Alfréd Haar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gedenkplaat in Szeged ter nagedachtenis aan de wiskundigen Alfred Haar en Frigyes Riesz.

Alfréd Haar (11 oktober 1885 - 16 maart 1933) was een Hongaarse wiskundige. De Haar-maat en Haar-wavelet zijn naar hem vernoemd.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Haar groeide op in Boedapest. In 1904 vertrok hij naar Göttingen om wiskunde te studeren aan de Georg-August-Universität Göttingen. Hij promoveerde in 1909 onder leiding van David Hilbert waarna Haar hier les gaf tot 1912. In dit jaar begon hij als bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Kolozsvár (tegenwoordig in Cluj-Napoca, Roemenië). In 1917 werd hij hoogleraar van een leerstoel van het wiskundige departement van deze universiteit. Door de Eerste Wereldoorlog werd Kolozsvár deel van Roemenië (vastgelegd in het Verdrag van Trianon) en de universiteit verplaatste haar activiteiten naar Szeged. Haar en Frigyes Riesz werden de grondleggers van het wiskundige departement van de universiteit van Szeged.

Samen met Riesz richtte Haar in 1922 het tijdschrift Acta Scientiarum Mathematicarum op.

Wiskundige bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Haar werkte aan partiële differentiaalvergelijkingen, Tsjebysjev-benaderingstheorieën en in het bijzonder topologische groepen. De naar hem genoemde Haar-maat is de 'vertaling' van de Lebesgue-maat naar lokaal compacte groepen. Behalve de Haar-maat en de Haar-wavelet is in de benaderingstheorie ook de Haar-ruimte naar hem genoemd.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Haar A., Zur Theorie der orthogonalen Funktionensysteme, Mathematische Annalen, 69, pp 331-371, 1910.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]