag van Georgenberg werd het Babenbergrijk verdeeld na de dood van Leopold V: Leopolds oudste broer Frederik I kreeg Oostenrijk (ongeveer het huidige Neder- en Opper-Oostenrijk), terwijl Leopold zelf hertog van Stiermarken werd. Beide hertogdommen werden verenigd toen Frederik stierf na een bewind van slechts vier jaar.

Leopold VI bestreed tijdens zijn regeringsperiode de katharen tijdens de Albigenzische kruistochten en trok nadien naar Egypte voor de Vijfde Kruistocht. Hij gaf stadsrechten aan Enns en aan Wenen. Het lukte Leopold VI niet om in Wenen een bisdom op te richten. De tegenkanting van de prins-bisschoppen van vooral Passau en (minder) Salzburg was vrij fors; deze kerkvorsten heersten over het hertogdom Oostenrijk.

In 1230 reisde hij naar San Germano (vandaag: Montecassino) waar hij een vredesbespreking organiseerde tussen paus Gregorius IX en keizer Frederik II. Hij was niet alleen in deze vredesdelegatie. Leopold kreeg de steun van Berthold, patriarch van Aquileia, van Eberhard, aartsbisschop van Salzburg, en van hertog Otto I van Meranië.

Uit zijn huwelijk met de byzantijnse prinses Theodora Angelina kwamen de volgende kinderen voort: