Bosniërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosniërs
Etnische verdeling in 2013
Totale bevolking Bosniakken
Kroaten
Serviërs
Minderheden:
Roma
Albanezen
Montenegrijnen
Oekraïners
Duitsers
Joden
Verspreiding Bosnië en Herzegovina
Geloof Islam, Orthodox-christelijk en Katholiek
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Bosniërs, Bosnisch en Kroatisch Bosanci, Servisch Босанци, zijn de bewoners van Bosnië, van het gebied dat van oudsher die naam draagt. Bosniërs zijn geen etniciteit, maar een nationaliteit. In Bosnië-Herzegovina zijn er volgens de grondwet drie officiële talen, het Bosnisch (gesproken door veelal Bosniakken), het Kroatisch en het Servisch. Er zijn iets minder dan 4 miljoen Bosniërs.

Onder de Bosniërs komen de volgende bevolkingsgroepen voor: Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Daarnaast komen er andere minderheden voor, waaronder Roma, Albanezen, Montenegrijnen, Oekraïners, Duitsers en Joden. De Bosniakken vormen bijna de helft van de Bosnische bevolking, de Serviërs een derde en de Kroaten 15 %.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Er is binnen Bosnië en Herzegovina een groep mensen die geloven dat Bosniërs een nationaliteit zijn die een duidelijke collectieve culturele identiteit hebben. Met deze definitie is een Bosniër een individu die tot deze cultuur behoort. Mensen die deze definitie volgen beweren dat deze culturele identiteit de bestaande politieke en etnische scheidslijnen kan overbruggen.

Dit wordt echter ook weer door een andere groep mensen tegengesproken. Die zien een eventuele Bosnische culturele identiteit als een kunstmatige methode om het bestaan van een ongedeeld Bosnië en Herzegovina te kunnen rechtvaardigen. Tevens ziet deze groep een Bosnische nationaliteit als een kunstmatig gegeven en ziet men zichzelf eerder als Bosniak, Serviër of Kroaat.

Wat de huidige verhouding is tussen deze groepen is lastig te bepalen.

Bosnische Burgeroorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De Bosnische Burgeroorlog, die van 1992 tot 1995 duurde, is een van de oorlogen in Joegoslavië die uitbraken als gevolg van het uiteenvallen van het oude Joegoslavië. De oorlog ontstond toen Bosnië en Herzegovina zich in 1992 onafhankelijk verklaarde.

Zie de categorie People of Bosnia and Herzegovina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.