Hongaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hongaren
Magyarok
Stefaan I • Matthias Corvinus • Gábor Bethlen • Béla BartókCsontváry • János Bolyai • Loránd Eötvös • József EötvösZoltán Kodály • János Arany • István Széchenyi • Ferenc Rákóczi
Totale bevolking Ongeveer 14,5 miljoen.
Verspreiding Vlag van Hongarije Hongarije
   9.416.015 (2001[1])

Vlag van Roemenië Roemenië
   1.431.807 (2002)
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
   1.398.724 (2002)
Vlag van Slowakije Slowakije
   520.528 (2001)
Vlag van Servië Servië
   293.299 (2001[2])
Vlag van Israël Israël
   200.000-250.000 (schatting[3])
Vlag van Canada Canada
   267.255 (2001[4])
West-Europa
   260.000 - 270.000 (schatting[5])
Vlag van Rusland Rusland
   170,000 (schatting)
Vlag van Oekraïne Oekraïne
   156,600 (2001[6])
Vlag van Brazilië Brazilië
   150,000 (schatting[7])
Vlag van Duitsland Duitsland
   120,000 (schatting[8])
Zuid-Amerika
   70,000 - 160,000 (schatting[9])
Vlag van Australië Australië en Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
   62,000 (schatting[10])
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
   40,583 (2001)
Azië
   30,000 (schatting[11])
Vlag van Kroatië Kroatië
   16,595 (2001[12])
Afrika
   10,000 (schatting[3])
Vlag van Nederland Nederland
   7,775(2012)
Vlag van Turkije Turkije
   6,800 (2001)
Vlag van Slovenië Slovenië
   6,243 (2002[13])

Taal Hongaars
Geloof rooms-katholiek 51,9%,
calvinistisch 15,9%,
luthers 3%,
Grieks-katholiek 2,6%,
overig christelijk 1%,
overige religies of niet gespecificeerd 11,1% en
niet religieus 14,5% [14]
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Hongaren (Hongaars: Magyarok) zijn een nationaliteit en een etniciteit in hoofdzakelijk Centraal-Europa.

Algemeen[bewerken]

Mensen met de Hongaarse nationaliteit zijn personen die het staatsburgerschap van het land Hongarije bezitten. 92,3%[15] van de mensen met de Hongaarse nationaliteit zijn ook etnisch Hongaar. De etnische Hongaren, op enkele uitzonderingen na spreken het Hongaars als moedertaal, een Finoegrische taal. Niet alle Hongaarstaligen beschouwen zich overigens als etnische Hongaren.

De meeste Hongaren wonen in Hongarije. In de buurlanden leven aanzienlijke etnisch Hongaarse minderheden. Kleinere etnische Hongaarse groepen leven elders in diaspora. Zo leefden er bijvoorbeeld in Nederland 7.775[16] Hongaren op 1 januari 2012. Sinds de economische crisis (2008) neemt het aantal Hongaren in Nederland ieder jaar met meer dan 1000 personen toe[17]. Veel Hongaren duiden de etniciteit in brede zin aan als het Hongarendom (magyarság), een identiteit die niet objectief is vast te stellen.

De oudst bekende Hongaren waren de leden van de stammenconfederatie die in 896 het Karpatenbekken binnenviel, en van daaruit decennialang plundertochten ondernam. Tijdens en na hun trek naar het Karpatenbekken (Pannonische Vlakte) zijn de Hongaren met andere volken vermengd geraakt, maar hun taal is behouden gebleven.

De Hongaren zelf gebruiken het woord magyar (uitspraak: madjar - meervoud: magyarok). Etnische Hongaren worden dan ook als Magyaren aangeduid.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Oegrische volkeren

De vroegste geschiedenis van de historische Hongaren (Magyaren) wordt voornamelijk uit linguïstische gegevens afgeleid. Het Hongaars behoort tot de Finoegrische talen, een taalgroep die vermoedelijk oorspronkelijk uit het gebied tussen Oeral en Kama stamt. Rond 2000 v.Chr. splitste de groep zich. Een groep, waarvan onder meer het Fins en Estisch afstammen, trok westwaarts. De andere, waaronder de voorlopers van de Hongaren (of in elk geval het Hongaars), de Oegrische talen, bleef in het gebied rond de Oeral. Rond 1000 v.Chr. werd het klimaat warmer. De Oegrisch-sprekenden trokken hierop in twee richtingen. Een helft trok naar het noorden, dit zijn de Chanten (Ostjaken) en de Mansen (Wogoelen). De andere helft trok zuidwaarts naar de steppen tussen Aralmeer en Oeral, dit werden de Hongaren.

In hun nieuwe woongebied namen de Hongaren een seminomadische levensstijl aan. Ze leerden het gebruik van ijzer. Later werden ze door Bulgaarse Turken westwaarts gedwongen, naar het gebied tussen Kama en Wolga, en rond 500 n.Chr. zuidwaarts naar het gebied tussen Wolga en Don. Naast paarden en schapen werden nu ook varkens en rundvee gehouden. Ook bijenhouderij en zelfs wijnbouw werden beoefend, en het nomadische leven werd verruild voor een halfnomadisch bestaan met vaste verblijfplaatsen in de winter. De ploeg werd geïntroduceerd. De Hongaren maakten hier deel uit van een grotendeels Turks stammenverband dat als de Onogoeren bekendstaat; van deze naam is de term 'Hongaren' afgeleid (De term 'Magyaren' is een Oegrische term die 'sprekende mensen' betekent). Rond 670 verdween dit stammenverband.

De Hongaren treffen we vervolgens aan in het noordwesten van het gebied der Chazaren, hoewel er ook in het Onogoerse gebied Hongaren overbleven, waar ze nog in de 13e eeuw door Justinianus gezien werden, maar later vermoedelijk met de Basjkieren geassimileerd werden. Rond 830 wisten ze hun onafhankelijkheid van de Chazaren te bereiken. Ze bewoonden dan eerst het gebied tussen Dnjepr en Don, later dat tussen Don en Donau. Dit laatste gebied staat bekend als de Etelköz, afgeleid van het Oud-Turkse etil (rivier) en het Hongaars köz (tussen). De Hongaren bestonden in deze tijd uit zeven stammen, Nyék, Megyer, Kürtgyarmat, Tarján, Jenő, Kér en Keszi. Opvallend is dat van deze namen er slechts 2 Hongaars van oorsprong zijn, de andere vijf namen zijn Turks. Rond deze tijd stond aan het hoofd van de Hongaren een triumviraat, bestaande uit kende, gyula en harka.

In 895 werden de Hongaren aangevallen door een ander ruitervolk uit het oosten, de Petsjenegen. Deze werden daartoe kennelijk aangezet door de tsaar van de Bulgaren, met wie de Hongaren in oorlog waren. Het Hongaarse leger vocht in het zuiden tegen de Bulgaren, en tegen de Petsjeneegse aanval waren ze daarom nauwelijks beschermd. Vele Hongaarse dorpen werden verwoest. De Hongaren, samen met de drie stammen van de Kabaren die zich bij hen hadden aangesloten, vertrokken hierop in 895-896 onder leiding van gyula Árpád uit hun land naar de Donauvallei. Dit werd toentertijd betwist tussen het Oost-Frankische rijk, het Bulgaarse rijk en Moravië, maar Moravië was slechts zwak en voor de andere twee was het slechts een uithoek. Het was voor de Hongaren dan ook niet moeilijk het gebied in bezit te nemen. De lokale, merendeels Slavische bevolking, bleef in het gebied en gingen in het Hongaarse volk op. In 900 breidden de Hongaren hun gebied westwaarts uit door Pannonia te bezetten, en in 902 werd ook de omgeving van Wenen bij het Hongaarse gebied gevoegd. Niet veel later kwam daar ook nog Transsylvanië bij.

Migratie van de Hongaren vanaf Joegra naar Europa

Vanuit hun nieuwe woongebied maakten de Hongaren vele aanvallen naar diverse gebieden in Europa, maar vooral naar Duitsland. Ze waren gewoonlijk ingehuurd door een van de Europese vorsten tegen diens vijanden, maar het eerste doel was toch het vergaren van buit. Gewoonlijk werden de vijanden gedwongen tot het betalen van schatting aan de Hongaarse heersers. Aanvankelijk waren de Hongaren door hun originele tactieken vrijwel onoverwinnelijk: de troepen waren beweeglijk, en vielen daardoor vrijwel altijd onverwacht aan. Daarnaast werd, als er toch een nederlaag dreigde, een terugtrekking gesimuleerd, om vervolgens de vijand, die in de achtervolging zijn geordendheid verloor, alsnog aan te vallen en te verslaan. De eerste dergelijke aanval was al in 899, in dienst van de Duitse keizer Arnulf tegen Italië. Later kwamen hun rooftochten tot aan Denemarken, Andalusië, Rome en Constantinopel. Uiteindelijk wist het Duitse Rijk het leger voldoende te organiseren om de Hongaren te weerstaan, en na een vernietigende nederlaag in de slag op het Lechveld (955) tegen de latere keizer Otto I hielden de Hongaarse raids op Duitsland op. Naar de Balkan (tegen Bulgarije en het Byzantijnse Rijk) gingen ze nog enige tijd langer door, maar na 970, toen de Hongaren de Russische prins Svjatoslav in een mislukte aanval op Byzantium gesteund hadden, waren ze ook daar voorbij.

Na de dood van kende Kurszán nam gyula Árpád diens status over, en hij slaagde erin de titel voor zijn nageslacht te bezetten. Árpáds kleinzoon Taksony begon de transformatie van de Hongaren van een stammenverband naar een echt rijk. Diens zoon Géza zette een belangrijke stap door zichzelf en de Hongaren te laten dopen, waarbij Hongarije zich aansloot bij het westelijke christendom. Hij stichtte zijn hoofdstad in Esztergom aan de Donau. Géza's zoon Szent István (Stefanus I) maakte de transformatie van Hongarije van stammencollectie tot een gecentraliseerde, autocratisch geregeerde, christelijke staat definitief. In het jaar 1000 werd hij met toestemming van paus Silvester II tot koning gekroond.

1rightarrow blue.svg Zie verder: geschiedenis van Hongarije

Bekende en beroemde Hongaren[bewerken]

Afrika: Algerijnen · Angolezen · Beniners · Botswanen · Burkinezen · Burundezen · Centraal-Afrikanen · Comorezen · Congolezen · Djiboutianen · Egyptenaren · Equatoriaal-Guineeërs · Eritreeërs · Ethiopiërs · Gabonezen · Gambianen · Ghanezen · Guineeërs · Guinee-Bissauers · Ivorianen · Kaapverdiërs · Kameroeners · Kenianen · Lesothanen · Liberianen · Libiërs · Malagassiërs · Malawiërs · Malinezen · Marokkanen · Mauritaniërs · Mauritianen · Mozambikanen · Namibiërs · Nigerezen · Nigerianen · Oegandezen · Rwandezen · Santomezen · Senegalezen · Seychellers · Sierra Leoners · Sudanezen · Somaliërs · Swaziërs · Tanzanianen · Togolezen · Tsjadiërs · Tunesiërs · Zambianen · Zimbabwanen · Zuid-Afrikanen
Azië: Afghanen · Armeniërs · Azerbeidzjanen · Bahreini · Bengalen · Bhutanezen · Birmezen · Bruneiers · Cambodjanen · Chinezen · Filipijnen · Georgiërs · Indiërs · Indonesiërs · Irakezen · Iranezen · Israëliërs · Japanners · Jemen · Jordaniërs · Kazachen · Kirgiezen · Koeweiters · Laotianen · Libanezen · Maldiviërs · Maleiers · Mongolen · Nepalezen · Noord-Koreanen · Oezbeken · Omanieten · Oost-Timorezen · Pakistanen · Palestijnen · Qatarezen · Russen · Saoedi's · Singaporezen · Sri Lankanen · Syriërs · Tadzjieken · Taiwanezen · Thai · Turken · Turks-Cyprioten · Turkmenen · Inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten · Vietnamezen · Wit-Russen · Zuid-Koreanen
Europa: Albanezen · Andorrezen · Armeniërs · Azerbeidzjanen · Belgen · Bosniërs · Britten · Bulgaren · Denen · Duitsers · Esten · Finnen · Fransen · Grieken · Grieks-Cyprioten · Hongaren · IJslanders · Ieren · Italianen · Kazachen · Kosovaren · Kroaten · Letten · Liechtensteiners · Litouwers · Luxemburgers · Macedoniërs · Maltezen · Moldaviërs · Monegasken · Montenegrijnen · Nederlanders · Noren · Oekraïners · Oostenrijkers · Polen · Portugezen · Roemenen · Russen · San Marinezen · Serviërs · Slovenen · Slowaken · Spanjaarden · Tsjechen · Turken · Wit-Russen · Zweden · Zwitsers
Noord-Amerika: Amerikanen · Antiguanen · Antilianen · Bahamanen · Barbadanen · Belizanen · Canadezen · Costa Ricanen · Cubanen · Dominicanen (Dominica) · Dominicanen (Dominicaanse Republiek) · Salvadoranen · Grenadanen · Guatemalanen · Haïtianen · Hondurezen · Jamaicanen · Mexicanen · Nicaraguanen · Panamezen · Inwoners van Saint Kitts en Nevis · Saint Lucianen · Inwoners van Saint Vincent en de Grenadines · Trinidadanen
Zuid-Amerika: Argentiniërs · Bolivianen · Brazilianen · Chilenen · Colombianen · Ecuadoranen · Guyanen · Paraguayanen · Peruanen · Surinamers · Uruguayanen · Venezolanen
Oceanië: Australiërs · Fijiërs · Indonesiërs · Kiribatiërs · Marshalleilanders · Micronesiërs · Nauruanen · Nieuw-Zeelanders · Oost-Timorezen · Palauers · Bewoners van Papoea-Nieuw-Guinea · Salomonseilanders · Samoanen · Tonganen · Tuvaluanen · Vanuatuanen